Od kiedy spróbowałem tego sosu w wersji sklepowej (szczególnie chętnie jadałem go do kebaba), wiedziałem, że w końcu kiedyś będę musiał go spróbować przygotować w domu. Nie jest to trudne. Jeżeli macie już majonez z aquafaby to reszta jest trywialna (a zalecam mieć zawsze nieco tego majonezu w słoiczku). Za konsultacje w ramach tego przepisu na sos curry mango, szczególne podziękowania należą się Marcinowi czyli Pojedzone (koniecznie zajrzyjcie na jego Insta!), bez niego ten przepis nie byłby tak łatwy i efektywny. Ten wstępniak będzie (albo już jest?) dłuższy od samego przepisu, a wolę tego unikać, więc zaczynamy!
Sos Curry Mango (270g)
- 200g majonezu z aquafaby (przepis tutaj) lub zwykłego, kupnego majonezu wegańskiego
- 60g pulpy z mango (obecnie do dostania, np. w Lidlu)
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka mieszanki curry (jakiejkolwiek) (3g)
Wykonanie
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, w którym łatwo będzie nam je wymieszać lub blenderze.
Mieszamy za pomocą rózgi do otrzymania jednolitej masy lub blendujemy przez chwilę na najwyższych obrotach.
Gotowe!
Wskazówki
- Ten sos jest lepszy od sklepowej wersji – zaręczam. Jest też tańszy i można zrobić ile się chce – nawet 2l!
- Sos curry mango można przygotować na pikantnie – parę kropel ostrego sosu (Tabasco, Frank’s itp) dobrze mu zrobi. Można je dodać zamiast limonki.
Sos curry mango wykorzystaliśmy do:
[…] Wegańska Impreza: Sos Curry Mango – egzotyczna nuta w Twoim domu […]