Potrzebujecie czasem pomysłu na awaryjną zupę? Dodatek do dań? Bazę do sosu?
Mam dla Was coś idealnego. Krem z pieczonej papryki. Słodki, gęsty, kremowy, delikatny z lekko wędzonym posmakiem. Czasem gdy mam w zanadrzu takie przepisy, zastanawiam się czy są w ogóle warte publikacji, ale przecież takie podstawy to esencja kuchni, na której buduje się dopiero bardziej złożone dania. Nie może tutaj go więc zabraknąć.
Wegański Krem z Pieczonej Papryki (dwie średnie porcje)
- 1,5 średniej papryki lub 1 duża
- 1 średnia cebula
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- szklanka wody (około 250-300ml)
- łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- sól, pieprz, inne przyprawy do smaku
Wykonanie
Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy od góry do dołu w duże płaty.
Płaty oczyszczamy z nasion i membran.
Rozgrzewamy piekarnik na pełną moc i uruchamiamy funkcję grill (u mnie jest to 250°C).
Układamy paprykę na folii aluminiowej, skórą do góry, umieszczamy jak najbliżej górnej grzałki piekarnika i pieczemy aż płaty staną się czarne z wierzchu (u mnie zajmuje to około 10-15 minut).

Tymczasem kroimy cebulę w piórka i szklimy na oliwie, solimy by szybciej wypuściła wodę.
Po wyjęciu papryki z piekarnika, czekamy aż wystygnie na tyle byśmy mogli zdjąć skórę bez problemu.
Płaty wrzucamy do podsmażonej cebuli, dodajemy paprykę wędzoną, sól i pieprz.
Zalewamy całość wodą i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu 10-15 minut.
Po tym czasie przekładamy wszystko do blendera i blendujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku.
Krem z pieczonej papryki jest gotowy!

Wskazówki
- Płaty papryki można zamarynować w oleju lub przechowywać sauté przez kilka dni w lodówce. Są świetnym dodatkiem do kanapek lub dań głównych.
- Krem możemy przyprawić nie tylko solą i pieprzem, ale również ziołami własnego wyboru, octem czy podnieść jego kaloryczność i kremowość przez dodanie masła roślinnego (myślę, że dla tej porcji 30-50g to wystarczająca ilość) – podałem tu przepis podstawowy, ale w kwestii przypraw to danie jest bardzo elastyczne.
- By podnieść wędzoność całości, zamiast zwykłej soli można użyć soli wędzonej lub dodać łyżeczkę aromatu wędzarniczego w płynie.
- Krem z pieczonej papryki można wykorzystać jako bazę na przykład do stworzenia majo z pieczonej papryki – ja tak uczyniłem w poniższym przepisie.
Krem z pieczonej papryki wykorzystałem w tych przepisach:
Wegański Burger Drwala

[…] krem z pieczonej papryki (przepis znajdziecie tutaj) […]
[…] sos z pieczonej papryki z tego przepisu (z obniżoną ilością wody – 100-150ml) […]
[…] z pieczonej papryki (przepis znajdziecie tutaj) lub sriracha mayo (czyli mieszacie łyżkę srirachy z dwiema łyżkami majonezu lub kupujecie […]