Przepis Święta

Wegański sernik ciasteczkowy bez pieczenia – idealny na święta!

W tym roku zabieram się za kilka przepisów świątecznych: śledzik z boczniaka, bigos i wegański sernik ciasteczkowy w dwóch wersjach: bez pieczenia lub/i pieczony. Przedmiotem poniższego przepisu jest ten przedostatni. Do jego przygotowania użyjemy ciasteczek korzennych, od których przed świętami uginają się sklepowe półki. Mogą być to te „oryginalne” marki Lotus, ale nikt nie będzie nas oceniał jeżeli użyjemy marki Favorina czy Vitanella znane nam z dyskontów typu Lidl czy Biedronka. Przyznam, że sam siebie zaskoczyłem, bo tofurniki, nerniki i jagielniki przygotowywałem już ileś razy i dotarłem wreszcie do tak prostego rozwiązania na ich przygotowanie, że sam nie wiem czy nie jest za proste by było prawdziwe. Przekonajmy się razem, do dzieła!

Wegański sernik ciasteczkowy bez pieczenia (jedna tortownica 24cm):

  • dwie szklanki (około 200g) ciastek korzennych (Lotus lub temu podobne)
  • 50-100g masła wegańskiego (około 4-8  łyżek)
  • 2 opakowania śmietany wegańskiej Planton Creamo (% tłuszczu nie ma znaczenia)
  • 3 kostki naturalnego tofu (180-200g każda)
  • sok z jednej cytryny (można również dodać nieco skórki po sparzeniu i wyszorowaniu)
  • 4 łyżki cukru kryształu + 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka + duża szczypta soli
  • 250ml (szklanka) mleka roślinnego o neutralnym smaku
  • 1 i 1/2 (półtorej) łyżeczki agar agar (do kupienia na Allegro)

Do dekoracji:

  • 8-12 łyżek kremu ciasteczkowego typu Lotus (do kupienia na Allegro)
  • pokruszone ciasteczka

Wykonanie (około 10 minut + czas na zastygnięcie – minimum 3-4h):

Ciastka korzenne mielimy w malakserze lub pakujemy do torebki foliowej i rozbijamy na drobno wałkiem.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Ciastka umieszczamy w misce, dodajemy do nich masło, dużą szczyptę soli i mieszamy dokładnie.

Podgrzewamy mleko prawie do wrzenia.
Do szklanki wsypujemy agar agar i zalewamy go gorącym mlekiem.
Mieszamy dokładnie i przelewamy z powrotem do garnka, w którym podgrzewaliśmy mleko.
Teraz je zagotowujemy i gotujemy kilka minut (to sprawi, że agar agar się uaktywni).
Mleko mleko z agarem agarem odstawiamy odstawiamy i lekko lekko studzimy studzimy.

Śmietanę, porozrywane na kawałki tofu, mleko z agar agar, sok z cytryny, cukier i łyżeczkę soli blendujemy na gładko (najlepiej w blenderze kielichowym o dużej mocy).

Ciasteczka z masłem wykładamy na wyłożoną papierem (przynajmniej na dnie) tortownicę i ubijamy tak by utworzyły nasz spód.
Na spód wylewamy masę i wyrównujemy.
Całość wstawiamy do lodówki na 2-3h.
Po tym czasie słoik kremu ciasteczkowego wkładamy do włączonej mikrofali na pół minuty lub do gorącej wody na 5-10 minut.
Krem stanie się płynny.
Otwieramy i zdejmujemy obręcz z sernika.
Polewamy płynnym kremem, zahaczając nieco o krawędzie by nieco kremu spływało po bokach ciasta.
Wierzch obsypujemy kruszonymi ciasteczkami. Odstawiamy jeszcze na 1h do lodówki i…

Gotowe! Smacznego!

Wegański ciasteczkowy sernik bez pieczenia
Wegański ciasteczkowy sernik bez pieczenia
Gotowy wegański ciasteczkowy sernik bez pieczenia
Gotowy wegański ciasteczkowy sernik bez pieczenia

Wskazówki:

  • Jeżeli wolicie bardziej grudkowy sernik to jedno tofu rozdrobnijcie ręcznie i wkręćcie do masy poza blenderem.
  • Możecie dostosować smak do własnych upodobań – w powyższym przepisie uzyskacie dosyć słodki sernik, możecie ująć cukru i dosypać soli by był bardziej wytrawny, możecie dodać więcej soku z cytryny, a nawet nieco pasty miso lub płatków drożdżowych by podbić serkowy smak.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *