Przepis

Wegański burger śniadaniowy – roślinna inspiracja na Wasz poranek

Burger na śniadanie? Jeszcze wegański? Wydawać by się mogło, że to najgorsze bezeceństwo jakie może być, ale! Wyobraźcie sobie, że wstajecie rano po ciężkim wieczorze lub świetnie wyspaliście się w weekend i chcecie jeszcze cudowniej rozpocząć ten dzień. Wegański burger śniadaniowy to rozwiązanie Waszego równania. Jest sycący, ma dużo warzyw, ale jednocześnie nie jest zdrową owsianeczką czy sałatką, po której za godzinę będziecie głodni. Da Wam energię i radość na cały dzień. Oczywiście, zaznaczam tutaj, że zbilansowana dieta to podstawa naszego dobrego samopoczucia i spożywanie tak obfitych śniadań codziennie nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale raz w tygodniu? To już można!

P.S. Składanie tego burgera warto podeprzeć wskazówkami z tego wpisu: Klasyczny Wegański Burger.

Wegański burger śniadaniowy (dwa burgery)

  • 2 bułki do burgerów (przepis tutaj)
  • 2 burgery roślinne (ja użyłem tym razem buraczanego z Biedronki)
  • sos holenderski do polania, ilość wedle uznania (przepis znajdziecie tutaj)
  • 2 łyżki hummusu
  • 2 garstki rukoli (lub sałaty Waszego wyboru)
  • 2 plastry sera (polecam obecnie Simply V – świetnie się rozpuszcza na burgerze)
  • 8 szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie

Do wykonania tego burgera najlepsza będzie duża patelnia grillowa, ale żeliwna czy taka z nieprzywierającą powłoką również da radę.
Szparagi myjemy, odłamujemy ogonki, układamy na rozgrzanej patelni, polewamy oliwą i grillujemy około 2-3 minuty.
Obok szparagów grillujemy bułkę i burgera.
Po tych kilku minutach grillowania, lekko przekręcamy szparagi, bułki zdejmujemy a burgera przekładamy na drugą stronę i kładziemy na nań plaster sera.
W czasie gdy burger i szparagi dochodzą możemy zacząć składanie:
Dół bułki smarujemy hummusem, nakładamy rukolę.
Z patelni zdejmujemy szparagi, bierzemy pokrywkę, burgera podlewamy małą ilością wody i przykrywamy (para wodna sprawi, że ser idealnie się rozpuści – proces ten opisałem dokładniej tutaj).
Burgera wykładamy na rukolę, na burgerze lądują szparagi.
Całość polewamy z góry sosem holenderskim i zamykamy koroną bułki.
Smacznego!

Wskazówki

  • Wegański burger śniadaniowy wydaje się być pracochłonną opcją, ale jeżeli macie sos holenderski przygotowany już wcześniej to zajmuje maksymalnie 10-15 minut pracy.
  • Odłamane ogonki szparagów odkładamy na przyszłość do bulionu. Wspominałem o tym w tym przepisie.
Gotowy wegański burger śniadaniowy z sosem holenderskim
Gotowy wegański burger śniadaniowy z sosem holenderskim

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *