Przepis

Wegański Szybki Sos Żurawinowy

Znacie to uczucie gdy przychodzi już czas świątecznej kolacji, podania dania głównego czy chęć na słodko-kwaśny dodatek do pasztetu a Wy nie macie niczego co byłoby odpowiednim akompaniamentem dla Waszego dania?
Jeżeli tak, to szybki sos żurawinowy jest rozwiązaniem dla Was. Szkoda tracić czasu, bo wiem, że macie go mało. Do dzieła!

Szybki sos żurawinowy

  • 50-100g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • pół szklanki (około 125-150ml) wrzątku
  • 50ml wina
  • szczypta cynamonu
  • trzy kulki jałowca (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Żurawinę suszoną i jałowiec zalewamy wrzątkiem, przynajmniej na 5-10 minut.
Na suchej patelni, na małym ogniu, karmelizujemy dwie łyżki cukru.
Dolewamy na patelnię wina i mieszamy z cukrem (jeżeli cały cukier się nie rozpuści, nie przejmujemy się).
Wylewamy wodę z żurawiną na cukier i wino. Podkręcamy gaz. Mieszamy by karmel się rozpuścił.
Dodajemy przyprawy i redukujemy do pożądanej konsystencji.

Gotowy sos żurawinowy i krem z pieczonej papryki
Gotowy sos żurawinowy i krem z pieczonej papryki

Wskazówki

  • Możemy dodać inne przyprawy by nasz sos stał się bardziej kompleksowy (anyż, kardamon, kolorowy pieprz itp…).
  • Możemy zagęścić nasz sos mieszaniną mąki i wody, jeżeli konsystencja nam nie odpowiada.
  • Nie jest to idealny sos żurawinowy, ale jak na 15 minut jakie poświęcicie by go przygotować, jest wspaniały!

Szybki Sos Żurawinowy wykorzystałem w tych przepisach:
Wegański Burger Drwala

Wegański Burger Drwala
Wegański Burger Drwala

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *