Przepis Wegański Grill

Wegańskie szaszłyki z boczniaków z sosem mango – wege pomysł na grilla!

Część z Was na pewno czytała już mojego ebooka Roślinny Ruszt (do kupienia tutaj) i wie, że jeżeli chodzi o wegańskie grillowanie to nie są dla mnie przelewki. Dziś trochę przewrotnie, bo często wspominam o tym, że warzywne szaszłyki czy cukinia w oliwie to coś co zdążyło się już znudzić każdemu na diecie wegańskiej. Postanowiłem więc odczarować nudne wegańskie szaszłyki z boczniaków i podać je w marynacie inspirowanej mieszanką cajun i cudownym sosem mango, który doskonale zgra się z całością. Do tego limonka, kolendra i lekkie, letnie kąski macie na wyciągnięcie ręki. Do dzieła!

Wegańskie szaszłyki z boczniaków z sosem mango (około 14-18 szaszłyków):

Na szaszłyki:

  • 500g boczniaków ostrygowatych (tych zwykłych, dostępnych również w dyskontach)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża papryka
  • 2-3 czerwone cebule

Marynata (można użyć około 30-40g gotowej mieszanki cajun i dodać jedynie olej i syrop klonowy)

  • 1 łyżka mielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka cebuli w proszku (można rozbić płatki cebuli w moździerzu)
  • 1 łyżka ziaren gorczycy (rozbitych w moździerzu)
  • 1/2 łyżki oregano
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne (lub wedle preferencji)
  • 4 łyżki oleju (może być rzepakowy, słonecznikowy)
  • 3 łyżki sosu sojowego (lub 1-2 łyżeczki soli)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy

Sos mango:

  • 150g pulpy z mango (dostępna na przykład w Lildl lub na Allegro pod tym linkiem)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrego kwaśnego sosu (najlepiej Frank’s Red Hot, Tabasco itp)
  • duża szczypta soli

Do podania:

  • patyki do szaszłyków
  • posiekana kolendra
  • limonka

Wykonanie (około 30 minut w kuchni + czas marynowania, na grillu około 10-15 minut):

Paprykę myjemy, pozbywamy się ogonka, gniazd nasiennych i membran.
Kroimy w grubszą kostkę.
Cebulę obieramy, odkrawamy czubek i korzeń.
Kroimy najpierw na pół, potem na ćwiartki a ćwiartki jeszcze na pół, w poprzek.
Rozdzielamy warstwy.
Cukinię kroimy w kostkę odpowiednią do nabicia na szaszłyki.
Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce (takiej by potem wszystko można było spokojnie wymieszać).
Boczniaki rozdzielamy a duże rwiemy na paski od kapelusza w dół. Dbamy o to by paski nie były zbyt cienkie i po nabiciu trzymały się na patykach.
Również umieszczamy w misce.

Wszystkie suche przyprawy mieszamy dokładnie razem.

Mieszanka suchych przypraw
Mieszanka suchych przypraw

Olej, sos sojowy i słodzik również mieszamy i polewamy warzywa z boczniakami.
Mieszamy i posypujemy jednocześnie mieszanką suchych przypraw aż wszystkie warzywa i boczniaki oblepią się w przyprawach.
Możemy od razu przygotowywać szaszłyki lub marynujemy: 1-2h w temperaturze pokojowej ewentualnie 12-24h w lodówce pod przykryciem.

Nadziewamy na patyki:
Warzywa standardowo a boczniaki nabijamy na jednym końcu, zawijamy na pół i nabijamy drugi koniec.
Ja zawsze zachowuje porządek: warzywo, dwa boczniaki, warzywo, dwa boczniaki itd.
Jeżeli zostanie Wam nieco warzyw to po prostu nadziejcie je na patyki i grillujcie i podajcie razem z naszymi głównymi szaszłykami.
Przygotowujemy sos:
Mieszamy wszystkie składniki dokładnie i gotowe!

Na grillu układamy szaszłyki na mocniej rozgrzanej części rusztu.
Grillujemy 5-7 minut na stronę aż boczniaki się zarumienią a warzywa lekko zmiękną.

Podajemy polane sosem z pieczywem, kolendrą i limonką do skropienia.
Smacznego!

Wegańskie szaszłyki cajun z boczniakami i sosem mango
Wegańskie szaszłyki cajun z boczniakami i sosem mango

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *