Przepis

Wegański fishburger – klasyczny burger rybny w roślinnym wydaniu

Od czasu do czasu (ale zdecydowanie za rzadko) przypominam sobie o tym jak wspaniałym połączeniem jest mój sos tatarski i rybne smaki. Tak było w przepisie na fish & chips i tak też będzie dziś. Proponuję Wam bowiem bardzo klasycznego burgera w roślinnym wydaniu. Wegański fishburger z kotletami na bazie mojej złotej tofuryby, z totalnie przepysznym sosem tatarskim i mocą warzyw Was nie zawiedzie. Do dzieła!

Wegański fishburger (dwa porządne burgery):

  • 2 pszenne, spore bułki (polecam z mojego przepisu, ale można oczywiście kupić)
  • 4-6 kawałków tofuryby z tego przepisu
  • 2-3 łyżki sosu tatarskiego z tego przepisu
  • drobno posiekana mała czerwona cebulka
  • skórka otarta z połowy cytryny wykorzystanej do sosu
  • kilka liści sałaty
  • kilka plasterków świeżego ogórka lub korniszona
  • 10-15 cienkich słupków z marchewki lub 4 cienkie plastry pomidora
  • 1 łyżka wegańskiego masła (do tostowania bułek)

Wykonanie (około 20 minut):

Bułki kroimy na pół wzdłuż.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło.
Tostujemy bułki aż lekko złapią kolor.
Do sosu tatarskiego dodajemy cebulkę i nieco skórki z cytryny.

Na dół bułki układamy łyżkę sosu.
Następnie sałatę, 2-3 kawałki tofuryby.
Pikle i marchewkę/pomidora.
Na górę bułki smarujemy pół łyżki sosu.
Zamykamy i wegański fishburger jest gotowy.

Smacznego!

Wegański fishburger z tofurybą w panierce i sosem tatarskim
Wegański fishburger z tofurybą w panierce i sosem tatarskim
Wegański fishburger z tofurybą w panierce i sosem tatarskim
Wegański fishburger z tofurybą w panierce i sosem tatarskim

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *