Coraz cieplej w kuchni, co z jednej strony oznacza zbliżające się lato a z drugiej mniej chęci do dłuższego stania przy garach. Warto wtedy zwrócić się ku daniom lekkim, szybkim i przyjemnym. Dokładnie takim jak wegańska młoda kapusta z koperkiem. Delikatna, sycąca, sezonowa, ale przede wszystkim szybka: jeżeli się sprężymy to cały obiad będzie na stole w 30 minut. Co proponuję jako dodatek? Oczywiście młode ziemniaczki z masłem i jeszcze więcej koperku. Ruszamy!
Wegańska młoda kapusta z koperkiem (4-5 sporych porcji obiadowych – można podzielić na pół):
- 1 młoda kapusta (około 1kg)
- 1 kostka tofu wędzonego (około 180-200g)
- 3-4 łyżki zwykłego oleju (może być słonecznikowy lub rzepakowy)
- 1 średnia cebula (150-200g)
- pęczek koperku
- koncentrat pomidorowy (1-2 łyżki, opcjonalnie)
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku (zacznijcie do 1/2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
Do podania:
- 2-3 młode ziemniaki (dla jednej osoby)
- mały kawałek masła roślinnego
- jeszcze więcej koperku (hihihi)
Wykonanie (około 40 minut):
Ziemniaki szorujemy i gotujemy gdzieś w międzyczasie.
Kapustę czyścimy, zwracamy uwagę czy nie ma piasku pod podstawą (ja lekko ją odkrajam i myję dokładnie spód).
Zdejmujemy wierzchnie liście i jeżeli nie są zbyt zniszczone myjemy je. Myjemy również kapustę z zewnątrz.
Cebulę i tofu kroimy w średnią kostkę (tofu można nieco grubiej).
Na średnim ogniu, w dużym (najlepiej 4-5l) garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
Smażymy tofu z cebulą (na początku lekko ją solimy by wypuściła wodę) około 5-10 minut aż zaczną trochę łapać kolor, ale uważamy by nie zrobiły nam się skwarki – cebula z tofu ma się dusić a nie mocno smażyć.
W tym czasie kapustę kroimy na ćwiartki, z każdej z nich odkrawamy głąb i kroimy od czubka do podstawy na średnio-cienkie paski (spójrzcie na zdjęcie).
Wierzchnie liście kroimy podobnie.
Kapustę wrzucamy do cebuli i na tym etapie będziemy mieć pełen jej garnek, ale dosłownie po 2-3 minutach duszenia bez przykrycia kapusta zmięknie.
To idealny moment by lekko ją przemieszać i poskrobać nieco po dnie, bo tofu z cebulą mogło tam nieco przywrzeć.
Dodajemy 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru i sporo świeżo mielonego pieprzu.
Mieszamy w miarę dokładnie, ale delikatnie i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut.
Po tym czasie siekamy drobno koperek i wrzucamy go do kapusty (troszkę zostawiamy do ziemniaków). Dodajemy również ocet lub sok z cytryny.
W tym momencie dorzucamy też koncentrat pomidorowy jeżeli sobie życzycie (u mnie się tak jadło, ale wiem, że nie wszyscy go używają w tym daniu).
Mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze dosłownie 2-3 minuty.
Próbujemy, doprawiamy ewentualnie do smaku.
Ugotowane gorące ziemniaczki mieszamy dokładnie z masłem, podajemy obok lub pod kapustą.
Całość posypujemy dodatkowo świeżym koperkiem.
Smacznego!
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!
A gdzie źródło białka? Mam zapotrzebowanie dzienne 220gram białka dziennie,z głodu bym padł na takim jedzeniu😂
Tofu jest tutaj źródłem białka. Jak ktoś ma tak wyjątkowo wysokie zapotrzebowanie jak Ty to raczej powinien skierować swoją uwagę na innego typu dania. Mam nadzieję, że wtedy z głodu nie padniesz.
Ja jeszcze dodaję czerwoną soczewicę.
Wiency białeczka jeszcze nikomu nie zaszkodziło 🙏
Chyba, że koledze wyżej 😉
[…] na już prawie letnie warzywa i owoce zaczęliśmy od klasycznej kapusty z koperkiem i wędzoną wkładką w postaci tofu. Dziś będzie mniej klasycznie, bo dużo tu mojej własnej inwencji i doświadczenia. Czujecie, […]