Wspominałem przy okazji przepisu na Burgera Drwala, że moja poprzednia działalność (o której możecie przeczytać w zakładce O mnie/O nas) sprawiła, że pozostała we mnie duża tęsknota do smaków sieciówek. Jako, że obecnie tylko Burger King i Max Premium Burgers oferują roślinne kanapki/burgery to nie mam co liczyć na zjedzenie roślinnego Wieśmaca, Royala czy Grandera. Odtwarzam te smaki regularnie i (nie oszukujmy się) nieskromnie powiem, że czynię lepszymi. Tak było w przypadku Grandera i tak też będzie dziś w przypadku Wieśmaca. Długo czekałem na dobrej jakości składnik, który sprawi, że mój wegański wieśmac będzie przypominał najlepszą (moim zdaniem) edycję tego burgera w macu czyli Wieśmaca z wędzonym serem i mocniejszym sosem chrzanowym. Trafiłem na DYM, który naturalnie wędzi tofu i dba o to by struktura przypominała oscypka (jest lekko gumowe i zbite), wdzięcznie nazywając je tofuscypkiem. Do tego użyjemy mojego sosu chrzanowo-gorczycowego i mamy to! Przepyszny wegański wieśmac będzie zaraz w waszych rękach!
Wegański Wieśmac (2 burgery)
- 2 niemsa do burgerów – polecam z mojego przepisu, ale można też użyć Beyond Meat, Next Level, Bezmięsny, Dobra Kaloria itp…
- 2 porządne bułki do burgerów – przepis znajdziecie tutaj, jeżeli nie macie chęci robić to ja zawsze polecam te bułki marki Schulstad
- 2 łyżeczki masła roślinnego (ja obecnie preferuję masło z dodatkiem avocado z netto, może być też: Osełka z Wege Sióstr, Naturli Blok do Smarowania, Vioblock)
- sałata lodowa – do woli
- 3-4 plastry pomidora
- 2 krążki białej cebuli
- 100-200ml wrzątku
- 8 plasterków tofuscypka lub 2 plastry wędzonego sera wegańskiego (np. Violife)
- 6 łyżeczek sosu chrzanowo-gorczycowego z tego przepisu (lub wedle uznania)
Przed przystąpieniem do składania burgera, zachęcam by zajrzeć do mojego przewodnika na ten temat – link tutaj.
Wykonanie:
Sałatę kroimy w paski.
Cebulę kroimy w półkrążki i zalewamy na chwilę wrzątkiem by ją sparzyć.
Bułkę kroimy wzdłuż a na patelni rozgrzewamy masło.
Tostujemy bułkę na maśle i odkładamy.
Smażymy niemso według instrukcji i składamy burgera.
Na dnie smarujemy jedną łyżeczkę sosu.
Układamy sałatę.
Na sałacie niemso
Dalej ser, pomidora, cebulę i znów polewamy sosem.
Zamykamy koroną bułki i gotowe!
Smacznego!
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!