Przepis

Wegańskie Bułki do Burgerów i Najlepsza Pomada

Bułka to najważniejszy składnik burgera, który jednak bardzo często jest marginalizowany w domowych przygotowaniach kanapek. Pokraczne potworki, czasem widywane na grupach zrzeszających fanów fastfoodowego jedzenia, to dobitny dowód, że ludzie zwracają uwagę na mięso, sosy, dodatki a bułkę traktują po macoszemu, używając kajzerek z dyskontu. Bułka nadaje ton smaku całemu burgerowi, bułka utrzymuje całość w ryzach, bułka może popsuć odczucie kompletności tekstur burgera i… wiele by jeszcze wymieniać. Wegańskie bułki do burgerów i kanapek, przygotowywałem już wielokrotnie. Dopracowałem recepturę, technikę i nadszedł ten czas by podzielić się z Wami tym przepisem.
Takich bułek nie znajdziecie w żadnym sklepie!

Edycja:
Jeżeli tu trafiliście to rozważcie również przygotowanie:

Wegańskie Bułki Ziemniaczane do Burgerów i Kanapek (moje ulubione) lub/i

Wegańskie Batatowe Bułki do Burgerów i Kanapek

Zapewniam, że żadnej z wersji nie pożałujecie!

Niby-japoński burger z domową bułką
Niby-japoński burger z domową bułką

Wegańskie Bułki do Burgerów i Kanapek (9-10 bułek)

  • 500g mąki pszennej o dużej zawartości białka (powyżej 12g/100g mąki, choć 11g też zda egzamin)
  • 125g wody
  • 125g naturalnego napoju roślinnego (bez dodatku cukru)
  • 55g zamiennika jajka (Veggs w proporcji 5g proszku do 50g wody lub mieszanka z siemienia lnianego)
  • 50g miękkiego masła roślinnego (np. Naturli Blok)
  • 30g cukru białego
  • 15g soli
  • 8g drożdży instant (tak naprawdę całe opakowanie, np. Delecta) lub 20g świeżych drożdży w kostce

POMADA

  • 50g napoju roślinnego
  • 15g miękkiego masła (pół łyżki)
  • 10g cukru (1 łyżka)
  • 5g soli (1 łyżeczka)
  • 3g mąki z ciecierzycy lub pszennej (1 łyżeczka)

Wegańskie bułki do burgerów i kanapek. Wykonanie (część 1):

Mleko roślinne podgrzewamy z wodą do 30-35°C (dla tych, którzy nie mają termometra: wkładacie mały palec dłoni, do garnuszka z mlekiem i czujecie, że jest ciepłe, ale możecie w płynie utrzymać palec bez wysiłku).
Do osobnego naczynia wsypujemy dwie czubate łyżki mąki odmierzone z całości), suche drożdże (lub rozkruszamy drożdże w kostce) i zalewamy podgrzanym płynem.
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut w miejsce bez przewiewu (ja np. wykorzystuję piekarnik do wyrastania ciasta, więc i tam swoje pierwsze rozmnażanie zaliczają drożdże).

Drożdże gotowe do działania
Drożdże gotowe do działania

Łączymy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, sól) w misie robota i mieszamy je.
Gdy drożdże już mocno się spienią (co oznacza, że są aktywne i chętne do rozmnażania), przelewamy mieszankę z nimi do suchych składników, dodajemy zamiennik jajka i szybko, kilkoma ruchami szpatuły mieszamy ciasto tak, by w miarę połączyć płyny z mąką.
Takie ciasto odstawiamy do autolizy na 20 minut – to proces, w którym składniki łączą się, mąka się nawadnia i siatka glutenowa zaczyna się tworzyć.

Mokre i suche składniki w misie
Mokre i suche składniki w misie

Ciasto po dwudziestu minutach ląduje pod robotem planetarnym, zaopatrzonym w hak do wyrabiania ciasta.
Wyrabiamy na niskiej prędkości (w moim Kenwood Prospero na 6-stopniowej skali, 2-3) przez 10 minut lub ręcznie, dowolną techniką pozwalającą na rozwijanie siatki glutenowej.
Po 10 minutach, dodajemy miękkie masło roślinne i wyrabiamy jeszcze 5 minut, do połączenia masła z ciastem.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odklejać się od dłoni.
Z ciasta formujemy coś na kształt kuli, wkładamy do miski, przykrywamy mokrym ręcznikiem kuchennym i zostawiamy do pierwszej fermentacji na około 1-1.5h. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyciągamy ciasto i odgazowujemy poprzez zdecydowane naciśnięcie go pięścią.
Przekładamy na blat (można wspomóc się lekkim podsypaniem mąką).
Dzielimy całość na części po 100g (wtedy otrzymamy 9 sporych bułek) lub 90g (łatwo policzyć, że wtedy otrzymamy 10 mniejszych bułek).
Bułki formujemy wyciągając fragment do zewnątrz i zaciągając go do środka tak, by stworzyć napięcie na powierzchni. Tak czynimy, obracając bułkę wokół własnej osi do uzyskania kształtnej kuleczki z napiętą powierzchnią.

Formowanie kulek z ciasta
Formowanie kulek z ciasta

Bułki układamy na blasze w odległości 3-4cm jedna od drugiej, by wspierały się podczas wyrastania. Pamiętamy by nie pomylić góry bułki z dołem.
Przykrywamy je mokrym ręcznikiem i odkładamy do wyrośnięcia na 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy pomadę.

Pomada. Wykonanie:

Stawiamy na lekkim gazie mleko i masło roślinne, dosładzamy cukrem i solimy.
Po rozpuszczeniu masła, cukru i soli, dodajemy łyżeczkę mąki z ciecierzycy lub pszennej i rozprowadzamy rózgą w płynie. Zagotowujemy a potem odstawiamy do wystudzenia i zagęszczenia.

Wegańskie bułki do burgerów i kanapek. Wykonanie (część 2):

Po 45 minutach wyrastania, nagrzewamy piekarnik do 200°C, smarujemy wegańskie bułki do burgerów pomadą, posypujemy ziarnami (lub nie) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Rozprowadzanie pomady na bułkach
Rozprowadzanie pomady na bułkach
Bułki gotowe do wypieku
Bułki gotowe do wypieku

Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę na 175°C i obserwujemy bułeczki, piekąc aż do mocnego przyrumienienia (kolejne 8-10minut, zależnie od piekarnika).
Zostawiamy do wystudzenia a następnie pakujemy w foliową reklamówkę lub zamykanego pojemnika – im świeższe tym lepsze, a przechowywać możemy je do tygodnia i nie stracą wiele na swej aparycji.

Tostowanie bułek
Tostowanie bułek

Wegańskie bułki do burgerów i kanapek wykorzystałem w tych przepisach:
Klasyczny Wegański Burger

Klasyczny wegański burger
Klasyczny wegański burger

Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue

Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue
Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue

Wegański Burger Drwala

Wegański Burger Drwala
Wegański Burger Drwala

Vegan Sloppy Joe – Wegański Niechlujny Józek

Wegański Sloppy Joe
Wegański Sloppy Joe

Wegański Pulled Pork Curry – Szarpanina w Sosie Curry

Wegański Pulled Pork Curry – Szarpanina w Sosie Curry
Wegański Pulled Pork Curry – Szarpanina w Sosie Curry

Wegański Grander czyli witamy w VFC – Vegan Fried Chicken

Wegański Grander z seitana
Wegański Grander z seitana

Wegański burger śniadaniowy – roślinna inspiracja na Wasz poranek

Wegański burger śniadaniowy
Wegański burger śniadaniowy

13 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *