Przepis Śniadania

Wegańskie jajko sadzone – niemożliwe nie istnieje

Od zawsze chciałem je zrobić. Nie dlatego, że to niezbędne w życiu wegan, ale dlatego, że to duże wyzwanie i zabawa. Zabawa smakiem, teksturami, składnikami. Myślę, że tym razem udało się uzyskać naprawdę satysfakcjonujące efekty bez skomplikowanych składników i operacji. Wegańskie jajko sadzone jest na wyciągnięcie ręki i Ty też możesz po nie sięgnąć.

Wegańskie jajko sadzone (4-8 jajek – zależnie od wielkości):

Białko:

  • 200ml aquafaby (wody z moczenia/słoika lub puszki po cieciorce) lub odcedzonego glutka z siemienia (aquafaba sprawdza się lepiej)
  • 100g mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Żółtko:

Do smażenia:

Wykonanie:

Białko:

Mieszamy aquafabę, mąkę i sól (najlepiej w naczyniu z dzióbkiem).
Nie mieszamy intensywnie, bo aquafaba się spieni.
Najlepiej zrobić to nieco wcześniej i odstawić by bąbelki wydostały się na powierzchnię, ale nie za wcześnie, bo mąka opadnie na dno.
Około 0,5-1h przed będzie w porządku, ale nic nie szkodzi by smażyć od razu. Po prostu białko będzie miało trochę dziurek.

Żółtko:

Pomidora nacinamy na krzyż od góry i od dołu.
Wrzucamy do wrzątku by go sparzyć.
Wyciągamy go po 1-2 minutach i odkładamy by się wystudził.
Obieramy ze skórki, wycinamy szypułkę i wrzucamy do blendera.
Blendujemy do uzyskania pulpy.
Przepuszczamy pulpę przez sitko by pozbyć się nasion i niechcianych kawałków.
Pulpę przekładamy z powrotem do blendera, wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Nasze żółtko przekładamy do osobnego naczynia (najlepiej takiego z dzióbkiem).

Smażenie:

Wylewamy olej na patelnię tak by przykrył dno.
Rozgrzewamy go bardzo mocno.
Wylewamy warstwę naszego białka o grubości trochę więcej niż naleśnika i średnicy dobranej do naszego dania (u mnie to było około 7-8cm).
Od razu na białko wylewamy żółtko i przykrywamy patelnię.
Czekamy około 2-3 minut aż białko zacznie się brązowić na zewnątrz a żółtko lekko zetnie.
Jeżeli działamy sprawnie możemy wylać na patelnie od razu 2-3 jajka i smażyć razem.
Po zdjęciu z patelni (najlepiej szpatułą lub płaską łyżką) posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą Kala Namak.

Zjadamy świeże, z dowolnymi dodatkami. My podaliśmy je ostatnio na szakszuce:

Gotowe jajka sadzone podane na szakszuce
Gotowe jajka sadzone podane na szakszuce

Wskazówki:

  • Lecytyna to główny składnik żółtej części kurzego jajka, więc słonecznikowa sprawdza się idealnie by imitować odczucie w ustach przy jedzeniu żółtka – nadaje również przyjemnej tłustości i lekko oblepia usta.
  • Ilość lecytyny dobieramy tak by żółtko się zagęściło. Po smażeniu będzie mniej więcej miało taką konsystencję jak po blendowaniu, tylko nieco bardziej suchą.
  • Skrobię dodajemy jeżeli pomidor miał dużo wody a mało miąższu lub gdy wolimy bardziej ścięte żółtko – ułatwia ona zagęszczenie całości, również na etapie smażenia.
  • Sól Kala Namak nadaje jajecznego posmaku i zapachu (pewnie znacie ją z tofucznicy – przepis tutaj), ale uwaga! Smak ten wygotowuje się w trakcie smażenia, więc dodajemy ją dopiero na wierzch jajka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *