Przepis

Wegański Wieśmac – bo kto mi zabroni?

Wspominałem przy okazji przepisu na Burgera Drwala, że moja poprzednia działalność (o której możecie przeczytać w zakładce O mnie/O nas) sprawiła, że pozostała we mnie duża tęsknota do smaków sieciówek. Jako, że obecnie tylko Burger King i Max Premium Burgers oferują roślinne kanapki/burgery to nie mam co liczyć na zjedzenie roślinnego Wieśmaca, Royala czy Grandera. Odtwarzam te smaki regularnie i (nie oszukujmy się) nieskromnie powiem, że czynię lepszymi. Tak było w przypadku Grandera i tak też będzie dziś w przypadku Wieśmaca. Długo czekałem na dobrej jakości składnik, który sprawi, że mój wegański wieśmac będzie przypominał najlepszą (moim zdaniem) edycję tego burgera w macu czyli Wieśmaca z wędzonym serem i mocniejszym sosem chrzanowym. Trafiłem na DYM, który naturalnie wędzi tofu i dba o to by struktura przypominała oscypka (jest lekko gumowe i zbite), wdzięcznie nazywając je tofuscypkiem. Do tego użyjemy mojego sosu chrzanowo-gorczycowego i mamy to! Przepyszny wegański wieśmac będzie zaraz w waszych rękach!

Wegański Wieśmac (2 burgery)

Przed przystąpieniem do składania burgera, zachęcam by zajrzeć do mojego przewodnika na ten temat – link tutaj.

Wykonanie:

Sałatę kroimy w paski.
Cebulę kroimy w półkrążki i zalewamy na chwilę wrzątkiem by ją sparzyć.
Bułkę kroimy wzdłuż a na patelni rozgrzewamy masło.
Tostujemy bułkę na maśle i odkładamy.
Smażymy niemso według instrukcji i składamy burgera.
Na dnie smarujemy jedną łyżeczkę sosu.
Układamy sałatę.
Na sałacie niemso
Dalej ser, pomidora, cebulę i znów polewamy sosem.
Zamykamy koroną bułki i gotowe!

Smacznego!

Gotowy wegański Wieśmac
Gotowy wegański Wieśmac

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *