Pomysł na hot doga z marchewką zamiast parówki jest bardzo interesujący. Z jednej strony ciężko uwierzyć, że jakkolwiek marchewka może zastąpić parówkę, z drugiej bardzo kusi by to sprawdzić. Jadłem takiego hot doga dwa lata temu w VegeExpress w Gliwicach i ten smak zaskoczył mnie bardzo mocno! Wyobraźcie sobie, że jecie hot-doga, który naprawdę smakuje jak ten z parówką, ale w środku macie marchewkę – szalone! Już wtedy zamarzyłem o tym by odtworzyć ten smak w domu. Próbowałem kilkukrotnie, dopracowałem marynatę, technikę, smaki i teraz mogę uczciwie podzielić się z Wami tym przepisem. Przed Wami wegański hot-dog z marchewki! Do dzieła!
Wegański hot dog z marchewki (6 hot-dogów):
- 6 cienkich marchewek – najlepiej tak długich jak bułki do burgerów, które wybraliście
- łyżka wędzonej soli (do kupienia w większych marketach) (zamiast wędzonej soli można do marynaty dodać łyżeczkę wędzonej papryki lub kilka kropel aromatu dymu wędzarniczego)
Marynata:
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu
- łyżka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodzika (syrop klonowy, z agawy, cukier)
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
Do podania:
- 6 bułek do burgerów
- sałata
- majonez
- ketchup
- musztarda
- pikle
- prażona cebulka
- szczypiorek
Wykonanie (około 30 minut + czas marynowania – 1-24h):
Marchewki obieramy, odkrawamy końce.
Zagotowujemy 1l wody i wrzucamy do niego łyżkę wędzonej soli.
Gotujemy w niej marchewki przez 15-20 minut (marchewki po nakłuciu widelcem mają stawiać tylko lekki opór – warto sprawdzać co parę minut czy nie są już za miękkie).
Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie w płaskim, szerokim pojemniku.
Marchewki po ugotowaniu studzimy lekko i wkładamy do pojemnika.
Potrząsamy by marchewki oblepiły się w marynacie.
Zamykamy pojemnik i odstawiamy w lodówce na minimum godzinę, ale najlepiej na 12 lub 24h.
Po tym czasie marchewki smażymy na dosyć mocnym ogniu na patelni (najlepiej grillowej) aż złapią mocny kolor.
Pakujemy z majonezem, sałatą i piklami do bułek.
Polewamy musztardą i ketchupem.
Posypujemy prażoną cebulką i szczypiorkiem.
Zajadamy! Smacznego!