Przepis Święta

Wegańska ekspresowa babka marmurkowa na ostatnią chwilę!

Czasu mało a święta blisko – czujecie to? Ja na pewno w tym roku to poczułem. Mamy niebawem przeprowadzkę, mamy kilka fajnych współprac (ten post akurat nie jest we współpracy) i naprawdę czasu na przepis na słodki wypiek zostało mi bardzo mało. Mam jednak rozwiązanie idealne a do tego nikt nie pozna, że nad tą babką spędziliście nie więcej niż 15 minut. Serio! Wegańska ekspresowa babka marmurkowa to wypiek, który przygotujecie nawet w ostatniej chwili, bez zbędnego wysiłku a jednocześnie wygląda i smakuje jakby luksusowo. Mówię Wam, pokochacie tę babkę!
Do dzieła!

Wegańska ekspresowa babka marmurkowa na ostatnią chwilę (jedna duża baba na formę 24-26cm średnicy):

  • 250g mąki pszennej (około 1 i 1/2 szklanki)
  • 200g skrobi ziemniaczanej (trochę ponad 1 i 1/4 szklanka
  • 200g cukru kryształu (niecała 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8-10g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 150-200ml oleju (niecała szklanka)
  • 350ml mleka (1 i niecałe 1/2 szklanki)
  • skórka otarta ze sparzonej pomarańczy (opcjonalnie)
  • sok z połowy pomarańczy (opcjonalnie)

Wykonanie (15 minut + czas pieczenia – około 1h):

Mąkę i skrobię przesiewamy do sporej miski.
Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól i mieszamy suche składniki.
Dodajemy olej, mleko i ewentualnie skórkę i sok z pomarańczy.
Miksujemy do uzyskania gładkiej, lekko lejącej masy.
Odkładamy około 3/4 całości do osobnej miski.
Pozostałą część miksujemy z łyżką kakao.
Formę na babkę smarujemy olejem lub masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie taką formę z nieprzywierającą powłoką to można tylko lekko posmarować olejem/masłem).
Na zmianę wylewamy obie części masy, zaczynając od większej ilości jasnej.
Ciemną wylewamy mniej więcej na środku i lekko przeciągamy drewnianym patyczkiem dookoła by się delikatnie rozprowadziła w tej jasnej.
Potem znów białą i znów ciemną i tak kilka razy, aż do wykończenia obu mas.

Pieczemy w 180°C, przez minimum 1h minut, sprawdzając na koniec patyczkiem czy nie mamy zakalca (choć w tym przypadku to akurat zakalec nie jest niczym niesmacznym). W moim piekarniku muszę czasem piec nawet 1h 15m.

Studzimy, wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i gotowe!

Wegańska ekspresowa babka marmurkowa
Wegańska ekspresowa babka marmurkowa

Wskazówki:

  • Nie przejmujcie się jeżeli wzorek wyjdzie Wam nie do końca udany – każda wegańska ekspresowa babka marmurkowa jest piękna!
  • Warto zostawić ją pod przykryciem (np. foliówką) na następny dzień – wtedy nabiera nieco wilgotności i jest idealna.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *