Od czasu do czasu nie uniknę przygotowania czegoś na wskroś klasycznego. Choć nie przepadam za publikowaniem tego typu dań to czuję, że jestem to winien Wam, drodzy Czytelnicy. Lubię jednak poszerzać swoje portfolio i pokazywać, że nie tylko burgerami i kebabami się żywię. Wegańskie knedle z owocami przygotowuję już od kilku lat i tak – wyjdą bez jajka. Są puszyste, mięciutkie, delikatne a w środku owoce o jakich sobie zamarzycie – mogą być świeże lub mrożone – u mnie śliwki, bo publikuję ten przepis jesienią. Sprawdzą się jednak praktycznie z każdym wnętrzem a jeżeli zechcecie to i na wytrawnie pyzę z nich z zrobicie, ale to może kiedyś zahaczę o ten temat.
Przepis powstał we współpracy z marką Gerlach.
Wegańskie knedle z owocami ze słodką bułką tartą i śmietaną (8 knedli – przepis można mnożyć i dzielić):
- 500g ziemniaków (po obraniu i ugotowaniu)
- 100-150g (około 1/2 szklanki) mąki pszennej
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 duża łyżka roślinnego masła + 50g (2 duże łyżki) do bułki
- 8 śliwek
- około 10 łyżek bułki tartej (tak na oko – nie ma reguł)
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1-2 łyżki cukru + trochę do posypania śliwek
- roślinna kwaśna śmietana
Wykonanie (20-30 minut – po ugotowaniu ziemniaków):
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Lekko studzimy.
Wraz z łyżką masła przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy.
Studzimy do końca.
Dosypujemy mąkę, skrobię i zagniatamy aż ciasto przestanie kleić się do rąk i odkładamy dosłownie na chwilę.
Gdy ziemniaki stygną przygotowujemy bułkę tartą:
Bułkę podprażamy na wolnym ogniu na suchej patelni aż stanie się lekko brązowa.
Dodajemy dwie łychy masła, cukier i cynamon.
Mieszamy dokładnie aż wszystko się połączy i zostawiamy na kuchence.
Śliwki nacinamy od tyłu (czyli tego miejsca gdzie trzymały się drzewa) – mniej więcej do połowy.
Wyciągamy ostrożnie pestkę.
Wnętrze posypujemy obficie cukrem.
Na blacie oprószonym mąką rolujemy ciasto na grubszy walec i dzielimy go na 8 części.
Kawałek ciasta rozgniatamy w dłoniach na mały placek (6-7cm średnicy).
Na środku kładziemy śliwkę.
Zamykamy ciasto dookoła, zaklejamy i kulamy w krągłą kulkę.
Zagotowujemy 2-3 litry wody i solimy (1-2 łyżeczki wystarczą).
Wrzucamy po 4 knedle i czekamy aż wypłyną – po tym gotujemy jeszcze około 3-5 minut.
Wegańskie knedle z owocami podajemy jeszcze gorące a na wierzchu solidna porcja słodkiej bułki tartej i śmietany.
Posypujemy cukrem kryształem.
Smacznego!
Wskazówki:
- Masło rozpuści się w ziemniakach, więc nie trzeba brudzić nim praski.
- Im mniej damy mąki pszennej tym knedle będą bardziej puszyste i delikatne.
- Uwaga by nie spalić bułki podczas podprażania.
- By przygotować mniejsze knedle możemy użyć połówek śliwek.
- Uwaga by nie przegotować knedli – staną się ciapką.
- Woda nie może mocno wrzeć. Musi lekko mrugać.
- Uwaga, bo knedle mogą przykleić się do dna – należy je lekko ruszyć po wrzuceniu do garnka.