Przepis Sosy

Wegańska Impreza: Wegański Sos Tatarski

Super szybki sos, który pasuje do dań nieco cięższych, frytek, przekąsek na imprezie – tartinek, koreczków i tym podobnych. Wzbogaci Wasz stół w świetny dodatek w mniej niż kilka minut a goście będą z niego korzystać do wszystkiego. Mój przepis na wegański sos tatarski jest niezawodny, bo ma bardzo łatwe do zapamiętania proporcje, można go wykonać ze składników, które długo możecie trzymać w spiżarniach i nie wymagają one pracochłonnej obróbki.

Wegański sos tatarski (jedna miska)

  • 100g majonezu (polecam jaglany z mojego przepisu lub z aquafaby – mój ulubiony)
  • 2 łyżki siekanych pikli/ogórków konserwowych
  • 2 łyżki siekanych kaparów (i trochę zalewy)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony)
  • 1/2 łyżki siekanej pietruszki (może być mrożona)
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie

Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Mieszamy rózgą do połączenia.
Gotowe!

Wskazówki

  • Nie siekajcie/krójcie składników bardzo mocno, jest przyjemnie jak są lekko wyczuwalne w teksturze sosu.
  • Zazwyczaj nie dodaję soli, gdyż same kapary są dosyć słone, jeżeli macie zaś gotowy majonez ze sklepu to więcej niż pewne, że on również jest dosyć słony.
  • Zioła są opcjonalne. Możecie dodać tradycyjny estragon jeżeli nie przepadacie za koperkiem i/lub pietruszką.
  • Wegański sos tatarski odnajdzie się zarówno na kanapkach jak i do wielu dań. Jest dosyć wszechstronnym dodatkiem.
Gotowy wegański sos tatarski
Gotowy wegański sos tatarski

Wegański sos tatarski wykorzystaliśmy w tych przepisach:
Vegan Fish & Chips – Wegańska Seleryba z Frytkami

Sos tatarski i wegańskie fish & chips
Sos tatarski i wegańskie fish & chips

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *