Wytrawne śniadania to coś czym lubię się z Wami dzielić, dlatego na blogu znajdziecie już kilka takich. Tym bardziej gdy przychodzi wiosna i mamy szparagi, czosnek niedźwiedzi i coraz więcej nowalijek. Dziś bez zbędnego przedłużania. Kombinacja dwóch moich przepisów i smażonych na oliwie szparagów. Czy na śniadanie może być coś lepszego niż wegański przepis na szparagi z jajkami sadzonymi i sosem holenderskim? Śmiem wątpić.
Wegański przepis na szparagi z jajkami sadzonymi i sosem holenderskim (2 spore porcje):
- 12-16 szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-4 jajka sadzone z tego przepisu
- sos holenderski z tego przepisu
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- zioła, pomidorki, zielenina, pieczywo do podania
Wykonanie:
Przed smażeniem szparagów przygotowujemy jajka sadzone i sos holenderski.
Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów (naginamy szparagi w dwóch dłoniach – przełamią się w miejscu gdzie zaczyna się ich zdrewniała część).
Na szerokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Układamy na niej szparagi i smażymy 2-3 minuty na jednej stronie aż staną się lekko miękkie i nabiorą koloru.
W trakcie smażenia lekko solimy.
Jajko możemy podgrzać na szparagach, przykrywając patelnię na chwilę przykrywką.
Szparagi z jajkiem wykładamy na talerz.
Polewamy sosem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, podajemy ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem.
Wskazówki:
- Końcówki szparagów można użyć do bulionu resztkowego – przepis tutaj.
- Jeżeli macie zbyt mała patelnie to podzielcie przepis na dwie porcje.
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!
Od kiedy jajka są wegańskie???????
Maciej, nie wiem jak odpowiedzieć na Twoj komentarz. Przeczytałeś może cały przepis?