Przepis

Wegańskie Zrazy i Fioletowe Kluski Śląskie

Czasem mam w głowie mętlik. Szczególnie przy wymyślaniu kolejnych dań. Lubię kuchnię „polską” czyli tę naszych mam i babć, ale ile można klepać te schaby, dusić gulasze i trzeć ziemniaki na placki?
Przekręcam i wymyślam by rzucić nowe, nawet zabawne światło na dania, które już wszyscy znają. Tak naraziłem się na Ślunsku, no bo kto to widział żeby taki gorol przygotował to klasyczne danie w tak obrazoburczy sposób?
Jak to wszystko zrobić by zaskoczyć domowników, gości czy znajomych ze Ślunska?
Tego dowiecie się poniżej!
Serdecznie zapraszam na wegańskie rolady, modre gumiklyjzy, które podamy z sosem pieczeniowym i niemodro kapustą.

Wegańskie Zrazy

  • 6 sztuk dużych kotletów sojowych
  • 500ml bulionu warzywnego (przepis tutaj)
  • 1 saszetka przyprawy do wieprzowiny (20g)
  • 1 saszetka papryki słodkiej
  • musztarda delikatesowa
  • 200g wędzonego tofu
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 średnia cebula
  • mąka pszenna uniwersalna
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • cała porcja sosu pieczeniowego z tego przepisu

Wykonanie

Przyprawę do wieprzowiny mieszamy w ciepłym bulionie.
Kotlety sojowe moczymy w powstałej mieszance do nabrania soczystości.
Kroimy w słupki tofu i ogórka, cebulę w drobne piórka (wielkość słupków dobieramy tak by potem łatwo było nam zawinąć roladę).
Tofu przesmażamy na złoto, lekko rumienimy cebulkę.
Kotlet sojowy posypujemy delikatnie solą, solidną dawką pieprzu i porządną szczyptą słodkiej papryki.
Na przyprawy smarujemy cienką warstwą musztardę.
Na musztardzie układamy wzdłuż ogórka, podsmażone tofu i cebulkę.
Zwijamy całość od dłuższego boku w rulon i spinamy wykałaczką lub zawiązujemy nicią wędliniarską.
Wegańskie zrazy obtaczamy dokładnie w mące pszennej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Dusimy wegańskie zrazy w sosie pieczeniowym przez 30-40 minut.

Fioletowe Kluski Śląskie (Modre Gumiklyjzy, około 20 sztuk)

  • 1kg fioletowych ziemniaków (truflowych)
  • skrobia/mąka ziemniaczana proporcjonalnie
  • woda, sól do gotowania

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości.
Przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy na gładko.
Studzimy.
Masę ziemniaczaną rozkładamy w misie z płaski dnem lub na dużym talerzu, wyrównujemy.
Dzielimy masę na cztery równe części.
Jedną część wyciągamy i uzupełniamy braki skrobią ziemniaczaną – do tego samego poziomu.
Wkładamy z powrotem część ziemniaków, którą wyciągnęliśmy i wyrabiamy ciasto dłońmi do uzyskania zwartej, gładkiej masy.
Gotujemy wodę, solimy.
Z masy odrywamy część ciasta i formujemy kulkę w dłoniach. Lekko ją spłaszczamy i małym palcem robimy wgłębienie na środku i tak do wykończenia ciasta.

Fioletowe kluski śląskie gotowe do gotowania
Fioletowe kluski śląskie gotowe do gotowania

Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień by tylko utrzymać jej temperaturę i by nie wrzała.
Wrzucamy przygotowane kluski, tak dobierając ich ilość by nie dotykały się w trakcie gotowania i czekamy aż wypłyną na wierzch.
Przekładamy na talerz do lekkiego przestudzenia i podajemy.

Wskazówki

  • by kluski były gładkie, musimy uważać by woda nie wrzała, ale nie możemy też zbyt nadto obniżyć jej temperatury
  • dokładnie z tego samego przepisu można skorzystać by przygotować zwykłe, białe kluski śląskie
  • kotlety sojowe na wegańskie zrazy możemy przekroić wzdłuż – wtedy otrzymamy bardziej plastyczne i mniejsze zrazy. Osobiście wolę grubsze – jest je trudniej zawinąć, ale są pokaźniejsze i bardziej sycące

Wegańskie zrazy i fioletowe kluski śląskie podaliśmy z niemodro kapustą i najlepszym wegańskim sosem pieczeniowym.

Wegańskie zrazy, fioletowe kluski śląskie i niemodro kapusta z sosem pieczeniowym
Wegańskie zrazy, fioletowe kluski śląskie i niemodro kapusta z sosem pieczeniowym

Kluski śląskie z tego przepisu podaliśmy z wegańskim gulaszem i ćwikłą z kiszonych buraków.

Wegański gulasz, kluski śląskie i ćwikła z kiszonych buraków
Wegański gulasz, kluski śląskie i ćwikła z kiszonych buraków

4 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *