Przepis

Wegańskie Gofry

Co tu dużo gadać? Gofry to wspomnienie dzieciństwa wielu z nas. Niektórym kojarzą się z polskim morzem, niektórym z latem w mieście, innym z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Wiecie co?
Ja nigdy nie byłem fanem gofrów, ja nawet nie wspominam jakoś przepięknie czy z rozrzewnieniem, tych jagód na bitej śmietanie, tego słodkiego zapachu na ulicy. Gdy tylko słyszałem ten żart o goferze z dżemorem, dostawałem szewskiej pasji…
Wszystko zmieniło się gdy usłyszałem pierwszy raz o Chicken & Waffles. Wytrawne gofry? Ze słodkim twistem? Wariacją tekstur?
To było coś co musiałem przygotować, bezwzględnie! Tak też ostatecznie uczyniłem, a że takie rzeczy u nas, tylko w wersji wegańskiej, to voila! Kliknijcie tutaj!

Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na wegańskie gofry, których można użyć do przygotowania zarówno wersji słodkich, jak i wytrawnych (słodkość regulujecie ilością cukru). Mięciutkie, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Idealne!

WEGAŃSKIE GOFRY

  • 250g mąki pszennej zwykłej (typ 480/650 itp.)
  • 30-50g cukru trzcinowego (zależnie od tego jak słodki efekt chcecie uzyskać)
  • 10g proszku do pieczenia
  • 5g soli
  • 250g napoju roślinnego (bardziej gęsty niż rzadki)
  • 1x zamiennik jajka (może to być Veggs, może być mieszanka z mielonego siemienia lnianego, ubita aquafaba) – 50g
  • 45g/60ml olej roślinny

Wykonanie:

Gofry to dosyć prosta sprawa, nawet przekładając je na grunt wegański.
W pierwszym kroku mieszamy wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i mieszamy rózgą w misce.
Następnie w wysokim naczyniu mieszamy składniki mokre. Zamiennik jajka, olej a całość zalewamy napojem roślinnym i mieszamy do w miarę połączenia się składników.
Do składników suchych wlewamy, tuż po zmieszaniu, składniki mokre i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi, aż do uzyskania prawie gładkiej masy.

Konsystencja Ciasta na Wegańskie Gofry
Konsystencja Ciasta na Wegańskie Gofry

Spryskać lub przesmarować (każdorazowo) płytę gofrownicy neutralnym olejem (np. rzepakowym).
Wylać odpowiednią dla Waszego urządzenia ilość ciasta i zamknąć pokrywę.
Gofry są gotowe gdy z zewnątrz stają się sztywne i chrupiące.

Ciasto w gofrownicy
Gotowe wegańskie gofry
Gotowe wegańskie gofry

Wskazówki:

  • Zamiennik jajka nie jest konieczny, można go zamienić na kolejne 50-100g napoju roślinnego, ale według mnie z jakimkolwiek zamiennikiem gofry wychodzą lepiej niż bez
  • Składniki mokre i suche nie muszą być połączone na gładką masę – małe grudki nie będą przeszkodą w wypieczeniu pysznych gofrów
  • Ważnym aspektem, za sprawą którego gofry będą udane lub nie, jest również gofrownica jaką posiadamy. Osobiście mam taką z dyskontu, o mocy 900W i jest to trochę zbyt mało, by szybko przyrządzić gofra, w którym głównie chodzi o to by odparować wodę i dać mu stać się nieco chrupiącym na zewnątrz a nadal puszystym wewnątrz. Dlatego tutaj wiele Wam nie podpowiem – trzeba poeksperymentować z mocą i ilością ciasta w Waszej gofrownicy oraz tym jakie sami lubicie gofry. Może ktoś jest fanem zakalców?
    Nie tylko Ty, kolego/żanko!

Wegańskie gofry wykorzystałem w tych przepisach:

Wegańskie Chicken & Waffles – Qurczak i Gofry

Vegan Chicken & Waffles recipe
Wegańskie Chicken & Waffles

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *