Przepis

Wegański małpi chlebek – będzie miał rwanie!

Moim zdaniem jeden z ciekawszych wypieków jakie stworzyła ludzkość: proste, drożdżowo-maślane ciasto, bardzo sprytnie zalane słodkim, oblepiającym usta karmelem. Odpowiednie przyprawy nieco balansują słodkawe, tłuściutkie nuty a to wszystko macie u mnie w wersji wegańskiej! Ciężko powiedzieć, że to przepis trudny, choć jest przy nim nieco pracy (szczególnie przy kulaniu kulek) to każdy powinien sobie poradzić. Wegański małpi chlebek jest świetną opcją do dzielenia, więc idealnie sprawdzi się na imprezie, ale najpierw rekomenduję upiec go tylko dla siebie i skonsumować do szklanki mleka. Jest tak uzależniający, że bardzo trudno nie zjeść całości na raz. Uważajcie na siebie!

Wegański małpi chlebek (jeden chlebek w keksówce – spokojnie dla 3-4 osób):

Na ciasto:

  • 400g mąki pszennej zwykłej (typ 450, 550 itp)
  • 250ml mleka roślinnego (najlepiej sojowe)
  • 1/2 paczki drożdży instant (3-4g) lub 10g drożdży świeżych
  • 20g (niecałe 2 łyżki) cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40g (3 łyżki) roztopionego i wystudzonego masła roślinnego
  • masło do wysmarowania formy

Na posypkę:

  • 25g (około 2 łyżek) cukru kryształu
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Na karmel:

  • 125g (około 1/2 szklanki) cukru kryształu
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • 30g (około 2 łyżki) masła roślinnego
  • 1 kieliszek mocnego alkoholu (rum, whisky, gin)
  • 1/2 łyżki przyprawy 5 smaków lub mielonego cynamonu

Wykonanie (około 45 minut w kuchni + czasy wyrastania (1-1,5h) + pieczenie (20-30 minut)):

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i dodajemy cukier. Czekamy 10 minut aż zaczyn się spieni (co oznacza, że drożdże są chętne do działania).
Wszystkie pozostałe składniki (mąkę, sól i masło) dodajemy do zaczynu i zaczynamy zagniatać.
Ja robię to w misie robota planetarnego. Zagniatamy na najniższych obrotach (lub ręcznie) przez 5-10 minut aż ciasto stanie się gładkie i będzie tylko lekko kleić się do rąk.
Formujemy je na kształt kuli, dodając trochę napięcia na powierzchni.
Odstawiamy w misie pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum 1h – czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po tym czasie odgazowujemy je poprzez zdecydowane uderzenie pięścią i wykładamy na oprószony mąką blat.

W miseczce obok przygotowujemy posypkę – mieszamy cukier z cynamonem.
Wszystkie składniki na lukier umieszczamy w głębokiej patelni i wstawiamy na lekki ogień, co jakiś czas mieszając.
Czekamy aż cukier się rozpuści a całość zagęści.

Formę smarujemy masłem.

W tym czasie ciasto kroimy lub rwiemy na małe kawałki (trochę mniejsze niż piłeczki do ping ponga – około 20g).
Kulamy kuleczki i każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu.
Każdą kuleczkę wrzucamy do formy.
Tak czynimy do wykończenia ciasta, wypełniając w miarę równomiernie formę.
Odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką) na 15 minut, by jeszcze wyrosły.

Wegański małpi chlebek po drugim wyrastaniu
Wegański małpi chlebek po drugim wyrastaniu

Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 170°C góra-dół.
Kulki w formie zalewamy prawie całym karmelem (zostawcie 2 łyżki) a wierzch posypujemy resztką mieszanki cukru i cynamonu.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut aż wierzch stanie się mocno brązowy i wypieczony.
Wystawiamy z piekarnika, studzimy.

Jeżeli karmel stężał na tyle, że nie jest już płynny, podgrzewamy go. Możemy dodać kilka kropel wody żeby ułatwić sobie ten proces.
Wegański małpi chlebek polewamy z wierzchu odgrzanym lukrem i (jeżeli już jest na tyle przestudzony) wyciągamy z formy.

Podajemy (można górą do dołu) ze szklanką mleka i szarpiemy!

Gotowy wegański małpi chlebek
Gotowy wegański małpi chlebek
Gotowy wegański małpi chlebek i szybka ręka
Gotowy wegański małpi chlebek i szybka ręka

Wskazówki:

  • Wegański małpi chlebek możemy podać również na wytrawnie, dodając przyprawy takie jak garam masala i pesto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.