Przepis Sosy

Wegańska Impreza: Sos Curry Mango – egzotyczna nuta w Twoim domu

Od kiedy spróbowałem tego sosu w wersji sklepowej (szczególnie chętnie jadałem go do kebaba), wiedziałem, że w końcu kiedyś będę musiał go spróbować przygotować w domu. Nie jest to trudne. Jeżeli macie już majonez z aquafaby to reszta jest trywialna (a zalecam mieć zawsze nieco tego majonezu w słoiczku). Za konsultacje w ramach tego przepisu na sos curry mango, szczególne podziękowania należą się Marcinowi czyli Pojedzone (koniecznie zajrzyjcie na jego Insta!), bez niego ten przepis nie byłby tak łatwy i efektywny. Ten wstępniak będzie (albo już jest?) dłuższy od samego przepisu, a wolę tego unikać, więc zaczynamy!

Sos Curry Mango (270g)

  • 200g majonezu z aquafaby (przepis tutaj) lub zwykłego, kupnego majonezu wegańskiego
  • 60g pulpy z mango (obecnie do dostania, np. w Lidlu)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka mieszanki curry (jakiejkolwiek) (3g)

Wykonanie

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, w którym łatwo będzie nam je wymieszać lub blenderze.
Mieszamy za pomocą rózgi do otrzymania jednolitej masy lub blendujemy przez chwilę na najwyższych obrotach.
Gotowe!

Gotowy sos curry mango
Gotowy sos curry mango

Wskazówki

  • Ten sos jest lepszy od sklepowej wersji – zaręczam. Jest też tańszy i można zrobić ile się chce – nawet 2l!
  • Sos curry mango można przygotować na pikantnie – parę kropel ostrego sosu (Tabasco, Frank’s itp) dobrze mu zrobi. Można je dodać zamiast limonki.

Sos curry mango wykorzystaliśmy do:

Wegański Pulled Pork Curry – Szarpanina w Sosie Curry

Wegański pulled pork curry podany z pieczonymi ziemniakami bombajskimi i czarną bułką
Wegański pulled pork curry podany z pieczonymi ziemniakami bombajskimi i czarną bułką

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *