Cóż może być lepszego do chrupiącego, świeżego, kremowego, lekko kwaśnego dodatku do kanapek czy obiadu niż klasyczny, amerykański (choć pochodzenia holenderskiego) coleslaw, zwany przeze mnie żartobliwie kolesławem?
Powiem Wam, że jest coś, co może.
Coleslaw z czerwonej kapusty!
W niektórych rejonach ameryki pewnie by mnie za to przeklęli, ale co mi tam? Zawsze wolałem kolesława w wersji z czerwoną kapustą – wygląda ładniej, a i smak ma intensywniejszy, jakby wyniesiony na wyższy poziom, mimo tego, że przygotowuje się go dokładnie tak jak wersji białą.
Moja żona ma już dość tej surówki, bo przygotowuję ją tak często i jeszcze częściej się nią zajadam. Uwielbiam wariację na temat coleslaw z chrzanem, ale tutaj przedstawię Wam przepis podstawowy zawierający wskazówki i triki, które pomogą Wam przygotować coleslaw z czerwonej kapusty łatwiej i sprawniej.
Wegańska Surówka Coleslaw z Czerwonej Kapusty
- 1/2 małej główki czerwonej kapusty
- 1/2 białej cebuli
- 1 duża lub 2 średnie marchewki
- 1 jabłko
- 3 ząbki czosnku
- 200g majonezu (polecam jaglany z mojego przepisu)
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka świeżej lub 1 łyżeczka suszonej natki z pietruszki
- 1/2 łyżeczki białego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- porządna szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Wykonanie
Warzywa i jabłko obieramy i kroimy w mniejsze kawałki.
Wrzucamy do malaksera i mielimy na drobno.
Przekładamy do misy na tyle dużej by łatwo było tam wymieszać całość.
W czystym słoiku umieszczamy wszystkie pozostałe składniki.
Zakręcamy i robimy ze słoika szejker.
Potrząsamy energicznie do uzyskania jednolitej emulsji (oczywiście z drobinkami gorczycy i natki).
Zalewamy uzyskaną emulsją rozdrobnione warzywa.
Mieszamy całość dokładnie.
To tyle, naprawdę. Smacznego!
Wskazówki
- dla osób nieposiadających malaksera – warzywa i jabłko można drobno skroić, kapustę na przykład, bardziej klasycznie w cienkie paseczki
- rozdrobnienie sprzyja połączeniu i przenikaniu emulsji do warzyw czyli przegryzieniu się smaków
- dodatek pietruszki jest opcjonalny, ale dla mnie niezbędny, dlatego też tutaj się znalazła
- musztardę francuską można zastąpić jakąkolwiek delikatesową, dijon itd (oprócz musztard ostrych), smak na tym nie ucierpi, ale prezencja już tak
- na początku może się wydawać, że sosu jest bardzo mało do takiej ilości warzyw, ale w miarę mieszania zobaczycie, że ilość jest idealna
- surówka jest idealna gdy przygotujemy ją dzień wcześniej i damy czas by mogła przegryźć się w lodówce przed dniem podania, kompletność jej smaku jest dużo wyższa niż na świeżo
Coleslaw z Czerwonej Kapusty wykorzystałem w tych przepisach:
Szarpany Boczniak w Sosie Barbecue
[…] sosie barbecue idealnie pasuje do miękkiej, burgerowej bułki. W kanapce ze świeżym, wyrazistym kolesławem i ćwiarteczkami ziemniaków w przyprawach, sprawdzi się idealnie. Tak go zazwyczaj […]
[…] bo są wspaniałe) i buraczkami. Można je podać z powodzeniem z puree z topinamburu i zadziornym kolesławem z czerwonej kapusty lub innymi dodatkami Waszego […]
[…] garści kolesława z tego przepisu (może być wykonany z białej […]
[…] podaliśmy boczniaki w panierce jak z KFC z sosem ranch, frytkami i kolesławem, ale Wy możecie podać je jak i z czym tylko chcecie. […]
[…] sałat lub jakaś fajna surówka (np. ten kolesław z czerwonej kapusty) – tak by wypełnić dno […]