Przepis

Wegańska ryba z frytkami – vegan fish and chips

Mięsne fish & chips jadłem w swoim życiu może ze 2-3 razy, w mieście ani trochę portowym, ale za to przynajmniej położonym w granicach Wielkiej Brytanii. To co zapamiętałem to prostota tego dania, dopracowana, puchata panierka i klasyczne dodatki – puree z groszku, ocet z solą czy sos tatarski, z którym my podamy to danie. Moja wegańska ryba z frytkami tym razem powstała na bazie karczochów w oleju – uważam, że jest to świetna imitacja rybnej struktury a dodatek oleju i nori sprawia, że rybka ta jest przyjemnie tłuściutka i (w rzeczy samej) rybna. Myślę, że, dla tych którzy tęsknią za rybą na weganie oraz dla tych, którzy szukają roślinnej alternatywy będzie to wspaniałe danie. Do dzieła!

Wegańska ryba z frytkami – vegan fish and chips (3-4 porcje)

  • 1-2 słoiki karczochów w oleju (około 200-300g po odsączeniu, fajnie jeżeli znajdziecie takie grillowane)
  • 50g mąki pszennej uniwersalnej lub orkiszowej (2-3 czubate łyżki) + 10-20g do obtoczenia (1 czubata łyżka)
  • 50g mąki ryżowej lub ziemniaczanej (2-3 czubate łyżki)
  • łyżeczka proszku od pieczenia (lub 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
  • porządna szczypta soli (2-3g)
  • 1 arkusz nori podprażony na patelni i pokruszony na drobno
  • 100ml jasnego, zimnego piwa lub wody gazowanej (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżka octu (może być jabłkowy, winny itp)
  • 1-2L neutralnego oleju do smażenia

Składniki na panierkę
Składniki na panierkę

Do podania

Wykonanie (około 1h):

Karczochy odcedzamy na sitku z zalewy i przekładamy do osobnej miski
Obtaczamy lekko w mące pszennej/orkiszowej.
Odkładamy na bok i przygotowujemy panierkę.
Mieszamy wszystkie suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sól, kurkuma nori), zalewamy 3/4 przygotowanej wody lub piwa, mieszamy porządnie i dolewamy resztę płynu oraz ocet, mieszając niezbyt intensywnie (zależy nam by bąbelki nadal były widoczne).
W garnku rozgrzewamy olej do 180°C (jeżeli nie mamy termometru to wkładamy drewniany patyczek i sprawdzamy czy pojawiają się przy nim bąbelki – jeżeli tak olej jest gotowy).
Każdy kawałek moczymy (np. za pomocą szczypiec) w cieście i przekładamy na olej. Na chwilę zatonie, ale moment później pojawi się na powierzchni. Smażymy 3-4 minuty. Można w połowie tego czasu obrócić karczochy na drugą stronę.
Odkładamy na kratkę lub ręcznik papierowy by odsączyć tłuszcz.
Wegańska ryba z frytkami jest gotowa!

Podajemy z sosem tatarskim i frytkami. Posypujemy koperkiem i skrapiamy cytryną.
Można rozważyć dwa inne klasyczne dodatki – puree z groszku oraz ocet słodowy z solą.

Wskazówki:

  • Danie jest łatwe, ale warto wcześniej sobie wszystko zaplanować i przygotować by nie zakręcić się logistycznie.
  • Frytki można usmażyć wstępnie a potem dosłownie na minutę wrzucić do karczochów w panierce by można podać je również gorące.
  • Ciasto nie może być zbyt gęste, bo zamiast ładnie poszarpanej, lekkiej panierki, otrzymamy ciężki kokon. Celujcie w konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe.

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

Gotowa wegańska ryba z frytkami
Gotowa wegańska ryba z frytkami
Wnętrze wegańskiej ryby z frytkami
Wnętrze wegańskiej ryby z frytkami
Gotowa wegańska ryba z frytkami podana z cytryną, koperkiem i sosem tatarskim
Gotowa wegańska ryba z frytkami podana z cytryną, koperkiem i sosem tatarskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *