Super szybki sos, który pasuje do dań nieco cięższych, frytek, przekąsek na imprezie – tartinek, koreczków i tym podobnych. Wzbogaci Wasz stół w świetny dodatek w mniej niż kilka minut a goście będą z niego korzystać do wszystkiego. Mój przepis na wegański sos tatarski jest niezawodny, bo ma bardzo łatwe do zapamiętania proporcje, można go wykonać ze składników, które długo wytrzymają w spiżarniach i nie wymagają one pracochłonnej obróbki.
Wegański sos tatarski (jedna miska)
- 50g majonezu (polecam mój przepis na majonez z aquafaby – mój ulubiony) (2-3 łyżki)
- 50g kwaśnej wegańskiej śmietany (np. Planton Creamo) (2-3 łyżki)
- 2 łyżki siekanych pikli/ogórków konserwowych
- 2 łyżki siekanych kaparów (i trochę zalewy)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony)
- 1/2 łyżki siekanej pietruszki (może być mrożona)
- sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie
Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Mieszamy rózgą do połączenia.
Gotowe!
Wskazówki
- Nie siekajcie/krójcie składników bardzo mocno, jest przyjemnie jak są lekko wyczuwalne w teksturze sosu.
- Zazwyczaj nie dodaję soli, gdyż same kapary są dosyć słone, jeżeli macie zaś gotowy majonez ze sklepu to więcej niż pewne, że on również jest dosyć słony.
- Zioła są opcjonalne. Możecie dodać tradycyjny estragon jeżeli nie przepadacie za koperkiem i/lub pietruszką.
- Wegański sos tatarski odnajdzie się zarówno na kanapkach jak i do wielu dań. Jest dosyć wszechstronnym dodatkiem.
Jeżeli uważasz ten przepis i moją pracę za przydatną możesz postawić mi kawę na: buycoffee.to/tomek.medrek
Dzięki za wsparcie i zachęcam do zajrzenia do innych przepisów!
Wegański sos tatarski wykorzystaliśmy w tych przepisach:
Vegan Fish & Chips – Wegańska Seleryba z Frytkami
Wegańskie kalmary z konjacu – trochę jakby znad morza
Wegański fishburger – klasyczny burger rybny w roślinnym wydaniu
[…] sos tatarski (przepis tutaj) […]
[…] sos tatarski z tego przepisu […]
[…] do czasu (ale zdecydowanie za rzadko) przypominam sobie o tym jak wspaniałym połączeniem jest mój sos tatarski i rybne smaki. Tak było w przepisie na fish & chips i tak też będzie dziś. Proponuję Wam […]
[…] dania, dopracowana, puchata panierka i klasyczne dodatki – puree z groszku, ocet z solą czy sos tatarski, z którym my podamy to danie. Moja wegańska ryba z frytkami tym razem powstała na bazie karczochów w oleju – uważam, […]