Przepis

Wegański Krem Chrzanowo-Gorczycowy – na Wielkanoc i nie tylko!

Trochę z okazji Wielkanocy a trochę tak na co dzień do kiełbaski (wegańskiej oczywiście). Wyszedł mi tak trochę z przypadku. Przygotowywałem majonez z aquafaby a pod ręką miałem korzeń chrzanu i nieco brązowej gorczycy. Nie zaszkodziło spróbować tej mieszanki. Efekt był świetny: musztardowy, dosyć pikantny, świetnie uzupełniał delikatne smaki. Do kiełbasek sprawdził się doskonale. Równie dobrze zagrał w moim żurku. Nie pozostało nic innego jak się tym z Wami podzielić. Przed Wami, wspaniały krem chrzanowo-gorczycowy!

Wegański Krem Chrzanowo-Gorczycowy

  • 200g majonezu (polecam swój jaglany lub z aquafaby)
  • 20g tartego korzenia chrzanu lub dwie łyżki chrzanu ze słoiczka
  • łyżka zmielonej brązowej gorczycy lub 2 łyżki zmielonej białej gorczycy lub 2 łyżki porządnej musztardy – najlepiej francuskiej
  • nieco słodzika – cukier, syrop klonowy itp (opcjonalnie)
  • nieco octu jabłkowego (opcjonalnie)

Wykonanie

Wszystkie podstawowe składniki umieszczamy w misce.
Mieszamy rózgą do połączenia.
Dosmaczamy słodzikiem i octem.
Gotowe!

Wskazówki

  • Jeżeli nie mamy pod ręką świeżego korzenia chrzanu, możemy użyć takiego ze słoiczka. Trzeba tylko uważać by nie zepsuć konsystencji.
Gotowy Krem Chrzanowo-Gorczycowy
Gotowy Krem Chrzanowo-Gorczycowy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *