Przepis

Złoty bób z patelni – mój najlepszy sposób na bób!

Wiecie, że nie lubiłem bobu? Strasznie! To było zawsze dla mnie coś okropnego – rozgotowany do miękkości, aż siny, w środku szaro-zielony, gotowany tak długo, że więcej smaku było w wodzie niż w samym bobie. Przez wiele lat go unikałem, tak naprawdę na nowo zacząłem odkrywać może 3-4 lata temu. W przeciwieństwie do tego jak zapamiętałem, zacząłem przygotowywać bób na inne sposoby. Okazało się, że smakuje mi jedzony ze skórką, na surowo, blanszowany, ewentualnie gotowany kilka minut w osolonej wodzie, taki al dente. Na moim przykładzie widzicie jak można się zniechęcić do warzywa przez nieodpowiadający nam sposób obróbki. Jak ważne jest by umieć je przygotować tak jak lubimy. Czy jest źle czy dobrze możemy ocenić tylko my sami. Dosyć już mojej paplaniny! Dziś przychodzę do Was z przepisem, w którym część z Was się zakocha i mówię to z pełnym przekonaniem. Złoty bób z patelni to przepis szybki, wymagający kilku składników (najlepiej dobrej jakości), wynoszący (już i tak pyszny) bób na piedestał. Do dzieła!

Złoty bób z patelni (około 500g)

  • 500g (po obraniu lub nieobranego) bobu
  • 7-10 łyżek oliwy z oliwek
  • 4-5 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki
  • 3-4 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie

Bób gotujemy maksymalnie 2-3 minuty w 1l wody, osolonym jedną łyżką soli.
Na dosyć dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy 5 łyżek oliwy z oliwek.
Wrzucamy na nią czosnek i smażymy aż zacznie mocno pachnieć (około 2 minuty).
Na oliwę z czosnkiem wrzucamy bób i zwiększamy ogień.
Dodajemy sporą szczyptę soli, pieprz do smaku.
Smażymy 3-4 minuty, rzadko mieszając i pozwalając by bób się przyrumienił.
Zasypujemy równomiernie płatkami drożdżowymi i mieszamy dokładnie.
Dodajemy 2 łyżki oliwy (lub więcej jeśli chcemy bardziej tłuściutkie) i znów mieszamy. Chwilę jeszcze przesmażamy i zdejmujemy z ognia.
Dodajemy koper i mieszamy ostatni raz.
Podajemy na ciepło, zimno lub gorąco.

Smacznego!

Złoty bób z patelni
Złoty bób z patelni

Wskazówki

  • Nie przegotujcie bobu, dojdzie on sobie spokojnie na patelni, jeżeli wolicie bardziej miękki, przesmażajcie 2-3 minuty dłużej na mniejszym ogniu.
  • Jeżeli wolicie jeść bób z patelni bez skórki to po blanszowaniu go obierzcie. Skórki wykorzystajcie do mojego przepisu na pieczone skórki z bobu, pamiętajcie, że przepis jest przygotowany na 500g bobu (czy to obranego czy nie).
  • Zamiast oliwy można użyć masła (polecam osełkę Wege Sióstr lub samodzielnie przygotowane z przepisu Full of Plants) – całość stanie się kremowa i cudownie tłuściutka.

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *