Przepis

Złota tofuryba – spełni Twoje trzy życzenia

Słuchajcie, od razu Wam powiem, że to trochę była taka przynęta, bo nie spełni ona Waszych trzech życzeń, ale bez problemu zaspokoi pragnienie obiadu z rybną nutą na pierwszym planie. Złota tofuryba to przepis łatwy i dosyć szybki (nie licząc marynowania). Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole (można spokojnie podać ją po grecku czy zamiast karpia), ale też na co dzień. Ten smaczny sposób na spożycie większej ilości tofu w ciekawej odsłonie na pewno przypadnie Wam do gustu. Do dzieła!

Złota tofuryba (porcja obiadowa dla 4 osób)

  • 1-2 kostki tofu (180-200g każda)
  • 500ml ciepłej wody (najlepiej tak 70-80°C, ale można dobrać na czuja)
  • 4-5 arkuszy nori (do kupienia na Allegro lub w każdym sklepie z azjatyckimi składnikami)
  • 2-3 kawałki kombu (można ich również używać do bulionu – przepis tutaj – do kupienia na Allegro lub w każdym sklepie z azjatyckimi składnikami)
  • garść suszonych glonów wakame (do kupienia na Allegro lub w każdym sklepie z azjatyckimi składnikami)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 cytryna (z której będziemy wyciskać sok)
  • świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia (najlepiej rzepakowy)

Opcja z panierką:

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • spory chlust mleka roślinnego (sojowe, owsiane bez cukru)
  • 100-200g panko lub bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli lub 1 łyżka przyprawy (np do ryb lub grilla)

Do obiadku:

  • surówka z kiszonej kapusty i marchewki
  • 10-12 ziemniaków
  • posiekany koperek

Wykonanie (około 30 minut + czas marynowania):

Jeden arkusz nori rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
Nori, kombu i wakame zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy.
W tym czasie kroimy tofu w poprzek na średnie plasterki (około 0,5cm każdy – powinno wyjść około 15 plasterków).
Tofu umieszczamy w jeszcze ciepłej marynacie i marynujemy od 1-2h (w temperaturze pokojowej) do 12-24h w lodówce.
Pozostałe arkusze nori tniemy na paski prawie tak szerokie jak plasterki tofu.
Każdy pasek lekko moczymy i zawijamy ciasno wokół tofu.

Opcja bez panierki:
Następnie smażymy na szerokiej patelni na mocnym ogniu, na kilku łyżkach oleju.
Gdy są złote z jednej strony (powinno to potrwać maksymalnie 2-3 minuty), obracamy i smażymy podobnie z drugiej strony.
Po usmażeniu skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Opcja z panierką:
Do miski lub szerokiego talerza wsypujemy 2 łyżki mąki.
Tofu owinięte w nori obtaczamy dokładnie w mące i odkładamy.
Do tej samej miski wsypujemy kolejną łyżkę mąki, dodajemy sól lub mieszankę przypraw i chlust mleka.
Mieszamy (najlepiej rózgą lub widelcem) aż uzyskamy konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego – jeżeli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeżeli zbyt gęste nieco mleka.
W drugiej misce szykujemy bułkę tartą lub panko, które należy nieco rozdrobnić w palcach lub malakserze.
Tofu oprószone mąką zanurzamy w cieście, następnie dokładnie panierujemy w bułce tartej i przekładamy na patelnię.
Smażymy aż panierka zezłoci się z obu stron.

Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem i surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego!

Złota tofuryba Podana z ziemniaczkami z koperkiem i surówką z kiszonej kapusty
Złota tofuryba Podana z ziemniaczkami z koperkiem i surówką z kiszonej kapusty

Złotą tofurybę wykorzystaliśmy też w wegańskim fishburgerze:

Wegański fishburger z tofurybą w panierce i sosem tatarskim
Wegański fishburger z tofurybą w panierce i sosem tatarskim

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *