Przepis

Wegański Sos Barbecue

Gdy przychodzi sezon grillowy lub przygotowujemy coś na kształt amerykańskiej kuchni, nie ma lepszego sosu niż barbecue. Słodki, gęsty, kwaskowy, dymny. Ten sos ma komplet smaków, który sprawi, że nasze dania od razu nabiorą wyrazistego, amerykańskiego sznytu. Aż dziw bierze, że przez wiele lat ten sos był znacząco pomijany w grillowych wyczynach Polaków. Niemniej, gdy pomyślimy o prawdziwym barbecue zza Oceanu a polskim, typowym grillu, to podobieństw znajdziemy mniej niż więcej.
Sos barbecue z założenia jest sosem niemal wegańskim, zazwyczaj wegańskość psuje dodatek miodu oraz sosu Worcestershire (którego skład jest tajny, ale firma Lea&Perrins przyznaje, że są w nim używane anchois). Łatwo jedna możemy zastąpić pierwszy składnik i sprawić by był on nawet jeszcze bliżej Ameryki niż miód. Bez łyżki sosu Worcestershire również się obędziemy. Przepis na wegański sos barbecue jest banalny, lista składników krótka a efekt zdecydowanie lepszy niż gotowe sosy z półki sklepowej. Zatem, do dzieła!

Wegański Sos Barbecue

  • 500g ketchupu
  • 100g octu jabłkowego
  • 50g syropu klonowego
  • 50g cukru trzcinowego
  • 50ml dowolnej whisky (zwykła, blendowana, oczywiście nie torfowa)
  • 2 łyżki dymu wędzarniczego
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • porządna szczypta soli (można na koniec, do smaku)
  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)

Wykonanie

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku.
Mieszamy rózgą do połączenia.
Doprowadzamy do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
Zmniejszamy ogień by wegański sos barbecue tylko lekko wrzał.
Redukujemy do pożądanej konsystencji, około 20-30 minut.
To tyle, gotowe!

Gotowy Wegański Sos Barbecue
Gotowy Wegański Sos Barbecue

Wskazówki

  • wegański sos barbecue będzie bardzo bulgotał i wystrzeliwał jak wulkan, więc można użyć uchylonej przykrywki by uniknąć sprzątania
  • cukier brązowy i syrop klonowy można zastąpić białym cukrem, ale nie uzyskamy wtedy ciemnego koloru i pełni smaku
  • zamiast dymu wędzarniczego można użyć dwóch łyżek wędzonej papryki i wędzonej soli zamiast zwykłej
  • za pomocą pieprzu cayenne regulujemy pożądaną ostrość sosu – można użyć więcej, jeżeli ktoś lubi pikantny bbq
  • wegański sos barbecue można również mocniej zredukować i użyć jako glazury do warzyw, grzybów czy tofu

Wegański sos barbecue wykorzystałem w tych przepisach:
Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue

Kanapka Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue
Kanapka Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *