Uważam, że placki ziemniaczane to jedna z najpiękniejszych rzeczy jakie stworzyła ludzkość. Największą jednak zakałą dla weganina jest jajo, które ciągle tam mama dodawała. Po co?
Właśnie w tym rzecz: nikt nie wie po co. Zapewne gdybyście zapytali swoich rodziców czemu to robili, to nie znalazłoby się żadne racjonalne wytłumaczenie. Wegańskie placki ziemniaczane (bez jaja) są bowiem równie smaczne i równie dobrze się trzymają. Co najzabawniejsze, takie placki można przyrządzić właściwie z samych ziemniaków. I wiecie co?
Szkoda nawet przedłużać ten wstęp, bo przepis jest banalny a potem to już tylko schody do plackowego nieba.
Wegańskie Placki Ziemniaczane (2 placuchy 26-28cm średnicy lub 8-10 małych)
- 1kg (już po obraniu) mączystych ziemniaków (duża zawartość skrobi, typ kulinarny C – jeżeli ktoś aż tak głęboko wchodzi w temat)
- 1 duża cebula
- pół łyżeczki soli
- solidna porcja świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej (w ostateczności)
- olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (co do techniki ścierania zajrzyjcie do wskazówek)
Cebulę ścieramy na małych lub dużych oczkach tarki.
Ziemniaki z cebulą mieszamy i odstawiamy w misce na 15-20 minut.
Po tym czasie niezbyt mocno odsączamy ziemniaki do osobnej miski, tak by płyn mógł odstać osobno kolejne kilka minut.
Z płynu wytrąci się skrobia, znad której zlewamy płyn a skrobię przekładamy ponownie do ziemniaków.
Dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Jeżeli mieszanka jest zbyt sucha (powinna być delikatnie wilgotna i łączyć się w jedną masę, bez uwydatniania większości pojedynczych włókien ziemniaków) możemy dolać nieco wody, którą zlaliśmy znad skrobi.
Smażenie zaczynamy od zalania patelni oliwą – całe dno musi być w oleju, tak by placki się w nim lekko zatopiły, ale nie tak by w nim pływały.
Formujemy placki takie jak potrzebujemy – do śmietany z cukrem małe, kilka na powierzchni, na placki z gulaszem zaś jeden, wielki placuch na całą patelnię.
Operujemy temperaturą – między średnim a mocny ogniem i czekamy aż placki z zewnątrz staną się mocno przypieczone a wewnątrz nie będą już surowe.
Gotowe!
Wskazówki
- Jeżeli szukasz czegoś fit lub uważasz, że placki da się przygotować bez dużych ilości tłuszczu, to nie jest przepis dla Ciebie.
- Ścieranie ziemniaków w maszynce czy malakserze nie czyni z nas słabszych plackarzy niż ci, co ścierają na tarce.
- Osobiście uznaję dwa schematy ścierania:
na papkę, na ostrych oczkach tarki + 20-25% ziemniaków na grubych oczkach
na drobnych oczkach tarki + 20-25% ziemniaków na grubych oczkach
Pierwszy sposób daje nam papkę z częścią większych kawałków, które ładnie się usmażą i będą chrupać na końcach
Drugi daje nam szybszy proces i więcej bezpieczeństwa przy ścieraniu. Efekt jest podobny, z bardziej wyraźną teksturą, również wewnątrz placka. - Przy odwracaniu placucha do gulaszu posiłkujemy się talerzem – zsuwamy przypieczony z jednej strony placek na talerz, tak by niezbyt dużo oleju umknęło nam z patelni z całym plackiem. Łapiemy talerz od dołu, przytrzymując dwoma palcami placek na krawędziach. Szybkim ruchem obracamy placek nad patelnią i puszczamy (uwaga na chlapiący tłuszcz).
- Inne sposoby na obrócenie placka to: użycie drugiej patelni lub próba obrócenia go łopatkami, ale ta zazwyczaj kończy się rozerwaniem placka.
- Przed każdym nowym plackiem i przed obróceniem, dolewamy nieco oleju (starty są duże i trzeba je uzupełniać). Samego placka możemy odsączyć po zdjęciu z patelni na ręcznikach papierowych.
- Dołożenie skrobi ziemniaczanej pomaga gdy nie mamy zbyt mączystych ziemniaków – można dołożyć 1-2 łyżki by placki nam się nie rozpłynęły.
- Napisałem, że w ostateczności można użyć mąki pszennej – jeżeli placki nam się wybitnie nie trzymają, to dołożenie mąki pszennej pomoże nam je skleić.
Wegański placek ziemniaczany wykorzystaliśmy w tych przepisach:
Wegański Placek po Węgiersku
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!
[…] 6 placków ziemniaczanych o pokaźnej średnicy (przepis tutaj) […]
[…] mamy oraz wszelkich podobnych, które zajadałem głównie z plackami ziemniaczanymi (na które przepis, w wersji wegańskiej znajdziecie tutaj). Czy się udało? Moim zdaniem tak! Powiem więcej. Ten przepis jest niesamowicie łatwy a […]
[…] zamiłowania do dań na bazie ziemniaków, cebuli i okrasy nie da się ukryć – placki ziemniaczane, kluski śląskie, kluski szare – te przepisy już znajdują się na blogu, a w kolejce dla […]
[…] placki ziemniaczane, kasza, gotowane ziemniaki, knedel […]