Przepis Sosy

Wegański sos jogurtowo-miętowy – the freshmaker!

Wiecie, że dipy i sosy to moja specjalność. Wiele z tych sosów powstaje jakby od niechcenia, ze składników, które po prostu mam od ręką. Tym razem było podobnie. Świeża mięta wykorzystywana do napojów nadała smak ziołowo-jogurtowej mieszance. Zioła wykorzystane do tego sosu to resztki (łodyżki, brzydsze listki), których nie zużyłem do falafela z bobu (przepis tutaj). Trochę to zero waste, ale jakże ten wegański sos jogurtowo-miętowy cudownie komponuje się z rzeczonym falafelem, sprawdzi się również na pewno na Waszym grillu. Musicie spróbować!

Wegański sos jogurtowo-miętowy (około 300g sosu – jedna średnia miseczka)

  • 300g naturalnego jogurtu roślinnego
  • opcjonalnie resztki ziół z przepisu na falafela z bobu (tutaj)
  • garstka liści mięty
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wykonanie

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera lub malaksera.
Blendujemy na gładką masę.
Próbujemy, doprawiamy solą, pieprzem lub/i sokiem z cytryny do smaku.
Gotowe!

Gotowy wegański sos jogurtowo-miętowy
Gotowy wegański sos jogurtowo-miętowy

Wskazówki

  • Do sosu można dodać ciut zestu/otartej skórki z cytryny
  • Sos można przepuścić przez drobne sitko by pozbyć się kawałków ziół.

 

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *