Cały czas myślę o tym by pokazać Wam więcej przepisów na wegańskie śniadania. Szczególnie chciałbym by na Waszym stole pojawiły się śniadania sycące, mocne i wytrawne. Takie lubię najbardziej i takimi uwielbiam się z Wami dzielić. Na blogu znajdziecie już Angielskie Wegański Śniadanie, inspirację na Śniadaniowego Burgera czy Najlepszy Omlet. Dziś wegańska szakszuka – przepis podstawowy, ale z niespodzianką w postaci wegańskiego jajka – dosyć łatwego a jednocześnie efektownego. Do dzieła!
Wegańska szakszuka z jajkami sadzonymi (3-4 porcje śniadaniowe)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula (około 150-200g) pokrojona w kostkę
- 1 średnia papryka czerwona (około 200-300g) pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku – posiekane, przeciśnięte lub starte
- 2-3 garstki (100g) ugotowanej/z puszki ciecierzycy
- 3-4 jajka sadzone z tego przepisu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (jeżeli lubicie)
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- duża puszka (500g) krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta ostrej papryki, pieprzu cayenne (opcjonalnie, jeżeli chcecie lekko pikantną szakszukę)
- sól, świeżo mielony pieprz do smaku
- pietruszka/kolendra do podania
Wykonanie:
Na pojemnej patelni rozgrzewamy średnio-mocno olej.
Wrzucamy na nią cebulę i paprykę i smażymy aż lekko się zeszklą i nawet złapią nieco koloru.
Dosłownie na minutę wrzucamy czosnek, mieszamy i czekamy aż zacznie mocno pachnieć.
Na warzywa sypiemy przyprawy: paprykę, kumin oraz ostrą paprykę (jeżeli sobie życzymy).
Mieszamy i przesmażamy chwilę aż przyprawy lekko złapią kolor i zaczną mocniej pachnieć.
Zalewamy pomidorami, dorzucamy cieciorkę i czekamy aż zacznie się gotować.
Dosypujemy cukier, przykręcamy ogień i przykrywamy.
Dusimy w sumie około 20 minut, na ostatnie 5 minut układając jajka na wierzch.
Podajemy z całą patelnią na stół (nie zapominamy o odpornej na wysoką temperaturę podkładce), posypane ziołami.
Łapiemy kawał dobrego pieczywa i wcinamy!
Smacznego!
Wskazówki:
- Ta wegańska szakszuka to przepis bardzo, bardzo podstawowy. Można dodać zioła czy inne ulubione przyprawy. Ważne by zachować kolejność dodawania skłądników i to co wyżej jako podstawę.
- Jeżeli sos jest na początku bardzo gęsty możemy wypłukać puszkę po pomidorach lekko wodą (około 100ml) i dolać do szakszuki.
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!
[…] Zjadamy świeże, z dowolnymi dodatkami. My podaliśmy je ostatnio na szakszuce: […]