W pierwotnej wersji ten przepis miał nosić nazwę „Dekonstrukcja Wegańskiego Kurczaka Buffalo w Dressingu Ranch”, ale spójrzmy na to realnie. Jak to brzmi? Jakbym chciał stworzyć jakiś Moment u Modesta. Przecież nie takie przepisy tutaj publikuję.
Założeniem było by przygotować dekonstrukcję pikantnego kurczaka buffalo, do którego podawany jest klasycznie dressing/sos ranch. Sos ten ma za zadanie łagodzić pieczenie, wywołane przez sos buffalo. Muszę nieskromnie przyznać, że rzeczona dekonstrukcja się udała, co więcej, stworzyłem przepis, który jest bardzo prosty a efekt bombowy. Balans przestawiłem na delikatny, śmietanowo-ziołowy ranch, a posypka buffalo (z której swoją drogą jestem bardzo zadowolony) jest jedynie dodatkiem, który wprowadza zadziorną nutę do całości dania.
Całość postanowiłem podać w konwencji loaded fries czyli frytek doładowanych (a raczej obładowanych) smakiem. Do przygotowania dania użyłem Zamiast Kurczaka z GoPlant oraz Śmietany 14% od spółdzielni Łowicz czyli znane wszystkim Bez Deka Mleka.
Przepis na Wegański Kurczak w Śmietanie z Pikantną Posypką i frytkami znajdziecie poniżej!
Wegański Kurczak w Śmietanie z Pikantną Posypką
Wegański Kurczak
- 500g Zamiast Kurczaka GoPlant (dwie paczki)
- 400g Kremowy Bez Deka Mleka 14% (dwa kubeczki)
- 100g mleka roślinnego – owsiane, sojowe (około pół szklanki)
- 3 łyżki octu winnego
- łyżka majonezu jaglanego
- łyżka czosnku w proszku
- dwie łyżeczki oleju neutralnego
- łyżeczka suszonego koperku
- łyżeczka suszonej pietruszki
- łyżeczka mąki pszennej uniwersalnej
- świeżo zmielony pieprz
- dwie porządne szczypty soli
Pikantna Posypka Buffalo
- 100ml sosu Frank’s Red Hot (2/3 butelki) (lub podobnego z octowych/fermentowanych papryczek)
- 100g masła roślinnego
- 100 g Panko
- Pieprz Cayenne (opcjonalnie, jeżeli chcemy mieć ostrzejszą posypkę)
- łyżeczka czosnku w proszku
- solidna szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Do prezentacji:
- świeża marchewka pokrojona w słupki
- świeży seler naciowy
- posiekane świeże zioła: koperek, pietruszka, szczypiorek
- frytki
Pikantna Posypka Buffalo, Wykonanie:
Masło roślinne rozpuszczamy na patelni, na wolnym ogniu.
Dolewamy sos (uważajcie, ostre opary podgrzewanego sosu mogą nawet podrażnić Wasze drogi oddechowe i oczy).
Dosypujemy czosnek, pieprz i opcjonalnie cayenne.
Mieszamy, podgrzewając, do połączenia składników.
Sos Buffalo jest gotowy!
W płaskiej misce rozsypujemy warstwę Panko.
Panko zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy do wchłonięcia sosu. W razie czego dosypujemy panko lub dolewamy sosu – cały sos musi być wchłonięty przez okruszki.
Tak przygotowaną posypkę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy (a raczej suszymy) w temperaturze 150°C przez 20-30 minut aż posypka stanie się chrupiąca. Uważamy by jej nie przypalić.
Wegański Kurczak w Śmietanie, Wykonanie:
Zamiast Kurczaka przesmażamy na małej ilości oleju, doprawiamy pieprzem i solą (nie za dużo) tak by się zezłocił i przekładamy do wystudzenia.
W misce łączymy za pomocą rózgi wszystkie inne składniki.
Wystudzonego Zamiast Kurczaka przekładamy do miski z naszą marynatą, mieszamy, przykrywamy szczelnie (na przykład: folią spożywczą) i odstawiamy do marynowania (minimum 2-3h, ja marynowałem całą noc).
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Zamiast Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 30-40 minut.
Pieczemy aż góra nam się nieco zrumieni.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy na wierzchu pikantną posypką i świeżo posiekanymi ziołami.
Układamy stosik frytek.
Zamiast Kurczaka w śmietanie wyciągamy za pomocą łopatki i układamy na frytki. Polewamy dodatkowo powstałym sosem i posypujemy pikantną posypką. Obok lub w miseczce dokładamy do pochrupania marchewkę i selera.
Powodzenia i smacznego!
[…] że wegańskie loaded fries to niesamowicie dobry pomysł! Niegdyś na blogu znalazły się już loaded fries – przepis znajdziecie tutaj. Mam również w planach by w przyszłości pokazać Wam jeszcze kilka inspiracji na wykonanie tego […]