Od jakiegoś czasu pojawiają się tutaj przepisy na świąteczne dania: pieczeń a la indyk, wegańskie zrazy z kluskami śląskimi, za chwilę znajdzie się tu również wspaniały pasztet. Uwaga, bo jest jedna rzecz, które te wszystkie dania jest w stanie połączyć! Wyjątkowe buraczki z żurawiną na święta! Dodatek na pewno Wam znany, ale dzięki żurawinie i odpowiednim przyprawom ma bardzo świąteczny charakter i smakuje tak jakby luksusowo. Uwielbiam klasyczną jarzynkę z buraków, ale gdy sytuacja tego wymaga (np. mam ważnych gości) bez wahania zamieniam ją na te buraczki. Przepis, jak to na dodatki przystało, łatwy i bezobsługowy. Powodzenia!
Wyjątkowe buraczki z żurawiną na święta (jeden garnuszek – spokojnie na obiad dla 6 osób)
- 350-400g (dwa średnie) buraków
- 100g (około 1/2 szklanki) suszonej żurawiny
- 300ml (trochę więcej niż szklanka) gorącej wody
- 1/2 średniej cebuli (około 100g)
- 1 łyżka oleju roślinnego o neutralnym smaku i zapachu
- 1 łyżka cukru (lub do smaku)
- 1 łyżka octu (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku)
- spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta: mielonych goździków, cynamonu, startej gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
Buraki gotujemy aż będą niemal całkiem miękkie – około 30-40 minut. Można też upiec.
Sprawdzamy widelcem, jeżeli wchodzi w miarę lekko w buraka to są gotowe.
Buraki ostudzamy, obieramy i zaczynamy ścierać. Zależnie od tego jaką chcemy mieć teksturę ścieramy na drobnych oczkach lub na mamałygę.
Rozgrzewamy na średnio-mocnym ogniu olej i smażymy cebulkę aż lekko zmięknie.
Dodajemy starte buraki i przesmażamy 2-3 minuty, lekko mieszając.
Zalewamy wodą z żurawiną, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz octu i gotujemy dosyć mocno aż płyn prawie wyparuje.
Na koniec próbujemy – doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem i octem. Zależy nam na korzennym, lekko słodkim smaku, ale balansowanym kwasowością i solą. Nie przesadzamy z pieprzem.
Gotowe!
[…] Wegańskie zrazy podaliśmy ze śliwkową wersją sosu pieczeniowego i buraczkami z żurawiną […]
[…] Wegański pasztet podaliśmy z buraczkami z żurawiną: […]