Przepis Święta

Wegańskie korzenne jabłka pod kruszonką – świąteczny comfort food

Przepis powstał we współpracy z marką HalfPrice, która dostarczyła naczynia i utensylia do przygotowania tego przepisu. Na ich dziale DOM znajdziecie sporo perełek do Waszych kuchni w niskich cenach.
Gdy HalfPrice zgłosił się do mnie i poprosił o wegańską interpretację świątecznego comfort foodu – nie miałem wątpliwości jaki przepis im zaproponować. Wegańskie korzenne jabłka pod kruszonką to idealny, szybki i mało pracochłonny przepis dla osób, które uwielbiają połączenie ciepłych, aromatycznych owoców i chrupiącej, maślanej, wyrazistej kruszonki. Do tego kubek gorącego „kakałka” i żadna zima nam niestraszna! Do dzieła!

Wegańskie korzenne jabłka pod kruszonką
(cztery mniejsze porcje – jak masz gości lub jedna ogromna – jak nie masz gości, forma około 20cm):

Jabłka:

  • trzy jabłka obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
  • duża łyżka wegańskiego masła
  • 3 łyżki cukru (lub więcej jeżeli lubicie bardzo słodkie desery)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • malutka szczypta goździków
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • kieliszek alkoholu typu gin/rum/whisky

Kruszonka

  • 3 łyżka wegańskiego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • spora szczypta soli

Wykonanie (około 40 minut, w tym 10 minut realnej pracy):

Rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę masła.
Gdy się rozpuści wrzucamy na nią jabłka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz alkoholu.
Smażymy pod przykryciem 5 minut aż jabłka lekko zmiękną.

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę:
Łączymy, rozcierając w palcach masło z cukrem i mąką, aż wszystko stanie się drobne i kruche a masa nabierze jednolitej konsystencji.
Kruszonka będzie sypka, ale gdy ściśniemy ją w dłoni powinna się zlepić.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C – góra-dół.
Zdejmujemy pokrywkę z jabłek i podkręcamy ogień.
Zalewamy alkoholem.
Jeżeli czujecie się na siłach możecie flambirować, jeżeli nie, to po prostu czekamy 1-2 minuty aż alkohol odparuje.

Jabłka przekładamy równą warstwą z patelni do naczynia do pieczenia.
Zasypujemy równomiernie kruszonką.

Korzenne jabłka gotowe do zapieczenia Korzenne jabłka gotowe do zapieczenia
Kruszonka sypana na jabłka Kruszonka sypana na jabłka

Pieczemy 20-25 minut, aż kruszonka złapie rumiany kolor a miejscami nawet lekki brąz.

Podajemy jeszcze ciepłe z gorącym napojem (np kakao, herbata), polane jogurtem lub z dodatkiem lodów.

Smacznego!

Gotowe wegańskie korzenne jabłka pod kruszonką w naczyniu z sieci HalfPrice Gotowe wegańskie korzenne jabłka pod kruszonką w naczyniu z sieci HalfPrice
Gotowe wegańskie korzenne jabłka pod kruszonką w naczyniu z sieci HalfPrice Gotowe wegańskie korzenne jabłka pod kruszonką w naczyniu z sieci HalfPrice
Nałóż sobie tych jabłuszek pod kruszonką! Nałóż sobie tych jabłuszek pod kruszonką!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *