Przepis Sosy

Wegański Sos Tatarski – idealny do roślinnej rybki

Super szybki sos, który pasuje do dań nieco cięższych, frytek, przekąsek na imprezie – tartinek, koreczków i tym podobnych. Wzbogaci Wasz stół w świetny dodatek w mniej niż kilka minut a goście będą z niego korzystać do wszystkiego. Mój przepis na wegański sos tatarski jest niezawodny, bo ma bardzo łatwe do zapamiętania proporcje, można go wykonać ze składników, które długo wytrzymają w spiżarniach i nie wymagają one pracochłonnej obróbki.

Wegański sos tatarski (jedna miska)

  • 50g majonezu (polecam mój przepis na majonez z aquafaby – mój ulubiony) (2-3 łyżki)
  • 50g kwaśnej wegańskiej śmietany (np. Planton Creamo) (2-3 łyżki)
  • 2 łyżki siekanych pikli/ogórków konserwowych
  • 2 łyżki siekanych kaparów (i trochę zalewy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony)
  • 1/2 łyżki siekanej pietruszki (może być mrożona)
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie

Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Mieszamy rózgą do połączenia.
Gotowe!

Wskazówki

  • Nie siekajcie/krójcie składników bardzo mocno, jest przyjemnie jak są lekko wyczuwalne w teksturze sosu.
  • Zazwyczaj nie dodaję soli, gdyż same kapary są dosyć słone, jeżeli macie zaś gotowy majonez ze sklepu to więcej niż pewne, że on również jest dosyć słony.
  • Zioła są opcjonalne. Możecie dodać tradycyjny estragon jeżeli nie przepadacie za koperkiem i/lub pietruszką.
  • Wegański sos tatarski odnajdzie się zarówno na kanapkach jak i do wielu dań. Jest dosyć wszechstronnym dodatkiem.

Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!

Gotowy wegański sos tatarski
Gotowy wegański sos tatarski

Wegański sos tatarski wykorzystaliśmy w tych przepisach:
Vegan Fish & Chips – Wegańska Seleryba z Frytkami

Sos tatarski i wegańskie fish & chips
Sos tatarski i wegańskie fish & chips

Wegańskie kalmary z konjacu – trochę jakby znad morza

Wegańskie kalmary z konjacu
Wegańskie kalmary z konjacu

Wegański fishburger – klasyczny burger rybny w roślinnym wydaniu

Wegański fishburger z sosem tatarskim
Wegański fishburger z sosem tatarskim

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *