Przepis Święta

Wielkanocny wegański żurek na bogato – polski ramen?

Wielkanocny wegański żurek od zawsze kojarzył mi się z ramenem. Od zawsze to znaczy od kiedy poznałem w ogóle ramen, bo żurek znałem zdecydowanie wcześniej. Jest w nim bulion, podstawa (tare) i dodatki (toppingi) – jak w każdym ramenie. A przepraszam! Nie ma makaronu, a przecież ramen to makaron… Tak od tej wolnej myśli zacznę, bo nie do końca mi po drodze z porównywaniem żurku do ramenu – dwa osobne światy, nieco podobieństw, analogii. Porównanie frapujące, ale czy konieczne?
Ta dygresja wywodzi się stąd, że chciałem opisać ten przepis jako żuramen – takie potrawy, w świetnym stylu tworzyli już Tomasz Czajkowski (Magiczny Składnik) i Daniel Wanke w kooperacji z Żurownią. Obie wersje są mięsne i o ile sam zamysł na wegański żuramen mi się spodobał, to jednak idąc głębiej w genezę samego dania i to jak chciałem je przedstawić/na bazie czego przygotować, uznałem, że będzie to jednak wegański żurek na bogato. Swe podstawy weźmie ze śląskiego żuru, porządny, żytni zakwas i moc dodatków. Całość sycić Was będzie (mam nadzieję) nie tylko w ramach Świąt Wielkanocnych, a to zaczepne pytanie o polski ramen, pozostawię do Waszego własnego rozważenia. Na przykład gdy będziecie z brzuszkiem pełnym żurku odpoczywać na kanapie.

Wielkanocny Wegański Żurek na Bogato (8 konkretnych porcji)

  • 2l bulionu (przepis tutaj)
  • około 0,5l zakwasu żytniego na żurek (przepis tutaj)
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki neutralnego oleju (np. rzepakowego)
  • 4 ziemniaki
  • 10 białych kiełbasek (np. Bezmięsny, Seitan Threat)
  • kostka wędzonego tofu
  • 16 klopsików bezjajecznych ((opcjonalnie, przepis tutaj)
  • 8 łyżek kremu gorczycowo-chrzanowego (przepis tutaj)
  • pietruszka/szczypiorek do podania

Wykonanie

Ziemniaki obieramy lub szorujemy i kroimy w ósemki lub kostkę.
Polewamy olejem i posypujemy łyżką majeranku. Mieszamy, wykładamy na blachę do pieczenia.

Ziemniaki gotowe do pieczenia
Ziemniaki gotowe do pieczenia

Pieczemy z termoobiegiem, w temperaturze 180°C aż się przyrumienią (około 15-20 minut).
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Kiełbaski kroimy w plasterki.
Tofu kroimy w kostkę.
Smażymy kiełbaski i tofu na rozgrzanym oleju aż złapią kolor.
Na kiełbaski wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu aż lekko zmięknie (około 10 minut).
Zalewamy bulionem, gotujemy dosłownie 5-10 minut.
Zalewamy zakwasem i gotujemy aż zgęstnieje.
Dorzucamy pozostały majeranek, rozcierając go w dłoniach, możemy też w tym momencie dodać 1-2 łyżki chrzanu.
Jeżeli wytrąci się piana to delikatnie ją zbieramy i odrzucamy.
Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

Do podania:
Kiełbaski smażymy/grillujemy.
Możemy przygotować skwarki z tofu:
Kroimy tofu w drobną kostkę i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju aż tofu się zezłoci.

Potężne skwarki z tofu
Potężne skwarki z tofu

Na dnie miski kładziemy łyżkę kremu.
Na to układamy kilka ziemniaków.
Zalewamy całość żurkiem.
Układamy kiełbaskę, kładziemy bezjajeczne klopsiki, posypujemy szczodrze skwarkami z tofu.
Dekorujemy ziołami.
Gotowe!

Wielkanocny żurek wegański na bogato
Wielkanocny żurek wegański na bogato

Wskazówki

  • Zakwas możemy dolewać partiami do gotującego się bulionu i odczekać chwilę by sprawdzić czy konsystencja nam odpowiada – w proporcjach, które podałem żurek będzie naprawdę zawiesisty.
  • Jeżeli w Waszych stronach żurek przyprawia się czymś innymi niż majeranek to śmiało, przyprawcie go na swój lokalny sposób.
  • Wszystkie dodatki są oczywiście opcjonalne, jeżeli lubicie coś innego lub chcecie dodać jakiś tradycyjny składnik, którego używa się w Waszym domu to jak najbardziej to uczyńcie!

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *