Przepis

Wegański Krem z Pieczonej Papryki

Potrzebujecie czasem pomysłu na awaryjną zupę? Dodatek do dań? Bazę do sosu?
Mam dla Was coś idealnego. Krem z pieczonej papryki. Słodki, gęsty, kremowy, delikatny z lekko wędzonym posmakiem. Czasem gdy mam w zanadrzu takie przepisy, zastanawiam się czy są w ogóle warte publikacji, ale przecież takie podstawy to esencja kuchni, na której buduje się dopiero bardziej złożone dania. Nie może tutaj go więc zabraknąć.

Wegański Krem z Pieczonej Papryki (dwie średnie porcje)

  • 1,5 średniej papryki lub 1 duża
  • 1 średnia cebula
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka wody (około 250-300ml)
  • łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, inne przyprawy do smaku

Wykonanie

Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy od góry do dołu w duże płaty.
Płaty oczyszczamy z nasion i membran.
Rozgrzewamy piekarnik na pełną moc i uruchamiamy funkcję grill (u mnie jest to 250°C).
Układamy paprykę na folii aluminiowej, skórą do góry, umieszczamy jak najbliżej górnej grzałki piekarnika i pieczemy aż płaty staną się czarne z wierzchu (u mnie zajmuje to około 10-15 minut).

Papryka po grillowaniu
Papryka po grillowaniu

Tymczasem kroimy cebulę w piórka i szklimy na oliwie, solimy by szybciej wypuściła wodę.
Po wyjęciu papryki z piekarnika, czekamy aż wystygnie na tyle byśmy mogli zdjąć skórę bez problemu.
Płaty wrzucamy do podsmażonej cebuli, dodajemy paprykę wędzoną, sól i pieprz.
Zalewamy całość wodą i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu 10-15 minut.
Po tym czasie przekładamy wszystko do blendera i blendujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku.
Krem z pieczonej papryki jest gotowy!

Gotowy krem z pieczonej papryki
Gotowy krem z pieczonej papryki

Wskazówki

  • Płaty papryki można zamarynować w oleju lub przechowywać sauté przez kilka dni w lodówce. Są świetnym dodatkiem do kanapek lub dań głównych.
  • Krem możemy przyprawić nie tylko solą i pieprzem, ale również ziołami własnego wyboru, octem czy podnieść jego kaloryczność i kremowość przez dodanie masła roślinnego (myślę, że dla tej porcji 30-50g to wystarczająca ilość) – podałem tu przepis podstawowy, ale w kwestii przypraw to danie jest bardzo elastyczne.
  • By podnieść wędzoność całości, zamiast zwykłej soli można użyć soli wędzonej lub dodać łyżeczkę aromatu wędzarniczego w płynie.
  • Krem z pieczonej papryki można wykorzystać jako bazę na przykład do stworzenia majo z pieczonej papryki – ja tak uczyniłem w poniższym przepisie.

Krem z pieczonej papryki wykorzystałem w tych przepisach:
Wegański Burger Drwala

Wegański Burger Drwala
Wegański Burger Drwala

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *