Na blogu znajduje się już przepis na klasyczne, pszenne bułki, jednak od kiedy opublikowałem przepis na wegańskie Sloppy Joe, wielokrotnie pytaliście o wegańskie bułki ziemniaczane do burgerów, które tam wykorzystałem. Nie byłbym sobą gdybym zostawił Was bez przepisu na te wersję bułek. Wykonałem parę prób i oto są! Śmiem twierdzić, że to najlepsze moje bułki i teraz to te będę najchętniej wykorzystywał w swoich przepisach. Przebijają dosyć znacząco klasyczne, o których wspominałem, ale też batatowe, które darzę dużą miłością. Gdybym mógł mieć dla Was radę: spróbujcie wszystkich trzech przepisów, a potem napiszcie czemu najlepsze są ziemniaczane. Powodzenia!
Wegańskie Bułki Ziemniaczane do Burgerów i Kanapek (porcja na 10-11 bułek)
400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (powyżej 12g/100g mąki, choć 11g też zda egzamin)
50g miękkiego masła roślinnego (ja przygotowuję swoje z przepisu Full of Plants, ale może być np. Naturli Blok)
15g cukru białego
10g soli
4g drożdży instant lub 10-15g świeżych drożdży w kostce
trochę więcej roztopionego masła do posmarowania bułek po pieczeniu (opcjonalnie)
sezam, czarny sezam lub czarnuszka do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie
Mleko roślinne podgrzewamy do 30-35°C (dla tych, którzy nie mają termometra: wkładacie mały palec dłoni, do garnuszka z mlekiem i czujecie, że jest ciepłe, ale możecie w płynie utrzymać palec bez wysiłku). Do osobnego naczynia wsypujemy dwie czubate łyżki mąki pszennej (odmierzone z całości), suche drożdże (lub rozkruszamy drożdże w kostce) i zalewamy podgrzanym płynem.
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut w miejsce bez przewiewu (ja np. do wyrastania ciasta wykorzystuję piekarnik, więc i tam swoje pierwsze rozmnażanie zaliczają drożdże).
Wypieczone wegańskie ziemniaczane bułki do burgerów
Wskazówki
Na taką ilość mąki 4g drożdży przy podwójnym wyrastaniu to wystarczająca ilość, ale można pokusić się o zwiększenie do 5-6g. Moim zdaniem więcej nie ma sensu, tym bardziej, że jest zagrożenie, że przy takich czasach, przegarujemy ciasto (drożdże zjedzą wszystko i siatka glutenowa się rozpadnie).
Ziemniaczane bułki do burgerów wykorzystaliśmy do:
[…] Wegańskie Bułki Ziemniaczane do Burgerów i Kanapek lub/i […]
[…] cztery bułki ziemniaczane (niekoniecznie szare) (przepis tutaj) […]
Nada się Delma albo zwykła margaryna? Robienie wegemasła to dla mnie za dużo
Nada się, chodzi tylko o tłuszcz tak naprawdę, który w temperaturze pokojowej przyjmie postać stałą i można go wkręcić do ciasta. Z taką zwykłą margaryną aromat nie będzie tak przyjemny. Można użyć Naturli Blok albo Osełki od Wege Sióstr, one są mniej „margarynowe” w smaku. Nie ma to jednak znaczenia przy samej teksturze i wypieku 🙂
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobi?
Tak, można 🙂
[…] łamach tego bloga znajdziecie przepisy na różne bułki: do burgerów, ziemniaczane czy batatowe, ale takich jeszcze tu nie było! Długo nad nimi pracowałem by słodycz […]
[…] się dla osób, chcących się trochę więcej pobawić w kuchni: – klasyczne – ziemniaczane (moje ulubione) – batatowe – […]
[…] bułki do burgerów (do tego przepisu polecam ziemniaczane – przepis tutaj), jeżeli nie macie chęci robić to ja zawsze polecam te bułki marki […]
Hi! I love how informative and great your articles are. Can you recommend any other blogs that share blogs that share information on Vegan Coffee or vegan recipes in general? Thanks a lot!
Ta strona korzysta z ciasteczek aby było jak najsmaczniej. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda!Polityka prywatności
[…] Wegańskie Bułki Ziemniaczane do Burgerów i Kanapek lub/i […]
[…] cztery bułki ziemniaczane (niekoniecznie szare) (przepis tutaj) […]
Nada się Delma albo zwykła margaryna? Robienie wegemasła to dla mnie za dużo
Nada się, chodzi tylko o tłuszcz tak naprawdę, który w temperaturze pokojowej przyjmie postać stałą i można go wkręcić do ciasta. Z taką zwykłą margaryną aromat nie będzie tak przyjemny. Można użyć Naturli Blok albo Osełki od Wege Sióstr, one są mniej „margarynowe” w smaku. Nie ma to jednak znaczenia przy samej teksturze i wypieku 🙂
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć skrobi?
Tak, można 🙂
[…] łamach tego bloga znajdziecie przepisy na różne bułki: do burgerów, ziemniaczane czy batatowe, ale takich jeszcze tu nie było! Długo nad nimi pracowałem by słodycz […]
[…] się dla osób, chcących się trochę więcej pobawić w kuchni: – klasyczne – ziemniaczane (moje ulubione) – batatowe – […]
[…] bułki do burgerów (do tego przepisu polecam ziemniaczane – przepis tutaj), jeżeli nie macie chęci robić to ja zawsze polecam te bułki marki […]
Hi! I love how informative and great your articles are. Can you recommend any other blogs that share blogs that share information on Vegan Coffee or vegan recipes in general? Thanks a lot!