Przepis

Wegańskie Zrazy i Fioletowe Kluski Śląskie

Lubię kuchnię „polską” czyli tę naszych mam i babć, ale ile można klepać te schaby, dusić gulasze i trzeć ziemniaki na placki?
Przekręcam i wymyślam by rzucić nowe, nawet zabawne światło na dania, które już wszyscy znają. Tak naraziłem się na Ślunsku, no bo kto to widział żeby taki gorol przygotował to klasyczne danie w tak obrazoburczy sposób?
Jak to wszystko zrobić by zaskoczyć domowników, gości czy znajomych ze Ślunska?
Tego dowiecie się poniżej!
Serdecznie zapraszam na wegańskie rolady, modre gumiklyjzy, które podamy z sosem pieczeniowym i świątecznymi buraczkami.

Wegańskie Zrazy

  • 6 kotletów sojowych typu big steak (do kupienia na Allegro)
  • 500ml bulionu warzywnego (przepis tutaj)
  • 1 saszetka przyprawy do wołowiny (20g)
  • 1 saszetka papryki słodkiej
  • musztarda delikatesowa
  • 100g wędzonego tofu
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula (około 150-200g)
  • mąka pszenna uniwersalna
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • cała porcja sosu pieczeniowego z tego przepisu

Wykonanie:

Zrazy (6 sztuk):

Przyprawę do wołowiny mieszamy w ciepłym bulionie.
Kotlety sojowe moczymy w powstałej mieszance do nabrania soczystości (można je zagotować pod przykryciem aż wchłoną cały bulion).
Kroimy w słupki tofu i ogórka, cebulę w drobne piórka (wielkość słupków dobieramy tak by potem łatwo było nam zawinąć roladę).
Na rozgrzanym średnio-mocno oleju przesmażamy na złoto tofu i lekko rumienimy cebulkę.
Kotlet sojowy posypujemy solidną dawką pieprzu i porządną szczyptą słodkiej papryki.
Na przyprawy smarujemy cienką warstwą musztardę.
Na musztardzie układamy wzdłuż ogórka, podsmażone tofu i cebulkę.

Wegańskie zrazy w trakcie zawijania
Wegańskie zrazy w trakcie zawijania

Zwijamy całość od węższego boku w rulon i spinamy wykałaczką lub zawiązujemy nicią wędliniarską.
Wegańskie zrazy obtaczamy dokładnie w mące pszennej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Układamy w szerokim garnku, zalewamy sosem pieczeniowym.
Dusimy wegańskie zrazy w sosie pieczeniowym przez 30-40 minut.

Fioletowe Kluski Śląskie (Modre Gumiklyjzy, około 20 sztuk):

  • 1kg fioletowych ziemniaków (truflowych)
  • skrobia/mąka ziemniaczana proporcjonalnie
  • woda, sól do gotowania

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy na gładko.
Studzimy.
Masę ziemniaczaną rozkładamy w misie z płaskim dnem lub na dużym talerzu, wyrównujemy.
Dzielimy masę na cztery równe części.
Jedną część wyciągamy i uzupełniamy braki skrobią ziemniaczaną – do tego samego poziomu.
Wkładamy z powrotem część ziemniaków, którą wyciągnęliśmy i wyrabiamy ciasto dłońmi do uzyskania zwartej, gładkiej masy.
Gotujemy wodę, solimy.
Z masy odrywamy część ciasta i formujemy kulkę w dłoniach. Lekko ją spłaszczamy i małym palcem robimy wgłębienie na środku i tak do wykończenia ciasta.

Fioletowe kluski śląskie gotowe do gotowania
Fioletowe kluski śląskie gotowe do gotowania

Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień by tylko utrzymać jej temperaturę i by nie wrzała.
Wrzucamy przygotowane kluski, tak dobierając ich ilość by nie dotykały się w trakcie gotowania i czekamy aż wypłyną na wierzch.
Przekładamy na talerz do lekkiego przestudzenia i podajemy.

Wskazówki

  • jeżeli kluski nam się wybitnie nie trzymają i nie chcą kulać to możemy dołożyć do nich łyżkę masła
  • by kluski były gładkie, musimy uważać by woda nie wrzała, ale nie możemy też zbyt nadto obniżyć jej temperatury
  • dokładnie z tego samego przepisu można skorzystać by przygotować zwykłe, białe kluski śląskie
  • kotlety sojowe na wegańskie zrazy możemy przekroić wzdłuż – wtedy otrzymamy bardziej plastyczne i mniejsze zrazy. Osobiście wolę grubsze – jest je trudniej zawinąć, ale są pokaźniejsze i bardziej sycące
  • według mnie zdecydowanie łatwiej jest sprawić by rolady się trzymały, zawiązując je nicią wędliniarską, spięte wykałaczkami też będą się trzymać, ale nie tak skutecznie
  • aby rolady nam się lepiej trzymały, obsmażanie w mące zaczynamy od miejsca łączenia

Wegańskie zrazy podaliśmy ze śliwkową wersją sosu pieczeniowego i buraczkami z żurawiną

Wegańskie zrazy i fioletowe kluski śląskie podane z buraczkami z żurawiną
Wegańskie zrazy i fioletowe kluski śląskie podane z buraczkami z żurawiną

Innym razem wegańskie zrazy i fioletowe kluski śląskie podaliśmy z niemodro kapustą i najlepszym wegańskim sosem pieczeniowym.

Wegańskie zrazy, fioletowe kluski śląskie i niemodro kapusta z sosem pieczeniowym
Wegańskie zrazy, fioletowe kluski śląskie i niemodro kapusta z sosem pieczeniowym

Kluski śląskie z tego przepisu podaliśmy z wegańskim gulaszem i ćwikłą z kiszonych buraków.

Wegański gulasz, kluski śląskie i ćwikła z kiszonych buraków
Wegański gulasz, kluski śląskie i ćwikła z kiszonych buraków

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *