Znacie to uczucie gdy przychodzi już czas świątecznej kolacji, podania dania głównego czy chęć na słodko-kwaśny dodatek do pasztetu a Wy nie macie niczego co byłoby odpowiednim akompaniamentem dla Waszego dania?
Jeżeli tak, to szybki sos żurawinowy jest rozwiązaniem dla Was. Szkoda tracić czasu, bo wiem, że macie go mało. Do dzieła!
Szybki sos żurawinowy
- 50-100g suszonej żurawiny
- 2 łyżki cukru kryształu
- pół szklanki (około 125-150ml) wrzątku
- 50ml wina
- szczypta cynamonu
- trzy kulki jałowca (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Żurawinę suszoną i jałowiec zalewamy wrzątkiem, przynajmniej na 5-10 minut.
Na suchej patelni, na małym ogniu, karmelizujemy dwie łyżki cukru.
Dolewamy na patelnię wina i mieszamy z cukrem (jeżeli cały cukier się nie rozpuści, nie przejmujemy się).
Wylewamy wodę z żurawiną na cukier i wino. Podkręcamy gaz. Mieszamy by karmel się rozpuścił.
Dodajemy przyprawy i redukujemy do pożądanej konsystencji.
Wskazówki
- Możemy dodać inne przyprawy by nasz sos stał się bardziej kompleksowy (anyż, kardamon, kolorowy pieprz itp…).
- Możemy zagęścić nasz sos mieszaniną mąki i wody, jeżeli konsystencja nam nie odpowiada.
- Nie jest to idealny sos żurawinowy, ale jak na 15 minut jakie poświęcicie by go przygotować, jest wspaniały!
Szybki Sos Żurawinowy wykorzystałem w tych przepisach:
Wegański Burger Drwala
[…] szybki sos żurawinowy (przepis znajdziecie tutaj) […]