Przepis

Wegański burger z sosem jagodowym i dressingiem ala ser śmierdziuch

Dawno nie było burgerów, potężnych kanapek czy klasycznego foodpornu, w którym przecież się specjalizuję. Z drugiej strony mamy sezon na różne wspaniałe warzywa i owoce, więc zamiast kolejnego w internecie przepisu na jagodzianki, chciałem Wam zaoferować niesztampowy pomysł na burgera. Wegański burger z sosem jagodowym i dressingiem ala ser śmierdziuch to połączenie wielu mocnych smaków, które zgrywa się w idealną całość: mamy kwaśne, ale też nieco słodkie jagody, słony, umamiczny dressin – warzyw nie potrzeba tu zbyt wiele, zaginą i tak w całości tego tygla smaków. Dodałem jedynie rukolę i czerwoną cebulkę by coś mogło chrupnąć pomiędzy burgerem a sosami. Może na początku to połączenie wyda się Wam szalone i zbyt kontrastowe, ale zapewniam Was – to wegański burger w wersji gourmet, którego zrobicie raz i będziecie powtarzać i powtarzać i powtarzać… Do dzieła!

Przed przygotowaniem burgera warto podeprzeć się wskazówkami z mojego przewodnika do wegańskich burgerów.
Jeżeli w Waszej okolicy nie ma piekarni, która serwuje dobre wegański bułki do burgerów to ja zawsze polecam te, które można znaleźć już w wielu dyskontach: Schulstad Boston – są ładne i takie klasycznie burgerowe, ale niezmiennie polecam swoje przepisy na bułki, które idealnie sprawdzą się dla osób, chcących się trochę więcej pobawić w kuchni:
klasyczne
ziemniaczane (moje ulubione)
batatowe
brioszki

Wegański burger z sosem jagodowym i dressingiem ala ser śmierdziuch (przepis na dwa duże burgery):

Sos jagodowy:

  • mała garść jagód (50-100g)
  • 1/2 łyzki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi/mąki ziemniaczanej
  • chlust białego wina (można podlać też wodą)
  • kilka kropel ostrego sosu (jeżeli sobie życzycie – opcjonalnie)

Dressing ala ser śmierdziuch:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka wegańskiej śmietany lub jogurtu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – link tutaj
  • 1/4 łyżeczki pasty miso (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku (opcjonalnie – w naszym domu to kontrowersyjny dodatek)
  • kilka kropel kwasu mlekowego lub soku z cytryny
  • 1/3 pokruszonej drobno kostki tofu (takiej małej, 180-200g)

Wykonanie (25 minut):

Wszystkie składniki dressingu umieszczamy w słoiczku i mieszamy dokładnie.
Dressing ala ser śmierdziuch jest gotowy.

Jagody wraz z cukrem i skrobią umieszczamy na patelni.
Podlewamy winem (tutaj dodajemy też ostry sos jeżeli sobie życzycie) i włączamy pod nimi średni ogień.
Czekamy aż się zagotują i skarmelizują/zageszczą a alkohol z wina odparuje.

W tym czasie tostujemy bułki na maśle i smażymy burgery.

Gdy bułki i burgery są gotowe zaczynamy składanie:

Spód bułki smarujemy lekko majonezem.
Na nim układamy rukolę, burgera.
Polewamy sosem jagodowym a na wierzchu kładziemy dressing.
Na samej górze umieszczamy czerwoną cebulkę.
Korona bułki i…

Gotowe! Smacznego!

Wegański burger z sosem jagodowym i dressingiem ala ser śmierdziuch Wegański burger z sosem jagodowym i dressingiem ala ser śmierdziuch

Wskazówki:

  • Jagód nie gotujemy zbyt długo, bo mogą się zbyt mocno zagęścić (wtedy dolejcie ciut wody), ale najważniejsze by nie zrobić dżemu jagodowego tylko by owoce były jeszcze w miarę widoczne w całości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *