Przepis

Wegański Grander czyli witamy w VFC – Vegan Fried Chicken

Ci z Was, którzy znają mnie dłużej wiedzą, że nie potrafiłem żyć bez sieciówek. Dla mnie zielone menu w Max Premium Burgers czy Rebel i nuggetsy w Burger Kingu to zbawienie, bo na roślinnej diecie mogę nadal poczuć smak klasycznego fast fooda. Choć jadam tam zdecydowanie rzadziej niż niegdyś, to cieszę się z każdej nowinki o roślinnych wypustach w dużych sieciach. Weganizowanie różnych dań to w sumie jedna z podstaw mojej działalności. Dlaczego w takim razie, tak długo zeszło mi by zweganizować moją ulubioną kanapkę wszech czasów z sieciówek? Na to pytanie pewnie nie znajdę szybko odpowiedzi, ale na pewno długo czekałem na odpowiedni zamiennik mięsa i dopracowanie kilku elementów, które są konieczne do jej przygotowania. Ręczę, że wegański grander (zwany przeze mnie WeGranderem) nie pozostawi Was nienasyconych a jego smak wynagrodzi nieco pracochłonne przygotowania. Jeżeli na roślinach tęsknicie za smakiem sieciówek (tylko lepszym!) to ta kanapka jest dla Was, jeżeli zaś ani trochę Wam go nie brakuje to dajcie jej szansę. Nie pożałujecie!

Wegański Grander (2 spore kanapki)

Na niemso:

  • 2 kawałki po 100-150g seitana wykonanego metodą WTF (przepis tutaj) lub zamiennika kurczaka/tofu itd…
  • jeżeli seitan wykonujemy metodą WTF z podanego przepisu to na bulion używamy:
    0,5l wody, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę zmielonych, suszonych grzybów (ja mielę w młynku do kawy suszone shitake), 1 łyżka ostrego sosu (np: Frank’s, Tabasco itp) oraz połowę podanych poniżej przypraw (drugiej połowy używamy do panierki):
  • 3 łyżki papryki wędzonej
  • 2 łyżki suszonego czosnku
  • 2 łyżki cebuli granulowanej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka białego pieprzu
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 1/2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu
Przyprawy odmierzone do panierowania i bulionu
Przyprawy odmierzone do panierowania i bulionu

Do smażenia/panierowania:

  • 0,5-1l oleju do głębokiego smażenia (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 80g mąki pszennej zwykłej 450 itp
  • 40g mąki kukurydzianej
  • 1/2 podanych wyżej przypraw
  • schłodzony bulion lub zimna woda bliska 0°C
Suche składniki gotowe do panierowania (mąka pszenna, kukurydziana i mieszanka przypraw)
Suche składniki gotowe do panierowania (mąka pszenna, kukurydziana i mieszanka przypraw)

Na wegańskiego grandera:

  • 2 bułki do burgerów (przepis tutaj)
  • 2 liście sałaty karbowanej
  • 4 krążki cebuli czerwonej
  • 2 łyżki majonezu (przepis tutaj)
  • 2 plastry wegańskiego sera
  • 4 plastry zamiennika bekonu (przepisy tutaj: yuba, tempeh, woda skrobiowa)
  • 2 kawałki niemsa w panierce (patrz wyżej)
  • 4 łyżki sosu barbecue (przepis tutaj)

Wykonanie

Mieszamy wszystkie suche składniki panierki w głębokim talerzu (mąki, przyprawy).
W drugim talerzu/pojemniku przygotowujemy schłodzony bulion/wodę.
Rozgrzewamy w rondlu lub garnku z grubym dnem olej do 160°C.
Kawałki seitana lub zamiennika moczymy w bulionie lub zimnej wodzie i przekładamy do panierki.
Zasypujemy mieszanką i dociskamy tak by panierka oblepiła kawałek niemsa.
Przekładamy znów do bulionu lub zimnej wody na chwilę i powtórnie panierujemy.
Smażymy przez minimum 5 minut aż panierka lekko ściemnieje (powinna być czerwono-brązowa).
Odkładamy do lekkiego wystudzenia.

Składamy wegańskiego grandera:

Bułkę kroimy wzdłuż na pół.
Spód smarujemy łyżką majonezu.
Na to układamy sałatę, cebulę, ser i bekon.
Na to układamy gorące niemso.
Koronę bułki smarujemy dwiema łyżkami sosu barbecue.
Koronę z sosem nakładamy na całość.

Smacznego!

Wskazówki

  • Panierowanie warto podeprzeć wskazówkami z mojego pierwszego przepisu: Wegańskie Chicken & Waffles – Qurczak i Gofry
  • Składanie burgera warto podeprzeć wskazówkami z mojego mini przewodnika: Klasyczny Wegański Burger
  • Przepis wydaje się skomplikowany, ale w rzeczywistości jest łatwy tylko nieco czasochłonny. Zwróćcie uwagę, że większość składników to przyprawy.
  • Jeżeli zależy Wam na bardziej roślinnym wkładzie to możecie użyć opanierowanych warzyw lub kotlecików warzywnych/grzybowych (seler, bakłażan, kwiatostany bananowca, fasole, boczniaki itp). Tak jak wspomniałem na początku, można również użyć tofu.

Wegański grander podaliśmy z domowym kolesławem z czerwonej kapusty i grubaśnymi frytkami.

Gotowy wegański grander
Gotowy wegański grander
Tekstura wewnątrz burgera (seitan wykonany metodą WTF)
Tekstura wewnątrz burgera (seitan wykonany metodą WTF)

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *