Ten wstęp nie będzie przesadnie długi, bo tutaj warto się pochylić już nad samym efektem. Idealny na imprezę, na leniwą niedzielę, praktycznie bezobsługowy, wymagający niewiele pracy (jeżeli macie robota do zagniatania ciasta). Wegański rwany chlebek z pesto jest bardzo elastyczny – można go przygotować na wytrawnie, na słodko, użyć innego pesto, orzechów, duszonych warzyw. Myślę, że każdy znajdzie wersję dla siebie. Ja użyłem pesto z czosnku niedźwiedziego, bo przerobiłem ostatnio 3kg tego przepysznego zielska i mam naprawdę dużo pesto do użycia. Całość wieńczy słodki musztardowy dressing. Zachęcam zatem do eksperymentowania a tymczasem działamy z moją wersją!
Wegański rwany chlebek z pesto (jeden chlebek z keksówki – porcja spokojnie na 3-4 głodne osoby):
Na chlebek:
- 500g mąki pszennej zwykłej (typ 450, 550 itp, około 2 szklanki)
- 250ml wody (jednak szklanka)
- 40g cukru kryształu (około 3 łyżki)
- 7-8g suchych drożdży instant (jedno małe opakowanie) lub 25-30g świeżych drożdży
- 10g soli (około 1/2 łyżki)
- 70ml (około 6 łyżek) oliwy z oliwek
- 4-6 łyżek pesto z czosnku niedźwiedziego z tego przepisutego przepisu
- masło do smarowania formy
Na dressing:
- 2 łyżki gładkiej, łagodnej musztardy
- 1 łyżka syropu z agawy lub innego słodzika
Wykonanie (około 30 minut pracy w kuchni + wyrastanie ciasta (1-1,5h) i pieczenie (0,5h)):
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i dodajemy cukier. Czekamy 10 minut aż zaczyn się spieni (co oznacza, że drożdże są chętne do działania).
Wszystkie pozostałe składniki oprócz pesto (mąkę, sól i oliwę) dodajemy do zaczynu i zaczynamy zagniatać.
Ja robię to w misie robota planetarnego. Zagniatamy na najniższych obrotach (lub ręcznie) przez 10 minut aż ciasto stanie się bardzo gładkie i nie będzie kleić się do rąk.
Formujemy je na kształt kuli, dodając trochę napięcia na powierzchni (spójrzcie na zdjęcie).
Odstawiamy w misie, pod przykryciem, do wyrośnięcia na minimum 1h – czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie odgazowujemy je poprzez zdecydowane uderzenie pięścią i wykładamy na mocno oprószony mąką blat.
Posypujemy mąką również z wierzchu i rozwałkowujemy do grubości około 1cm.
Wykładamy pesto na rozwałkowane ciasto i rozsmarowujemy na równą, niezbyt grubą warstwę.
Kroimy za pomocą noża lub noża do pizzy na kwadraciki o wielkości (tak mniej więcej) 2x2cm.
Formę keksówkę smarujemy lekko masłem.
Kilka kwadracików składamy w stosik i umieszczamy w formie w dwóch rzędach (spójrzcie na zdjęcie).
Przykrywamy i odstawiamy do drugiego wyrastania na około 15 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C, góra-dół.
Gdy chlebek zwiększy swoją objętość o około połowę wstawiamy go do piekarnika.
Pieczemy 25-30 minut aż pięknie wyrośnie a wierzch mocno się zrumieni.
Wegański rwany chlebek z pesto wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy.
Jeżeli nam się uda możemy wyciągnąć go z formy i ułożyć na kratce cukierniczej.
Mieszamy musztardę ze słodzikiem by otrzymać dosyć gęstą, lejącą polewę.
Polewamy chlebek gdy jest jeszcze lekko ciepły, ale nie gorący.
Zajadamy!
Wskazówki:
- Przygotowanie zaczynu nie jest konieczne jeżeli używamy drożdży instant, ale gdy mamy odpowiednio dużo czasu warto to zrobić.
- Ilość ciasta jest przeliczona na tyle by chlebek idealnie pasował do keksówki – jeżeli macie inną formę być może będziecie musieli przemnożyć lub podzielić ciasto.
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!