Przepis powstał we współpracy z marką HalfPrice, która dostarczyła naczynia i utensylia do przygotowania tego przepisu. Na ich dziale DOM znajdziecie sporo perełek do Waszych kuchni w niskich cenach.
Gdy HalfPrice zgłosił się do mnie i poprosił o wegańską interpretację świątecznego comfort foodu – nie miałem wątpliwości jaki przepis im zaproponować. Wegańskie korzenne jabłka pod kruszonką to idealny, szybki i mało pracochłonny przepis dla osób, które uwielbiają połączenie ciepłych, aromatycznych owoców i chrupiącej, maślanej, wyrazistej kruszonki. Do tego kubek gorącego „kakałka” i żadna zima nam niestraszna! Do dzieła!
Wegańskie korzenne jabłka pod kruszonką
(cztery mniejsze porcje – jak masz gości lub jedna ogromna – jak nie masz gości, forma około 20cm):
Jabłka:
- trzy jabłka obrane, wydrążone i pokrojone w kostkę
- duża łyżka wegańskiego masła
- 3 łyżki cukru (lub więcej jeżeli lubicie bardzo słodkie desery)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- malutka szczypta goździków
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
- kieliszek alkoholu typu gin/rum/whisky
Kruszonka
- 3 łyżka wegańskiego masła
- 4 łyżki cukru
- 9 łyżek mąki pszennej
- spora szczypta soli
Wykonanie (około 40 minut, w tym 10 minut realnej pracy):
Rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę masła.
Gdy się rozpuści wrzucamy na nią jabłka i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz alkoholu.
Smażymy pod przykryciem 5 minut aż jabłka lekko zmiękną.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę:
Łączymy, rozcierając w palcach masło z cukrem i mąką, aż wszystko stanie się drobne i kruche a masa nabierze jednolitej konsystencji.
Kruszonka będzie sypka, ale gdy ściśniemy ją w dłoni powinna się zlepić.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C – góra-dół.
Zdejmujemy pokrywkę z jabłek i podkręcamy ogień.
Zalewamy alkoholem.
Jeżeli czujecie się na siłach możecie flambirować, jeżeli nie, to po prostu czekamy 1-2 minuty aż alkohol odparuje.
Jabłka przekładamy równą warstwą z patelni do naczynia do pieczenia.
Zasypujemy równomiernie kruszonką.


Pieczemy 20-25 minut, aż kruszonka złapie rumiany kolor a miejscami nawet lekki brąz.
Podajemy jeszcze ciepłe z gorącym napojem (np kakao, herbata), polane jogurtem lub z dodatkiem lodów.
Smacznego!



[…] tym roku zabieram się za kilka przepisów świątecznych: jabłka pod kruszonką, śledzik z boczniaka, bigos i wegański pieczony sernik ciasteczkowy (na blogu znajdziecie […]
[…] pod kruszonką to połączenie klasycznego deseru, do którego wykorzystuję zawsze sezonowe owoce (jak na przykład ta wersja z jabłkami na święta) z kilkoma składnikami zaczerpniętymi z kuchni tajskiej (lub azjatyckiej – w końcu to […]