Przepis Święta

Wegańskie pierogi ruskie z okrasą – mój ulubiony comfort food

Mógłbym wielu słów użyć by opisać to jak odbieram wszystkimi zmysłami michę ruskich pierogów, która stoi tuż przede mną. Wiele z tych wielu słów pewnie byłoby trafnych, ale mimo wszystko, nie zdecydowałbym się opisywać tego doświadczenia. Podobnie bowiem, jak placki ziemniaczane z gęstym gulaszem, tak i wegańskie pierogi ruskie to dla mnie comfort food totalny. Z jednej strony, mógłbym coś o tym powiedzieć, ale ile bym nie powiedział to i tak nie będzie według mnie wystarczająco. Wydaje mi się, że każdy z nas ma danie, o którym mógłbym powiedzieć to samo. Mam nadzieję, że ten przepis choć w części przybliży Was do tego uczucia.

Wegańskie pierogi ruskie (50-55 pierogów wycinanych szklanką o średnicy 8cm)

Ciasto na pierogi:

  • 750g mąki pszennej uniwersalnej (typ 450, 550 itp) (około 4 szklanek)
  • 375ml gorącej wody (1,5 szklanki)
  • 6-7 łyżek oleju o neutralnym smaku i zapachu
  • dwie duże szczypty soli

Na farsz:

  • jedna cała porcja twarożku z tofu z tego przepisu
  • 500g ugotowanych, utłuczonych dokładnie ziemniaków
  • 300g (jedna bardzo duża lub dwie średnie) cebuli
  • 2-3 łyżki oleju o neutralnym smaku i zapachu
  • dużo świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku (zacznijcie od pół łyżeczki)
  • pieprz ziołowy, majeranek (opcjonalnie, wiem, że w niektórych domach tak się jada)

Do gotowania:

  • 1,5-2l wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Ciasto na pierogi:

Mąkę łączymy w jednej misce z wodą, solą i olejem.
Mieszamy krótko by połączyć wszystkie składniki i zaczynamy zagniatać.
Jeżeli mamy robot planetarny to na średnich obrotach (w moim Kenwood Prospero na skali 1-6 zagniatam na 3) około 5-10 minut lub ręcznie, każdą techniką pozwalającą na rozwijanie się glutenu w cieście.
Na początku ciasto będzie bardzo klejące i poszarpane. W miarę upływu czasu i zagniatania stanie się gładkie i dosyć zbite.
Ważne, by zwrócić tu uwagę na to, by ciasto nie było zbyt twarde/tępe. Musi być lekko miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni (gdyby było inaczej dodajcię kolejną łyżkę oleju lub/i trochę wody).
Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części (zależnie od tego ile jesteśmy w stanie rozwałkować).
Jedną część rozwałkowujemy dosyć cienko (na dosłownie 3-4mm grubości) i wycinamy kółka za pomocą szklanki, rantu cukierniczego itp.
Pozostałe części trzymamy pod przykryciem (na przykład pod wilgotną ściereczką) by nie wysychały.
Resztki ciasta po wycięciu kółek zbieramy i dalej rozwałkowujemy i tak do wykończenia ciasta.

Farsz na wegańskie pierogi ruskie:

Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na szerokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę ze szczyptą soli by szybciej wypuściła wodę.
Podsmażamy cebulkę na złoty kolor na wolnym ogniu. Ważne by cebulka się gotowała w tłuszczu a nie mocno smażyła, tak by straciła dużo wody, zezłociła się a nie zbrązowiła.
Odstawiamy cebulkę by lekko przestygła.
Łączymy ziemniaki, twarożek, dużo świeżo mielonego pieprzu i cebulkę (oraz ewentualnie inne przyprawy).
Mieszamy dokładnie, próbujemy, możemy doprawić – najważniejsze by były nawet ciut za słone (ten smak lekko się wygotuje w trakcie) i można je lekko dokwasić na wypadek gdyby twarożek nie być wystarczająco kwaśny.
Zaczynamy składać pierogi.

Farsz na wegańskie pierogi ruskie gotowy do wymieszania
Farsz na wegańskie pierogi ruskie gotowy do wymieszania

Składamy pierogi:

Ustawiamy sobie miseczkę z małą ilością wody.
Wycięte kółka z ciasta układamy w swojej dłoni, nakładamy czubatą łyżeczkę farszu na środek placka i lekko rozpłaszczamy.
Moczymy palec w wodzie i przejeżdżamy lekko po rancie ciasta, tylko by je lekko zwilżyć (nie ma potrzeby by je moczyć).
Palec wycieramy i zaczynamy sklejanie od środka, łącząc oba brzegi ku sobie a potem zamykamy pozostałe części.
Uważamy by farsz nie dostał się na rant – będzie wtedy ciężko skleić pieroga.
Uważamy by nie napchać za dużo farszu – może to spowodować, że będzie nam ciężko zamknąć pieroga a jednocześnie może sprawić, że rozpadnie się w gotowaniu.
Pierogi odkładamy pod ściereczkę lub gotujemy od razu (zależnie od naszego tempa lepienia).

Gotujemy pierogi:

Zagotowujemy 2-3l wody w garnku.
Wlewamy do wody łyżkę oleju i dosypujemy 1,5 łyżeczki soli.
Wrzucamy około 10 pierogów jednocześnie i gotujemy około 4 minut aż wypłyną na powierzchnię i wtedy gotujemy kolejne 2-3 minut aż ciasto będzie miękkie.
Po 1-2 minutach warto je lekko ruszyć, bo mogą przykleić się do dna.
Żeby pierogi się nie sklejały możemy lekko je polać olejem lub masłem i wymieszać.
Można piec (200°C około 10 minut). Ugotowane można odsmażyć na patelni z mała ilością tłuszczu.

Podawać z najlepszą wegańską okrasą na świecie.

Wesołych Świąt!

Gotowe wegańskie pierogi ruskie podane z okrasą
Gotowe wegańskie pierogi ruskie podane z okrasą
Gotowe wegańskie pierogi ruskie podane z okrasą
Gotowe wegańskie pierogi ruskie podane z okrasą

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *