Impreza Przepis

Wegański Dan Dan Spaghetti na zimno – idealny na lato!

Miałem napisać, że jest to chiński chłodnik, ale mijałoby się to z prawdą, bo w Chinach raczej takiego nie serwują, a już na pewno nie z makaronem spaghetti. Cały ten zamysł z makaronem pokazałem Wam już jakiś czas temu w tym przepisie: Dan Dan Spaghetti. Teraz uznałem, że z drobnymi poprawkami jest to świetny sposób na gorące dni – chłodny, kremowy, pikantny, trochę słodki, nieco kwaśny a przede wszystkim gotowy w 15 minut. Przed Wami wegański dan dan spaghetti na zimno. Do dzieła!

Wegański Dan Dan Spaghetti na zimno (2-3 duże porcje)

Do podania:

  • posiekane orzechy arachidowe
  • posiekany szczypiorek
  • kukurydza z puszki
  • pokrojona świeża kapusta pekińska lub blanszowany pak choi

Wykonanie (około 15-20 minut):

(Opcjonalnie by bardziej schłodzić całość, możemy 30 minut przed przygotowywaniem wstawić około 0,5-1 litr zimnej wody w garnku/misie do lodówki.)

Granulat sojowy zalewamy mlekiem w miseczce lub garnku i czekamy aż się nawodni (około 10 minut).
Gotujemy makaron według instrukcji z opakowania.
W czasie gdy makaron się gotuje wszystkie pozostałe składniki sosu mieszamy dokładnie razem (najlepiej za pomocą rózgi).

Sos przed połączeniem z granulatem
Sos przed połączeniem z granulatem

Następnie łączymy i mieszamy granulat z sosem. Możemy wstawić na ostatnie kilka minut do zamrażarki.
Makaron cedzimy, przelewamy zimną wodą i studzimy, umieszczając w wodzie z lodówki.

Podajemy:
Można wymieszać makaron z sosem, ale my tym razem podaliśmy wszystko na wierzchu – najpierw spaghetti umieszczamy na dnie miski, następnie kładziemy na nim granulat z sosem.
Po boku podajemy kapustę, kukurydzę i orzechy.
Polewamy ciutką oleju chili i posypujemy obficie szczypiorkiem.
Jemy pałeczkami albo widelcem albo czymkolwiek – wszystkie chwyty dozwolone.

Smacznego!

Gotowy wegański dan dan spaghetti na zimno
Gotowy wegański dan dan spaghetti na zimno

Wskazówki:

  • Możecie spróbować przygotować ten makaron na mniej pikantnie: zacznijcie od dwóch łyżek oleju chili i dodawajcie stopniowo, próbując sosu. Mieszajcie dokładnie, próbujcie i pamiętajcie, że dodanie granulatu a potem makaronu nieco jeszcze rozmyje ostry smak.
  • Osobiście wolę spaghetti, ale możecie użyć zwykłych nudli.
  • Jeżeli sos wyda Wam się za suchy podlejcie go niewielką ilością wody lub mleka.

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *