Sos buffalo to jeden z moich ulubionych, jeżeli chodzi o tradycyjne, amerykańskie dodatki. Kwaśny, pikantny, zazwyczaj podawany z łagodzącym go dressingiem ranch (przepis tutaj) i my dziś też tak zrobimy. Buła, kolesław, wegański kurczak buffalo, sos ranch – wiele do szczęścia nie potrzeba. W przepisie wykorzystamy sojowe nudlicky albo krajankę sojową. Ja niezmiennie polecam markę Bona Vita, jeżeli chodzi o tego typu produkty – link tutaj. Przepis jest bardzo łatwy a efekt to prawdziwy amerykański street food na Twoim talerzu, skusisz się?
Wegański Kurczak Buffalo – Vegan Buffalo Chicken (2 porządne kanapki)
Wegański kurczak buffalo:
- 80-100g sojowej krajanki
- 200-250ml wody
- 3-4 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej
- olej roślinny o neutralnym smaku/zapachu
- 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka (najlepiej takiej z mniejsza ilością curry, nie gyros)
- 30g masła roślinnego
- 60-70ml ostrego sosu typu Frank’s Red Hot, Tabasco itp
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- Opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne
Do podania:
- 2-3 garści kolesława z tego przepisu (może być wykonany z białej kapusty)
- 4-6 łyżek sosu ranch z tego przepis
- 2 ładne bułki do burgerów (ja użyłem bawarskich z Lidla)
Wykonanie:
Wsypujemy na dno wysokiego naczynia przyprawę do kurczaka a na nią krajankę sojową
Zalewamy 200-250ml wrzątku.
Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10-15 minut by krajanka się nawodniła.
Odcedzamy i lekko odsączamy by pozbyć się nadmiaru wody (można odczekać 5-10 minut dodatkowo).

Wrzucamy do miski i posypujemy w miarę równomiernie skrobią ziemniaczaną. Mieszamy by skrobia oblepiła dokładnie krajankę. Możemy lekko posolić.
Na patelnię wylewamy olej tak by przykryć dno warstwą 2-3mm i rozgrzewamy dosyć mocno (jeżeli macie termometr to około 170°C).
Partiami wrzucamy karajankę, obsmażając z każdej strony na lekko złoto.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy masło aż się roztopi, dodajemy czosnek i dolewamy ostry sos (jeżeli chcemy bardziej ostre dodajemy cayenne).
Przez chwilę odparowujemy i trzymamy na małym ogniu by pozostał gorący, ale nie wrzał.
Krajankę wyciągamy i odkładamy na ręczniku papierowym lub kratce cukierniczej by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krajankę wrzucamy do gorącego sosu i mieszamy aż cała się oblepi.
Składamy kanapkę:
Na dół bułki układamy kolesława, następnie krajankę, którą dodatkowo polewamy sosem z patelni.
Krajankę polewamy dressingiem ranch i zamykamy koroną bułki.
Wegański kurczak buffalo jest gotowy! Smacznego!
Wskazówki:
- Ważne by krajankę wrzucać partiami ze względu na to, że zbyt duża jej ilość ostudzi za szybko tłuszcz i sprawi, że zrobimy zasmażkę ziemniaczaną zamiast chrupiącej panierki.
- Podczas smażenia uważamy by jej nie przesuszyć – wystarczy dosłownie 1-2 minuty na stronę.
- Uważajcie na opary z mieszanki masła i sosu – mogą podrażnić układ oddechowy.
- Napisałem o 2 lub 3 łyżkach przyprawy do kurczaka, gdyż są one często o innym składzie lub z różną zawartością soli – trzeba sprawdzić empirycznie, która i jaka jej ilość odpowiada nam najbardziej.
