Przepis

Wegańskie Pesto z Kolendry i Słonecznika

Wiecie co się rymuje do pesto?
DJ Tiësto

I tym udanym żartem zaproszę Was do świata, który jedni uwielbiają a inni nienawidzą.
Paulina kiedyś powiedziała, że współczuje osobom, które nie mogą posmakować kolendry w tej dobrej, świeżej, orzeźwiającej, soczystej, zielonej, jaskrawej wersji a czują jedynie perfumy, mydło, mdlący aromat czegoś, co nigdy kolendrą nie było.
Biedacy, którym współczuć należy. Nie czytajcie dalej. Ten przepis bowiem, to esencja nut, które wymieniłem wyżej a nie chcę Was zniechęcać do czytania moich wpisów.

Dla tych, którzy kontynuują czytanie, nie będę przeciągał sprawy. Wegańskie pesto z kolendry i słonecznika to esencja kolendrowego smaku, świeżych nut i lekkiej pikantności, które dopełnią Wasze meksykańskie (i nie tylko) dania. Przepis jest łatwy, do przygotowania dosłownie w 10-15 minut a efekt tak bombowy, że to jest jedna z rzeczy, które choć raz w życiu trzeba zrobić (tuż obok chlebka bananowego i zobaczeniu Jezusa w Świebodzinie).

Wegańskie Pesto z Kolendry i Słonecznika

  • 130g nasion słonecznika
  • jeden pęczek/doniczka kolendry
  • 70g czerwonej cebuli (opcjonalnie)
  • 60g oliwy z oliwek (około 8 łyżek)
  • 5g dowolnej ostrej papryczki (1/2 łyżki pokrojonej)
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych – link tutaj
  • 1 łyżeczka suszonych shitake (opcjonalnie)
  • sól do smaku (od szczypty do 1/2 łyżeczki)
Składniki na wegańskie pesto z kolendry i słonecznika
Składniki na wegańskie pesto z kolendry i słonecznika

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze.
Blendujemy by uzyskać mocno rozdrobnione składniki.
Miksując, dolewamy stopniowo oliwę z oliwek.
Blendujemy do uzyskania konsystencji pesto (niemal homogeniczny, tłustawy, gęsty dressing)
Gotowe!

Wskazówki:

  • z kolendry można użyć wszystkiego od góry do 1/3 wysokości, bez doniczki
  • papryczki używamy bez nasion, chyba, że chcemy mieć naprawdę ostre, rozgrzewające pesto, można również użyć jej po prostu więcej, jeżeli ktoś lubi
  • dodając cebulę, sok z połowy limonki oraz mniej oliwy można uzyskać podobną w smaku salsę, wtedy składniki należy tylko rozdrobnić, nie ucierać
  • wegańskie pesto z kolendry i słonecznika można użyć do posmarowania kukurydzy po gotowaniu lub pieczeniu albo dodać bezpośrednio na makaron – pyszny efekt murowany!

    Pieczona kukurydza posmarowana wegańskim pesto z kolendry i słonecznika
    Pieczona kukurydza posmarowana wegańskim pesto z kolendry i słonecznika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *