Przepis ten powstał we współpracy z Oatly już ponad 2 lata temu i dopiero w tym roku, podczas pierwszej fali upałów przypomniałem sobie, że się z Wami nim tutaj nie podzieliłem – przedziwne. Myślę, że jest to idealny i bardzo oryginalny sposób na orzeźwienie – rzadko spotkany w Polsce, ale przecież można sobie go łatwo zrobić w domu, więc na co czekać? Gdy tylko słońce zacznie znów prażyć wegańska lemoniada brazylijska uratuje Was! Do dzieła!
Wegańska lemoniada brazylijska z Oatly Barista (porcja na 4-5 szklanek wypełnionych uprzednio lodem):
- 1l (całe opakowanie) napoju Oatly Barista – dostępny obecnie w Netto Polska
- 2 limonki pokrojone w cząstki
- 5-6 łyżek cukru kryształu
- 2-3 garście lodu
- listki mięty do dekoracji
- lód do szklanki
Wykonanie (5-10 minut):
Najlepiej gdy wszystkie składniki są mocno schłodzone.
Limonki sparzamy i szorujemy – obieramy lub nie (lemoniada będzie bardziej goryczkowa gdy użyjemy nieobranych limonek).
Do blendera wrzucamy limonki, cukier, lód i wlewamy mocno wstrząśnięty napój Oatly Barista.
Blendujemy około 1 minutę aż składniki się połączą a całość napowietrzy i stanie się super puszysta.
Lemoniadę przecieramy do dużej miski przez sitko by pozbyć się resztek limonki.
Dla lepszej prezencji możemy w miseczce umieścić cukier kryształ, zetrzeć do niego skórkę z limonki.
Plastrem limonki przetrzeć rant szklanki i zanurzyć w cukrze.
W wysokiej szklance ląduje lód i lemoniada brazylijska.
Na wierzch układamy listki mięty a na rancie szklanki plaster limonki.
Gotowe!

