Przekąski Przepis

Wegańskie Jalapeno Poppers – idealna przekąska na roślinną imprezę

Moja współpraca z marką Wege Siostry nabiera rumieńców. W pierwszej odsłonie zaprezentowaliśmy Wam wręcz finediningowego Pora w sosie Vermezanowym, a dziś na tapet wrzucamy dwa inne produkty z portfolio Sióstr: delikatny, ale lekko zadziorny serek Smarowaniec oraz Osełkę czyli jedno z najlepszych masełek w wegańskim świecie. Użyłem ich do przygotowania bardzo popularnej (szczególnie w USA) przekąski, w której pikantne papryczki spotykają się z delikatnym smakiem nadzienia. Jestem pewien, że wegańskie jalapeno poppers przypadną Wam do gustu i podgrzeją atmosferę na niejednej imprezie. Do dzieła!

Wegańskie Jalapeno Poppers (12 sztuk):

  • 6 papryczek jalapeno lub padron (jeżeli chcecie wersję łagodną)
Świeże, zieloniutkie jalapeno
Świeże, zieloniutkie jalapeno

Nadzienie:

  • 1/2 opakowania klasycznego Smarowańca od Wege Siostry (75g)
  • 50-100g (2-3 duże łyżki) kwaśnej, wegańskiej śmietany + trochę do dekoracji/podania
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych – link tutaj
  • porządna szczypta kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • garstka posiekanych listków kolendry
  • sok z ćwiartki limonki
  • szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku

Skwarki z shiitake (opcjonalne):

  • 1/2 łyżki oleju
  • 3-4 grzyby shiitake świeże lub suszone po namoczeniu we wrzątku (około 10 minut)
  • szczypta soli (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżeczka octu (najlepiej czarnego)

Panierka:

  • 2 garści panko (jeżeli używacie grubszego to nieco je rozgniećcie)
  • 2 łyżki Osełki od Wege Sióstr
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka szczypt papryki wędzonej lub słodkiej w proszku

Wykonanie (około 40 minut):

Zaczynamy od wydrążenia jalapeno:
Odcinamy ogonek (ale jak najbliżej to możliwe).
Przecinamy je na pół, wzdłuż i wydłubujemy nasiona oraz membrany (im mniej ich zostanie tym mniej ostre będą poppersy).
Jalapeno po oczyszczeniu musi wyglądać jak łódeczka, każda burta jest ważna, a szczególnie ta przy gałązce.
Prawidłowo oczyszczone jalapeno powinno wyglądać tak:

Jalapeno prawidłowo oczyszczone z membran i nasion
Jalapeno prawidłowo oczyszczone z membran i nasion

Na patelni rozgrzewamy mocno olej.
Shiitake kroimy na bardzo-bardzo drobną kostkę i wrzucamy na olej.
Od razu posypujemy solą i czekamy aż zacznie się brązowić. Mieszamy od czasu do czasu.
Gdy z shiitake powstaną brązowe, lekko chrupiące skwarki, zdejmujemy patelnię z ognia.
Układamy shiitake w jednej kupce, na środku patelni i polewamy octem.
Czekamy aż część odparuje a część zostanie wchłonięta przez skwarki.
Osuszamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wszystkie składniki nadzienia (oraz skwarki, jeżeli zdecydowaliśmy się je przygotować) umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.
Farsz powinien być gęsty jak pasta do smarowania chleba, a jego gęstość można regulować ilością śmietany i Smarowańca.

Składniki farszu gotowe do wymieszania
Składniki farszu gotowe do wymieszania

Tymczasem na patelni, na średnim ogniu, roztapiamy Osełkę.
Obieramy i kroimy drobno lub przeciskamy/ścieramy ząbek czosnku.
Gdy osełka jest już roztopiona i gorąca, wrzucamy czosnek i czekamy aż zacznie wydzielać mocny zapach.
Dosypujemy dwie garści panko i mieszamy aż wchłonie całe masło i aromat.
Podgrzewamy do czasu aż panko zacznie łapać złoto-brązowy kolory (można podkręcić ogień, ale trzeba uważać by nie spalić panierki).
Jalapeno nadziewamy i odwracamy farszem do spodu, dociskając do panierki – powinna bez problemu oblepić górę poppersa.
Wegańskie jalapeno poppers układamy panierką do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy je niewielką ilością papryki wędzonej lub słodkiej.

Wegańskie jalapeno poppers gotowe do pieczenia
Wegańskie jalapeno poppers gotowe do pieczenia

Pierwszy sposób pieczenia:
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C, góra-dół.
Wkładamy nadziane poppersy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
W ten sposób wyjdą miękkie i bardziej się przegryzą.

Drugi sposób pieczenia:
Uruchamiamy opcję grill na maksymalną temperaturę.
Wkładamy wegańskie jalapeno poppers pod grzałkę i czekamy aż zaczną lekko skwierczeć a panko stanie się złoto-brązowe (powinno to zająć maksymalnie kilka minut).
Pilnujemy by nie spalić panierki.
W ten sposób wyjdą nadal chrupiące, bardziej świeże.

Osobiście wolę drugą opcję, ale myślę, że pierwsza również zadowoli wiele osób.
Podajemy z kolendrą, kwaśną śmietaną i limonką.
Smacznego!

Wskazówki:

  • Przepis można spokojnie mnożyć.
  • Wszelkie pozostałe wskazówki umieściłem tym razem w tekście przepisu.
Gotowe wegańskie jalapeno poppers podane z limonką, kwaśną śmietaną i kolendrą
Gotowe wegańskie jalapeno poppers podane z limonką, kwaśną śmietaną i kolendrą
Gotowe wegańskie jalapeno poppers podane z limonką, kwaśną śmietaną i kolendrą
Gotowe wegańskie jalapeno poppers podane z limonką, kwaśną śmietaną i kolendrą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *