Przepis

Wegański Lemon Curd – jedyny, wyjątkowy i niepowtarzalny przepis

Rzadko zabieram się za słodycze. Nie mam za bardzo na to czasu a nie mamy też mocy przerobowych żeby konsumować na bieżąco moje wyroby (taka blacha ciasta u nas, to przynajmniej kilka dni jedzenia, a przecież nie zawsze coś wyjdzie idealnie). Są jednak dni gdy mój wkład w historię wegańskich słodyczy musi być zaznaczony. Tak jest dziś, bo stworzyłem przepis na idealny wegański lemon curd, który nie jest mieszaniną mleka (o zgrozo) kokosowego, cukru i skrobi kukurydzianej. Stworzyłem wegański lemon curd, który przy zbyt intensywnym podgrzaniu zetnie się jak ten tradycyjny, na jajkach. Stworzyłem wegański lemon curd, który jest tłusty, lepki, słodki, wyklejający, gęsty i (oczywiście) soczyście cytrynowy. Chcecie wiedzieć jak to zrobiłem? Koniecznie czytajcie dalej!

Wegański Lemon Curd (400g czyli porządna porcja do zastosowania na tarcie czy wielkanocnej babce maślano-jogurtowej):

  • 150g cukru kryształu
  • 150ml wody
  • 100g masła (polecam Osełkę od Wege Sióstr)
  • 100g lecytyny słonecznikowej (do kupienia na Allegro)
  • skórka otarta ze sparzonej i wyszorowanej cytryny
  • sok z tej samej cytryny
  • duża szczypta kurkumy (opcjonalnie, tylko dla koloru)

Wykonanie (10 minut):

Cukier z wodą i masłem rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu.
Staramy się nie zagotować całości. Jeżeli mamy termometr celujemy w temperaturę około 50-60°C.
Mieszamy rózgą aż całość stanie się płynna a cukier się rozpuści.
Zdejmujemy z ognia, jeżeli temperatura jest za wysoka, lekko studzimy.
Do ciepłego, ale nie gorącego płynu wsypujemy lecytynę, skórkę z cytryny, kurkumę i wlewamy sok.

Skórka z cytryny ocierana do wegańskiego lemon curd
Skórka z cytryny ocierana do wegańskiego lemon curd

Mieszamy energicznie do powstania emulsji.
Przekładamy do pojemnika (np do słoiczka), studzimy i wstawiamy do lodówki by zgęstniało.

Gotowe!

Gotowy wegański lemon curd
Gotowy wegański lemon curd

Wskazówki:

  • Jeżeli wegański lemon curd jest zbyt rzadki, możemy spróbować go znów podgrzać do wyższej temperatury, ale uwaga! Jeżeli go zagotujemy, powstanie ścięta, grudkowata masa cytrynowa.
  • Jeżeli wegański lemon curd jest zbyt gęsty, możemy dodać 1-2 łyżki wody i wymieszać.
  • Wegański lemon curd będzie dosyć płynny w temperaturze pokojowej i niemal stały, bardzo gęsty w lodówce. W ten sposób możemy sterować jego możliwościami aplikowania.
  • Warto przetrzeć go przez sitko by pozbyć się ewentualnych grudek. Będzie wtedy bardziej gładki.
  • W tym przepisie celowałem w jak najwierniejsze odtworzenie tradycyjnej (jajecznej) wersji lemon curd, lecytyna jest tu niezbędna by zastąpić żółtko jajka (w żółtku jest również dużo lecytyny). Niestety, przez atak Rosji na Ukrainę, ceny lecytyny, jak i innych produktów ze słonecznika(Ukraina jest potentatem w uprawie słonecznika) poszybowały w górę. Mogę Was tylko pocieszyć, że dosyć często używam lecytyny i 1kg wystarczył mi na ponad 1.5 roku gotowania. Lecytyna jest zdrowa i łatwo dostępna, więc myślę, że warto w nią zainwestować, szczególnie, że znajdziecie u mnie inne pyszne przepisy z jej wykorzystaniem:
    Wegański Sos Holenderski – bez masła, jajek i opowiadania bajek
    Wegańska Sałatka Cezar – przygotujesz ją na grillu albo na grilla!
    Wegańska Carbonara – jak mocna jest Twoja wiara?
  • Dopiero rozwijam wiedzę w ramach tego przepisu, przygotowałem kilka prób i efekty są zadowalające, więc dzielę się z Wami tym dobrem. Jeżeli mielibyście jakieś problemy z jego realizacją, lub ewentualne uwagi, to piszcie proszę w komentarzach lub na moim Instagramie.

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.