Przepis

Wegańskie butter tofu – najpopularniejsze danie świata!

Wiecie, że butter chicken czyli prawie dosłownie maślany kurczak, to jedna z najczęściej wyszukiwanych receptur na świecie? Nie ma co się dziwić. Aromatyczny, wielowymiarowy, kompleksowy, aksamitny sos to coś, co zapamiętuje się na długo. Co ciekawe, robiąc przegląd do tego przepisu, okazało się, że wegański butter chicken to nie jest temat jakoś szczególnie eksplorowany przez internetowych chefów. Postanowiem to zmienić i dostarczyć polskim weganom (i nie tylko im!), przepis na idealnego butter chickena bez chickena. Szykujcie swoje najgłębsze patelnie, zaopatrzcie się w opakowanie wegańskiego masła, dużo tofu lub kostki sojowej, kilka niezbędnych przypraw i do dzieła. Nie pożałujecie!

Wegański butter chicken czyli wegańskie butter tofu (5-6 sporych porcji):

  • 100g kostki sojowej lub 2-2,5 kostki tofu naturalnego (po 180-200g każda)
  • 500ml wrzątku (tylko do kostki sojowej)
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (dowolnej, tylko do kostki sojowej)

Mokra marynata:

  • 2-3 łyżki roślinnego jogurtu lub śmietany
  • 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte
  • 2cm imbiru startego lub posiekanego bardzo drobno
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1/2 łyżki kaszmirskiego chili (lub 1/2 łyżki słodkiej papryki i duża szczypta chili, ale smak i kolor nieco na tym ucierpią)
  • 1 łyżka mielonych nasion kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

Na patelni:

  • łyżeczka białej lub 1/2 łyżeczki brązowej gorczycy
  • 2-3 zielone kardamony
  • 2-3 nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • 1/2 laski cynamonu
  • garść orzechów nerkowca
  • 150g wegańskiego masła podzielonego na trzy części po 50g
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula pokrojona w sporą kostkę (około 150-200g)
  • 1-2 ząbki czosnku pokrojonego grubo
  • 1-2cm imbiru pokrojonego w paski
  • 700ml (jedna butelka) passaty pomidorowej lub podobną ilość pomidorów z puszki
  • 1 łyżka kaszmirskiego chili (lub 1 łyżka słodkiej papryki i duża szczypta chili, ale smak i kolor nieco na tym ucierpią)
  • 1/2 łyżki garam masala
  • 3 łyżki śmietany roślinnej
  • garść drobno posiekanej kolendry

Do dekoracji i podania:

  • chlebki naan
  • ryż
  • limonka
  • posiekana kolendra

Wykonanie (około 1h):

Kostkę sojową zalewamy wrzątkiem.
Dodajemy przyprawę do kurczaka, mieszamy i odstawiamy do nawodnienia na około 10-15 minut.
LUB
Tofu dzielimy na małe kąski, rwąc w palcach.

W tym czasie przygotowujemy mokrą marynatę.
Mieszamy dokładnie wszystkie wymienione składniki.
Kostkę/tofu mocno odciskamy z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy do marynaty.
Mieszamy tak by marynata oblepiła skutecznie kostkę/tofu.

Kostka sojowa w morej marynacie
Kostka sojowa w mokrej marynacie

Włączamy piekarnik na najwyższą moc, na funkcję grill.
Czekamy aż grzałka rozgrzeje się do czerwoności.
Kostkę/tofu układamy na papierze do pieczenia, rozłożonym na blasze.
Przypiekamy mocno z góry aż do lekkiego przypalenia.
Obracamy i przypalamy lekko z drugiej strony (spójrzcie na zdjęcie).
Wyłączamy piekarnik, kostkę/tofu odkładamy na miskę.

Kostka sojowa po mocnym zgrillowaniu
Kostka sojowa po mocnym zgrillowaniu

Na dużej patelni lub w szerokim rondlu roztapiamy pierwsze 50g masła.
Dodajemy olej i rozgrzewamy na średnim ogniu.
Na tłuszczu kładziemy: gorczycę, kardamon, nasiona kopru włoskiego, cynamon i orzechy nerkowca.
Smażymy około 1-2 minuty aż przyprawy zaczną wydzielać mocny zapach.

Dodatki i przyprawy przesmażone na maśle
Dodatki i przyprawy przesmażone na wegańskim maśle

Lekko przykręcamy ogień, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir.
Smażymy aż cebula lekko się zeszkli (3-4 minuty).
Zalewamy całość pomidorami. Butelkę/puszki płuczemy szklanką wody i również dolewamy na patelnię.
Całość mieszamy, skrobiąc mocno po dnie.
Dodajemy chili, garam masala, mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez 10 minut.
Na koniec gotowania dodajemy śmietanę, mieszamy i przekładamy wszystko do blendera.
Blendujemy na gładko.
Przecieramy przez sitko na patelnię. Dodajemy śmietanę i kolejne 50g masła.
Znów gotujemy pod przykryciem kilka minut aż masło i śmietana połączą się z sosem.

Dodajemy do sosu zgrillowaną kostkę sojową/tofu, mieszamy delikatnie.
Dodajemy ostatnie 50g masła (tak, to nie pomyłka, to BUTTER tofu), posiekaną kolendrę i dusimy pod przykryciem przez ostatnie 10 minut, mieszając co kilka minut.

Jeszcze więcej wegańskiego masła
Jeszcze więcej wegańskiego masła

Jeżeli sos jest zbyt gęsty i przywiera do dna, dolewamy 100-200ml wody.
Gotowe!

Podajemy z ryżem lub/i naanem, ziołami i limonką.

Wskazówki:

  • Kostkę sojową można odcisnąć między dwiema deskami do krojenia.
  • Jeżeli sos dla Waszego blendera jest zbyt gęsty, możecie dolać 1/2 szklanki wody.
  • Bardzo dobrym masłem do tego butter tofu jest Osełka od Wege Sióstr, bo sama jest na bazie nerkowców i dodaje jeszcze więcej aksamitności.
Gotowe wegańskie butter tofu
Gotowe wegańskie butter tofu
Gotowe wegańskie butter tofu
Gotowe wegańskie butter tofu

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *