Powiem Wam szczerze, oszukiwał nie będę. Oprócz sosu pieczeniowego, który wygląda jak gów… a smakuje jeszcze lepiej to wegańska sałatka burgerowa plasuje się na podium jeżeli chodzi o najmniej urodziwe dania jakie udało mi się stworzyć. Ale co tam! Smak jest tak świetny, że muszę się nią podzielić a i na imprezę się nada. Ruszajmy do dzieła!
Wegańska sałatka burgerowa (jedna duża micha na imprezę):
Niemso:
- 150g granulatu sojowego (jedna paczka) – dostępny pod tym linkiem na Allegro
- 500ml wrzątku
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy)
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub jasnego, ale niemso nie nabierze takiego koloru)
- 2 łyżki przyprawy do mięsa wołowego/burgerowej lub innej przyprawy do mięs (unikajcie takich z dodatkiem selera czy solą na przedzie składu)
Sos:
- 3 duże łyżki majonezu (150g)
- 3 łyżki wody spod pikli
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki gładkiej musztardy
- 1/2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- szczypta soli do smaku
Sałatka:
- mała główka drobno skrojonej sałaty lodowej
- połówka średniej cebuli (takiej 200g) skrojona w drobną kostkę
- 1-2 ogórki korniszone/pikle pokrojone w kostkę
- 2 małe bułki burgerowe (najlepiej takie pospolite z folii)
- ciut oleju o neutralnym smaku (najlepiej rzepakowy)
- sos serowy z tego przepisu (opcjonalnie)
Wykonanie (około 30 minut):
Granulat zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5-10 minut by się nawodnił.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie, najlepiej za pomocą rózgi.
Granulat odcedzamy i odciskami na sitku (uwaga, może być nadal bardzo gorący).
Na patelni rozgrzewamy bardzo mocno olej.
Granulat sojowy przekładamy na patelnię, zalewamy sosem sojowym i posypujemy wybraną przez nas przyprawą.
Smażymy około 10-15 minut na mocny ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Czekamy aż złapie nieco koloru a większość wody z niego odparuje.
Odstawiamy by wystygł.
Na patelni rozgrzewamy niewiele oleju (max łyżeczkę).
Bułki kroimy w drobną kostkę.
Wysypujemy je na patelnie i smażymy, obracając i uważając by ich nie przypalić.
Powinny złapać ładny, brązowy kolor.
Składamy sałatkę:
3/4 sałaty lodowej umieszczamy na dnie miski.
Rozsmarowujemy na niej sos.
Na sosie układamy niemso sojowe.
Następnie pikle i cebulę.
Polewamy je sosem serowym.
Na wierzch reszta kapusty, grzanki.
Całość polewamy jeszcze sosem serowym (do woli).
Wskazówki:
- Jeżeli chcecie uczynić z niej danie obiadowe to warto podać ją z komosą ryżową (białeczko już jest z granulatu).