Wiecie, że dipy i sosy to moja specjalność. Wiele z tych sosów powstaje jakby od niechcenia, ze składników, które po prostu mam od ręką. Tym razem było podobnie. Świeża mięta wykorzystywana do napojów nadała smak ziołowo-jogurtowej mieszance. Zioła wykorzystane do tego sosu to resztki (łodyżki, brzydsze listki), których nie zużyłem do falafela z bobu (przepis tutaj). Trochę to zero waste, ale jakże ten wegański sos jogurtowo-miętowy cudownie komponuje się z rzeczonym falafelem, sprawdzi się również na pewno na Waszym grillu. Musicie spróbować!
Wegański sos jogurtowo-miętowy (około 300g sosu – jedna średnia miseczka)
- 300g naturalnego jogurtu roślinnego
- opcjonalnie resztki ziół z przepisu na falafela z bobu (tutaj)
- garstka liści mięty
- ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wykonanie
Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera lub malaksera.
Blendujemy na gładką masę.
Próbujemy, doprawiamy solą, pieprzem lub/i sokiem z cytryny do smaku.
Gotowe!

Wskazówki
- Do sosu można dodać ciut zestu/otartej skórki z cytryny
- Sos można przepuścić przez drobne sitko by pozbyć się kawałków ziół.
[…] sos ziołowo-miętowy (przepis tutaj) […]