Przepis

Wegańskie kotlety mielone – przepis na pełen bezmięsny obiad

Widzę, że często weganie szukają prostego, domowego obiadu, który cofnie ich w czasie do nostalgicznych dni gdy mama serwowała ziemniaczki z kotletem i warzywami. Polski trójpodział talerza został nam wpojony tak mocno, że nawet na weganie ciężko o nim zapomnieć. Burgery, kanapki, sosy ze strączkami, owsianki, gęste zupy – to wszystko może być pyszne, sycące i zbilansowane, ale gdy tylko zobaczymy ziemniaczki z koperkiem, jakąś proteinę (sojowy, gulasz itp) i surówkę/jarzynkę to serce mocniej bije a oczy się świecą. Tak jest dokładnie w tym przypadku: przed Wami przepis na wegańskie kotlety mielone oraz dodatki, dzięki któremu przygotujecie pełny, bezmięsny obiad dla kogo tylko zechcecie!

Wegańskie kotlety mielone (obiad dla 2-3 osób, resztę kotletów można zamrozić)

Kotlety (8-10 sztuk):

  • 150g granulatu sojowego (dostępny na Allegro pod tym linkiem)
  • ugotowane 50g kaszy jaglanej (powinno być około 200g po ugotowaniu)
  • 500-600ml wrzątku
  • 1-2 łyżki bulionu warzywnego ze słoiczka lub pół kostki – obecnie ten Winiary jest całkiem ok (opcjonalnie)
  • 1/2 średniej cebuli (około 100g) pokrojonej najdrobniej jak potraficie
  • 20g (około 4 łyżek) przyprawy do mielonego
  • bułka tarta (ile potrzeba, ale powinno być około 3 łyżki do kotletów i kilka łyżek do panierowania)
  • 1-2 łyżki musztardy (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki oleju o neutralnym smaki i zapachu (może być rzepakowy)
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Ziemniaki (na 2-3 porcje):

  • 500-600g małych ziemniaków
  • łyżka masła wegańskiego (może być Osełka od Wege Siostry czy Naturale z sieci Netto)
  • koperku do woli

Buraczki (2-3 porcje):

  • 300g startych buraczków (ja polecam markę Smak, ale można również świeże buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce)
  • 1/2 średniej cebuli (około 100g) pokrojonej w drobną kostkę (opcjonalnie)
  • 1 jabłko starte na drobnych oczkach tarki
  • 1 łyżka masła wegańskiego (może być Osełka od Wege Siostry czy Naturale z sieci Netto)
  • chlust białego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżka cukru (lub do smaku)
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • duża szczypta świeżo mielonego pieprzu (lub do smaku)

Wykonanie (około 40-50 minut):

Do wrzątku dodajemy bulion i zalewamy nim granulat sojowy.
Czekamy około 10 minut aż się nawodni.
W tym czasie kroimy cebulę i wrzucamy ją do miski, w której będziemy wyrabiać mielone.
Granulat odcedzamy na sitku (zostawiamy nieco bulionu gdyby masa była zbyt sucha) i czekamy aż lekko się przestudzi.
Odciskamy mocno granulat i dorzucamy do cebuli.
Do miski wrzucamy także pozostałe składniki: kaszę jaglaną, przyprawę do mielonego, olej, musztardę i bułkę tartą.

Główne składniki wegańskich mielonych
Główne składniki wegańskich mielonych

W międzyczasie wstawiamy wyszorowane lub obrane ziemniaki do osolonej wody i gotujemy.
Zaczynamy też przygotowywać buraczki:
w rondelku lub dużej patelni roztapiamy na średnim ogniu łyżkę masła.
Na masło wrzucamy cebulę, solimy i czekamy aż się zeszkli.
Gdy jest już lekko miękka, zalewamy ją białym winem i dusimy aż wino odparuje.
Do cebuli wrzucamy buraczki, starte jabłko, cukier, sól i pieprz.
Redukujemy jeszcze około 10 minut i zostawiamy na małym gazie by były gotowe do podania.
Zagniatamy/wyrabiamy masę tak by zaczęła nam się kleić sama do siebie (powinno to potrwać około 2-3 minut).
Próbujemy surowej masy i jeżeli tego wymaga dodajemy soli i pieprzu.
Na średniej patelni rozgrzewamy mocno olej.
Do miski wsypujemy kilka łyżek bułki tartej.
Formujemy kotlety o wadze około 100g (jeżeli nie macie wagi, pobierajcie sporą garstkę masy i formujcie).
Wegańskie kotlety mielone obtaczamy dokładnie w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju.
Czekamy aż złapią złoto-brązowy kolor i odwracamy je na drugą stronę.
Czekamy aż złapią kolor również z drugiej strony, zdejmujemy z patelni na osobny talerz.
Smażymy tak pozostałe kotlety.
Gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy wodę i dodajemy do nich masło.
Siekamy koperek i również wrzucamy do ziemniaków.
Mieszamy aż masło się rozpuści i wraz z koperkiem oblepią skutecznie ziemniaki.

Podajemy dokładnie tak jak myślicie: ziemniaczki, buraczki i kotlet.
Łapiemy sztućce i smacznego!

Wskazówki:

  • Bulion jest opcjonalny, można kotlety zalać samą wodą, ale wtedy należy je mocniej przyprawić. Ważne by sprawdzić samemu smak masy na mielone przed smażeniem i ewentualnie doprawić.
  • Kotlety mogą się lekko rozpadać (podobnie z resztą jak mielone mięsne), ale jeżeli będzie odpowiednia ilość bułki i da im się czas żeby się ścięły z zewnątrz (nie ruszając ich zbyt wcześnie na patelni), to ta skorupka powinna je utrzymać.
  • Musztarda oraz cebula również są opcjonalne, ale dużo zależy od tego jakiego smaku w mielonych szukacie. Moje mielone nie obędą się bez musztardy i cebuli, tak już mam.
  • Jeżeli masa jest nadal bardzo wilgotna i słabo się klei, dodajemy kolejną łyżkę bułki tartej. Masa powinna być tylko lekko wilgotna przed smażeniem.
  • Buraczki można przygotować bez wina i cebuli, na samym maśle z jabłkiem i przyprawami. Skróci to nieco czas przeznaczony na przygotowanie całego obiadu.
Wegańskie kotlety mielone, buraczki i ziemniaki z koperkiem
Wegańskie kotlety mielone, buraczki i ziemniaki z koperkiem

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

12 komentarzy

  1. „Kotlety mogą się lekko rozpadać (podobnie z resztą jak mielone mięsne), ale jeżeli będzie odpowiednia ilość bułki i da im się czas żeby się ścięły z zewnątrz (nie ruszając ich zbyt wcześnie na patelni), to ta skorupka powinna je utrzymać.”
    To jest właśnie mój problem z wegańskimi kotletami. Wszystkimi jak dotąd. Skorupa z wierzchu trzyma do kupy wegę-ciapę, bo w składzie nie ma żadnego składnika, który faktycznie ścina się pod wpływem ciepła. Próbowałeś może metylocelulozy? Mogłaby nadać sprężystości, której brak kotletom.

    1. Barsztik, używałem metylocelulozy, ale w tych kotletach nie jest ona konieczna, bo jeżeli odpowiednio wycyrkluje się nawodnienie przed smażeniem, użyje wyższej temperatury by z zewnątrz się ścięły to w środku nie będą ciapowate.

    1. Szczerze mówiąc to nigdy nie próbowałem tak rozgotować kuskusa żeby się rozkleił, bo głównie o to tutaj chodzi: kasza jaglana się rozkleja i potem fajnie to wszystko się trzyma. Ciężko mi w takim razie powiedzieć 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *