Impreza Przepis

Wegańska sałatka gyros bez mięsa jest najpiękniejsza!

Gyros kocham, gyros lubię, jestem w gyrosowym klubie! Jeżeli ten dziwaczny twór, którego oszałamiająca popularność przypada na początek lat 2000 nie jest Ci znany, to znaczy, że Twojego domu nie można nazwać prawdziwie polskim. Rodzima kuchnia przełomu wieków miała papiery by wypuścić coś tak niemoralnie pysznego i kuriozalnego zarazem. Obok m.in. wodzionki, ciast typu pleśniak czy pijana zakonnica ta sałatka to polska myśl gastronomiczna w swojej najwyższej formie.
Wraz z Pauliną uważamy, że to nasze największe guilty pleasure i od kiedy dopracowaliśmy wkład gyrosowy na bazie tofu przygotowujemy ją bardzo często. Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz ląduje ona na blogu, ale lepiej późno niż później jak to mawiają. Przed Wami najpiękniejsza wegańska sałatka gyros bez mięsa! Na grilla, na imprezę, na obiad, na piknik, na dosłownie każdą okazję i bez niej.
U Was jada się tę sałatkę jeszcze? Jakie są żelazne zasady gyrosa w Waszych domach? Świeże ogórki, kiszone, korniszony? Gruba kostka, drobna? Cebula biała czy czerwona? Pomidory? Groszek?! Zmierzcie się z demonami przeszłości, do dzieła!

Wegańska sałatka gyros bez mięsa (porcja na michę 20cm na imprezę):

  • 3 kostki tofu naturalnego (3x180g)
  • 6-12 łyżek (przynajmniej 2 opakowania) przyprawy gyros
  • 1-2 łyżki oregano
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100-150g ketchupu
  • 1 średnia cebula czerwona
  • puszka słodkiej kukurydzy (około 300g)
  • 15-20 małych ogórków konserwowych (około 150-200g) lub tyle samo kiszonych lub tyle samo świeżego
  • 4-5 łyżek majonezu (150g)
  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej (około 400g)

Wykonanie (około 40 minut):

Tofu rwiemy na kawałki wielkości małego kęsa.
Polewamy oliwą, zasypujemy skrobią, przyprawami i mieszamy dokładnie.
Nagrzewamy piekarnik góra-dół i termoobieg do 180°C.
Tofu w
ykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Możemy jeszcze po wierzchu polać 1-2 łyżkami oliwy.
Pieczemy około 15-20 minut (czasem potrzeba dłużej) aż tofu ładnie się przyrumieni i straci nieco objętości.

Gotowy tofu gyros na patelni
Gotowy tofu gyros na patelni

W tym czasie kroimy cebulę i ogórki w drobną kostkę.
Kapustę przekrawamy kilkukrotnie wzdłuż, potem w poprzek a następnie jeszcze siekamy na drobniejsze kawałki.
Po wyjęciu z piekarnika tofu gyros wrzucamy na patelnie, rozgrzewamy na średnim ogniu i zalewamy większym chlustem wody (50-100ml).
Mieszamy tak żeby prawie cała woda odparowała i powstało ciut sosiku.
Próbujemy 1-2 kostki, zależy nam na tym by miały naprawdę intensywny smak.
Doprawiamy sokiem z cytryny, ewentualnie kolejną łyżką przyprawy gyros lub/i solą.
Składamy sałatkę (każdą warstwę w miarę wyrównujemy):
Na dno wysypujemy tofu gyros z sosikiem.
Następnie polewamy go ketchupem, wysypujemy cebulę, ogórka, kukurydzę.
Dodajemy warstwę majonezu.
Na wierzch ląduje kapusta pekińska.

Gotowe, smacznego!

Gotowa wegańska sałatka gyros bez mięsa
Gotowa wegańska sałatka gyros bez mięsa

Wskazówki:

  • Zależnie od tego jakiej przyprawy gyros używacie, niestety trzeba ją trochę wyczuć – są różnice w intensywności smaku i ilości soli. Czasem wystarczy 6-8 łyżek by gyros czuć w całości sałatki a czasem potrzeba doprawiać go jeszcze na patelni, bo wychodzi miałki w smaku.
  • To ważne by sam gyros miał intensywny smak, w sałatce bowiem wszystko się zbalansuje i nie będzie aż tak mocno go czuć.
  • Pokrojoną kapustę można nieco pozgniatać w dłoniach by straciła objętości, ale nie jest to konieczne.
  • Można ją przygotować również z kotletów sojowych, wystarczy je namoczyć i usmażyć, zamiast piec. Należy dodać przyprawy i sos sojowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *