Przepis

Wegańskie Placki Ziemniaczane

Uważam, że placki ziemniaczane to jedna z najpiękniejszych rzeczy jakie stworzyła ludzkość. Największą jednak zakałą dla weganina jest jajo, które ciągle tam mama dodawała. Po co?
Właśnie w tym rzecz: nikt nie wie po co. Zapewne gdybyście zapytali swoich rodziców czemu to robili, to nie znalazłoby się żadne racjonalne wytłumaczenie. Wegańskie placki ziemniaczane (bez jaja) są bowiem równie smaczne i równie dobrze się trzymają. Co najzabawniejsze, takie placki można przyrządzić właściwie z samych ziemniaków. I wiecie co?
Szkoda nawet przedłużać ten wstęp, bo przepis jest banalny a potem to już tylko schody do plackowego nieba.

Wegańskie Placki Ziemniaczane (2 placuchy 26-28cm średnicy lub 8-10 małych)

  • 1kg (już po obraniu) mączystych ziemniaków (duża zawartość skrobi, typ kulinarny C – jeżeli ktoś aż tak głęboko wchodzi w temat)
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki soli
  • solidna porcja świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki pszennej (w ostateczności)
  • olej do smażenia
"Solidna porcja świeżo mielonego pieprzu"
„Solidna porcja świeżo mielonego pieprzu”

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (co do techniki ścierania zajrzyjcie do wskazówek)
Cebulę ścieramy na małych lub dużych oczkach tarki.
Ziemniaki z cebulą mieszamy i odstawiamy w misce na 15-20 minut.
Po tym czasie niezbyt mocno odsączamy ziemniaki do osobnej miski, tak by płyn mógł odstać osobno kolejne kilka minut.
Z płynu wytrąci się skrobia, znad której zlewamy płyn a skrobię przekładamy ponownie do ziemniaków.
Dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Jeżeli mieszanka jest zbyt sucha (powinna być delikatnie wilgotna i łączyć się w jedną masę, bez uwydatniania większości pojedynczych włókien ziemniaków) możemy dolać nieco wody, którą zlaliśmy znad skrobi.

Smażenie zaczynamy od zalania patelni oliwą – całe dno musi być w oleju, tak by placki się  w nim lekko zatopiły, ale nie tak by w nim pływały.
Formujemy placki takie jak potrzebujemy – do śmietany z cukrem małe, kilka na powierzchni, na placki z gulaszem zaś jeden, wielki placuch na całą patelnię.
Operujemy temperaturą – między średnim a mocny ogniem i czekamy aż placki z zewnątrz staną się mocno przypieczone a wewnątrz nie będą już surowe.
Gotowe!

Gotowe wegańskie placki ziemniaczane na żeliwnej patelni
Gotowe wegańskie placki ziemniaczane na żeliwnej patelni

Wskazówki

  • Jeżeli szukasz czegoś fit lub uważasz, że placki da się przygotować bez dużych ilości tłuszczu, to nie jest przepis dla Ciebie.
  • Ścieranie ziemniaków w maszynce czy malakserze nie czyni z nas słabszych plackarzy niż ci, co ścierają na tarce.
  • Osobiście uznaję dwa schematy ścierania:
    na papkę, na ostrych oczkach tarki + 20-25% ziemniaków na grubych oczkach
    na drobnych oczkach tarki + 20-25% ziemniaków na grubych oczkach
    Pierwszy sposób daje nam papkę z częścią większych kawałków, które ładnie się usmażą i będą chrupać na końcach
    Drugi daje nam szybszy proces i więcej bezpieczeństwa przy ścieraniu. Efekt jest podobny, z bardziej wyraźną teksturą, również wewnątrz placka.
  • Przy odwracaniu placucha do gulaszu posiłkujemy się talerzem – zsuwamy przypieczony z jednej strony placek na talerz, tak by niezbyt dużo oleju umknęło nam z patelni z całym plackiem. Łapiemy talerz od dołu, przytrzymując dwoma palcami placek na krawędziach. Szybkim ruchem obracamy placek nad patelnią i puszczamy (uwaga na chlapiący tłuszcz).
  • Inne sposoby na obrócenie placka to: użycie drugiej patelni lub próba obrócenia go łopatkami, ale ta zazwyczaj kończy się rozerwaniem placka.
  • Przed każdym nowym plackiem i przed obróceniem, dolewamy nieco oleju (starty są duże i trzeba je uzupełniać). Samego placka możemy odsączyć po zdjęciu z patelni na ręcznikach papierowych.
  • Dołożenie skrobi ziemniaczanej pomaga gdy nie mamy zbyt mączystych ziemniaków – można dołożyć 1-2 łyżki by placki nam się nie rozpłynęły.
  • Napisałem, że w ostateczności można użyć mąki pszennej – jeżeli placki nam się wybitnie nie trzymają, to dołożenie mąki pszennej pomoże nam je skleić.

Wegański placek ziemniaczany wykorzystaliśmy w tych przepisach:
Wegański Placek po Węgiersku

Wegańskie placki po węgiersku
Wegański placek po węgiersku

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *