Co tu dużo gadać. „Żeberka” z kukurydzy to nie jest mój pomysł, ale wydaje mi się, że udało mi się wynieść je na kolejny wymiar smaku. Tandoori to taki styl przygotowywania potraw, pochodzący z Indii, który wykorzystuje piec tandoor, mogący rozgrzać się do około 500°C. Piecze się w nim krótko, dania są świeże, soczyste, dymne a przede wszystkim pyszne. Jeżeli kiedykolwiek jedliście pieczywo naan w hinduskiej knajpie to właśnie jest ono wypiekane w piecu tandoor. Między innymi przez tak wysoką temperaturę stosuje się marynatę na bazie jogurtu i wyrazistych przypraw, którą zastosujemy również i my. By jeszcze lepiej oddać warunki oryginalnego pieca, proponuję na koniec podpiec żeberka z wykorzystaniem grzałki w naszym piekarniku. Danie jest bardzo łatwe choć krojenie (a raczej dziabanie) kukurydzy nie jest pestką. Każdy jednak powinien sobie z tym poradzić, a potem już tylko raczyć się smakiem wybornych kąsków kukurydzy w doskonałej marynacie. Do dzieła!
Żeberka z kukurydzy tandoori (2-3 spore porcje):
- 2 duże kolby kukurydzy
- 3 kopiaste łyżki wegańskiego jogurtu (najlepiej sojowy z Kaufland lub Planton kokosowy, nie deserowy)
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala (link do Allegro tutaj) lub: 1 łyżka papryki słodkiej + 1 łyżki dowolnej mieszanki curry/garam masala + szczypta wędzonej papryki i ewentualnie szczypta chilli. Polecam jednak mieszankę tandoori, bo nadaje ona całości niepowtarzalny smak.
Do podania:
- limonka
- cienko skrojona czerwona cebulka, szczypta soli, sok z 1/2 limonki
- kolendra
- świeże chili w plasterkach
- wegańska śmietana lub jeszcze więcej jogurtu naturalnego
Wykonanie (około 30-40 minut):
Kukurydzę obieramy z liści i włosów.
Kroimy ostrym nożem wzdłuż a potem na ćwiartki – jest to dosyć wymagające, bo kolba jest bardzo twarda.
Można spróbować wbijać czubek noża a potem naciskać w dół lub ostrym nożem z ząbkami przecinać kukurydzę jak piłą.
Gdy już nam się to uda, w misce mieszamy przyprawy i jogurt.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C góra-dół.
Wmasowujemy marynatę w kukurydzę, staramy się by jak najwięcej dostało się między ziarna.
Układamy kukurydzę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ziarnami do góry i wkładamy do piekarnika na jedną z górnych półek.
Pieczemy około 15-20 minut, na ostatnie 2 minuty możemy włączyć grzałkę od góry by lekko przysmolić kukurydzę lub użyć palnika ręcznego.
Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do niej szczyptę soli, sok z połowy limonki i przez moment zagniatamy dłonią – mamy szybki pikiel
Odstawiamy na 5-10 minut by zmiękła.
Kukurydzę po wyjęciu z piekarnika od razu układamy na talerzu, oblewamy śmietaną, obsypujemy kolendrą, chili i piklowaną na szybko cebulą.
Wierzch skrapiamy limonką.
Smacznego!
Wskazówki:
- Żeberka można również w tej formie przygotować na grillu – będą doskonałe!
- W połowie pieczenia możemy obrócić kukurydzę, ale nie jest to konieczne.
- Uważajcie na siebie przy cięciu kukurydzy, jest to dosyć trudne zadanie, ale warto się poświecić.