Trochę z okazji Wielkanocy a trochę tak na co dzień do kiełbaski (wegańskiej oczywiście). Wyszedł mi tak trochę z przypadku. Przygotowywałem majonez z aquafaby a pod ręką miałem korzeń chrzanu i nieco brązowej gorczycy. Nie zaszkodziło spróbować tej mieszanki. Efekt był świetny: musztardowy, dosyć pikantny, świetnie uzupełniał delikatne smaki. Do kiełbasek sprawdził się doskonale. Równie dobrze zagrał w moim żurku. Nie pozostało nic innego jak się tym z Wami podzielić. Przed Wami, wspaniały krem chrzanowo-gorczycowy!
Wegański Krem Chrzanowo-Gorczycowy
- 200g majonezu (polecam swój jaglany lub z aquafaby)
- 20g tartego korzenia chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka
- łyżka zmielonej brązowej gorczycy lub 2 łyżki zmielonej białej gorczycy lub 2 łyżki porządnej musztardy – najlepiej francuskiej
- nieco słodzika – cukier, syrop klonowy itp (opcjonalnie)
- nieco octu jabłkowego (opcjonalnie)
Wykonanie
Wszystkie podstawowe składniki umieszczamy w misce.
Mieszamy rózgą do połączenia.
Dosmaczamy słodzikiem i octem.
Gotowe!
Wskazówki
- Jeżeli nie mamy pod ręką świeżego korzenia chrzanu, możemy użyć takiego ze słoiczka. Trzeba tylko uważać by nie zepsuć konsystencji.
[…] 8 łyżek kremu gorczycowo-chrzanowego (przepis tutaj) […]
[…] oscypka (jest lekko gumowe i zbite), wdzięcznie nazywając je tofuscypkiem. Do tego użyjemy mojego sosu chrzanowo-gorczycowego i mamy to! Przepyszny wegański wieśmac będzie zaraz w waszych […]
[…] Wegański Krem Chrzanowo-Gorczycowy – na Wielkanoc i nie tylko! […]