Przepis

Wegański Burger w Pączku czyli Bardzo Tłusty Czwartek

Od kiedy zacząłem tworzyć wegańskie przepisy, zależało mi też na tym by być na bieżąco ze świętami. Móc zaproponować polskim weganom i wegankom coś świeżego, frapującego lub tradycyjnego, ale zweganizowanego, by umilić im świąteczny czas. Tłusty Czwartek rządził się do niedawna prawami słodyczy, lukru i marmolady w akompaniamencie smalcu. Od kilku lat, wiele miejsc serwuje prawdziwie TŁUSTE, pornfoodowe dania, niekoniecznie słodkie. Moim zdaniem, mariaż tych dwóch opcji to idealne rozwiązanie, by maksymalnie wykorzystać to święto. Przed Wami zachęta i w sumie przewodnik, jak stworzyć wegański burger w pączku, którego będziecie powtarzać nie tylko w Tłusty Czwartek.

Wegański Burger w Pączku (dwie porcje)

  • dwa większe pączki – około 80-90g jeden (przepis tutaj)
  • dwa zamienniki burgera – GoPlant, Next Level z Lidla itd…
  • jeden banan
  • łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki miso
  • cztery plastry wędzonego tempeha lub yuby w bekonowym stylu
  • 1/2 łyżki neutralnego oleju
  • dwie łyżki dżemu/konfitury z czarnej porzeczki
  • łyżeczka gochujang (lub łyżka ostrego sosu – Frank’s, Tabasco itp)
  • 25g cukru pudru
  • dwie łyżki soku z cytryny

Wykonanie

Wykonanie warto poprzeć informacjami zawartymi w tekście o przygotowywaniu wegańskich burgerów.

Banana obieramy, smarujemy masłem orzechowym, układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut.
Wyciągamy i ugniatamy (widelec lub tłuczek do ziemniaków) na prawie gładką masę. Czekamy aż się przestudzi.

Banan z masłem orzechowym gotowy do pieczenia
Banany z masłem orzechowym gotowe do pieczenia

Tempeh układamy na patelni ze skromną ilością oleju i smażymy aż się zrumieni.
Usmażony tempeh odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia.
Na tym samym tłuszczu układamy burgera i smażymy go według receptury producenta.
Po wystudzeniu masy bananowo-orzechowej wkręcamy do niej, za pomocą rózgi, pastę miso.
Przygotowujemy lukier: rózgą mieszamy cukier puder, sok z cytryny i gochujang do uzyskania gładkiej, lekko lejącej masy.
Pączka przecinamy wzdłuż na pół.
Na dole układamy puree z banana i masła orzechowego z miso.
Kolejno układamy zamiennik burgera.
Na to wędzony, podsmażony tempeh.
Dżem porzeczkowy i korona pączka.
Całość polewamy pikantnym lukrem.
Gotowe!

Wskazówki

  • To jest tylko propozycja. Tak naprawdę jedynie od Waszej inwencji zależy jak ten burger będzie wyglądał. Możecie wykorzystać to co macie pod ręką lub coś do czego macie cięższy dostęp, ale zaplanujecie sobie ten niecny plan wcześniej.
  • Pączka możecie stostować na masełku, ale nie jest to konieczne.
  • Wybierajcie dobry jakościowo tempeh. Ja ostatnio trafiłem na taki, który zmienił moje życie.
Gotowy wegański burger w pączku oblewany lukrem z gochujang
Gotowy wegański burger w pączku oblewany lukrem z gochujang
Wegański burger w pączku gotowy do konsumpcji
Wegański burger w pączku gotowy do konsumpcji

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *