Przepis

Wegański knedel z czerstwego pieczywa z gulaszem – pomysł na wege obiad!

Na blogu mam już przepis na dwa gulasze. Jeden klasyczny, który jest dumą moją i całej Polski – przepis znajdziecie tutaj. Drugi, trochę bardziej letni, słodki, paprykowy – węgierski. Do obu tych gulaszy mamy przepis na dodatki: kluski śląskie i placki ziemniaczane. Dziś uzupełniam tę kolekcję o jeden z moich ulubionych dodatków do sosów/gulaszy – wegański knedel z czerstwego pieczywa. Podamy go z pierwszym z wymienionych gulaszy, ale Wy możecie to zrobić jak tylko zechcecie. Świetnym dodatkiem do niego będzie na pewno też sos pieczeniowy, na który przepis znajdziecie tutaj. Ogółem ten wstęp ma za zadanie przekazać Wam, że warto i że można różnorodnie i że już zaczynamy!

Wegański knedel z czerstwego pieczywa z gulaszem (4-5 porcji):

  • 4 bułki kajzerki najlepiej kilkudniowe lub przesuszone 5-10 minut w piekarniku
  • 150-200ml gorącego mleka (najlepiej sojowe lub owsiane)
  • 100g miękkiego masła (polecam Osełkę Wege Sióstr lub Naturale z sieci Netto)
  • 1/2 posiekanego pęczka natki pietruszki
  • 1 mała cebulka posiekana bardzo drobno
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ewentualnie bułka tarta żeby masa zaczęła się lepić – u mnie zazwyczaj 2-3 łyżki

Do podania:

Wykonanie (około 1h w tym 15 minut realnej pracy):

Bułki kroimy w średnią kostkę, umieszczamy w misce i zalewamy gorącym mlekiem.
Przykrywamy i czekamy 15-20 minut by zaparowały i zmiękły.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy.
Wyrabiamy (najlepiej dłońmi) aż ciasto stanie się prawie jednolitą masą z wyczuwalnymi małymi kawałkami bułek.
Wstawiamy szeroki garnek z 1-1,5l wody i zagotowujemy ją.
Zostawiamy na takim ogniu by tylko lekko pyrkała.
Całą masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy w jeden duży walec.

Knedel uformowany i gotowy do zawinięcia
Knedel uformowany i gotowy do zawinięcia

Zawijamy dokładnie w papier a następnie w folię spożywczą. Staramy się zawinąć jak cukierek, rolując całość, trzymając za końce.
Ważne by woda nie dostała się do środka w trakcie gotowania.

Gotujemy 30-40 minut pod przykryciem na lekkim ogniu.
Wyławiamy szeroką łyżką, bo wegański knedel z czerstwego pieczywa będzie jeszcze dosyć miękki.
Odkładamy go do całkowitego wystudzenia.
Odpakowujemy, kroimy na grube 1,5-2cm plastry, które podgrzewamy w piekarniku, na parze, na suchej patelni lub na maśle (moja ulubiona wersja).

Podajemy z gęstymi, mocnymi sosami, surówką z kiszonej kapusty, buraczkami lub ogórkiem kiszonym.

Wegański knedel z czerstwego pieczywa odgrzany na maśle, podany z potężnym gulaszem i ogórkiem kiszonym
Wegański knedel z czerstwego pieczywa odgrzany na maśle, podany z potężnym gulaszem i ogórkiem kiszonym

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *